10. dubna 2011 • 12:23

Blažek: Derby je největší zápas, ať se děje cokoliv

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál ŽIVĚ s fanoušky: Žluté ohrožení? Priske teď už nikoho šetřit nebude
Roboti místo trávníkářů? V bundeslize už tréninková hřiště sečou i automaticky
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalová Sparta v lize marně nahání vedoucí Plzeň, Slavia se krčí ve druhé polovině tabulky a navíc řeší ekonomické problémy existenčního rázu. Přesto brankář Sparty Jaromír Blažek před pondělním derby, v němž pouze jednou v kariéře na hřišti poznal hořkost prohry, cítí zvláštní chvění.



"Je to největší zápas v lize, žádný podobný neexistuje. Pro mě je to vždy velký svátek, ať se děje cokoliv," prohlásil Blažek, který doufá ve výhru, kterou obhájci titulu chtějí částečně nechat zapomenout na jarní porážky v důležitých zápasech v Plzni a Jablonci.lize

"Z mého pohledu by nemělo připadat v úvahu nic jiného, než že bychom neměli vyhrát. Zvlášť když hrajeme doma. Nechci, aby to znělo nějak namyšleně, ale nic jiného chtít nemůžeme," uvedl Blažek při setkání s novináři.


Sparta je před pondělní sledovanou bitvou 23. ligového kola v roli jasného favorita. V tabulce nasbírala o 21 bodů víc než odvěcí rivalové z Edenu, kteří se navíc potýkají s velkými ekonomickými problémy. Ostražitost sparťanů to však prý neotupí.

"V derby se všechno maže, postavení v tabulce nehraje roli, protože je to opravdu výjimečný zápas. My ho chceme zvládnout co nejlépe a podle toho se na něj také chystáme. Na Jablonec už nemyslíme," připomněl Blažek prohru Sparty v minulém ligovém duelu. "Navíc přijde hodně lidí bez ohledu na to, jak na tom zrovna který tým je. Že má Slavia problémy, to na náboji derby nic neubírá."

Na startu kariéry se Blažek krátce mihl i ve Slavii, v jejím dresu si ovšem derby nezachytal. Atmosféru tradičního klání okusil až ve sparťanském dresu, v němž má Blažek proti červenobílým skvělou bilanci. Když Blažek stál mezi tyčemi, Sparta z šestnácti zápasů devětkrát vyhrála, šestkrát remizovala a prohrála v jediném případě. V říjnu roku 2005 museli sparťané na Strahově strávit prohru 1:4.

"Ten zápas si samozřejmě pamatuju, byl to výprask. Jinak jsme většinou vyhrávali," uvedl Blažek, jehož první derby proti Slavii mu také přineslo velký zážitek. Sparta doma na konci sezony 1999/2000 vyhrála drtivě 5:1 a v předstihu slavila mistrovský titul.

Letos se obhajoba Spartě vzdaluje, na lídra z Plzně zatím ztrácí devět bodů. Pokud v pondělí vyhraje derby, bude její manko sedm kol před koncem šestibodové. Blažek prý pořád věří v úspěšnou stíhací jízdu. "Až budeme druzí po posledním kole, tak můžeme říct, že je hotovo a my jsme bez šance. Zatím pořád o titul hrajeme," prohlásil osmatřicetiletý gólman.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud