21. listopadu 2023 • 12:40

Ukradl sudí Ukrajině postup? Šéfovi UEFA se splnilo přání, Itálie slaví

Autor: Jonáš Burger
Vstoupit do diskuse
23
TOP VIDEA
SESTŘIH: Olomouc - Sparta 1:4. Kanonáda hostů, rozhodl skvělý Krejčí
SESTŘIH: Hradec Králové - Slavia 1:2. Zemětřesení v sestavě a drama v závěru
VŠECHNA VIDEA ZDE

Podobně jako v zápase českých fotbalistů s Moldavskem stačil favoritovi bod. A ten v duelu o přímý postup na EURO Itálie vybojovala zásluhou remízy 0:0 s Ukrajinou. Obhájce si tak zajistil účast na šampionátu v Německu. A to i díky kontroverzní situaci ze třetí minuty nastavení, kterou ještě podtrhl výrok šéfa UEFA Alexandra Čeferina...



Do konce zbývají desítky sekund a Ukrajina tlačí. Napětí v leverkusenské BayAreně, kde našli azyl hráči z válčící země, stoupá. Olexandr Zubkov posouvá míč na Mychajla Mudryka do vápna Itálie.

Ten si rychlým dotykem posílá míč kolem Bryana Cristanteho a padá. Celá Ukrajina jasně křičí: Penalta!

Z dostupných záběrů se zdá kontakt zřejmý. Italský záložník trefí Mudryka do levé nohy, možná do obou. Druhou věcí je, že posila Chelsea za zhruba 1,7 miliardy korun, si dává dotyk s míčem s tím, že si jde pro faul, pád působí velice ochotně. Vše ale v rychlosti, kdy stačí málo...

Hlavní rozhodčí Španěl Jesus Gil Manzano každopádně pokutový kop nenařídil a ani jeho asistenti u VARu nic závadného na situaci nenašli. „Myslím, že to byla penalta, ale je tu rozhodčí a VAR, my nerozhodujeme,“ řekl smířlivě po utkání ukrajinský kouč Sergej Rebrov.

„Ze hřiště jsem to moc nechápal. Po zhlédnutí videa to podle mě mohlo být odpískáno,“ nebál se říct ani italský brankář a v tomto zápase i kapitán Gianluigi Donnarumma.

Spekulacím rozhodně nepomohl prezident UEFA Alexandr Čeferin, když už před utkáním vzbudil rozruch svým výrokem pro italský deník LaPresse: „Itálie se musí kvalifikovat na EURO 2024, jinak by to byla pohroma. Italský národní tým je příliš důležitý, ale myslím, že Ukrajinu porazí.“

Ukrajinský kouč nechtěl Čeferinův výrok moc komentovat, ale měl podle něj posloužit jako extra motivace pro jeho jeho tým. „Jediný dopad, který to na hráče bude mít, je, že budou ještě naštvanější a motivovaní k postupu,“ věřil Rebrov.

Na ten zatím Ukrajina - i kvůli mlčící píšťalce sudího Manzana - nedosáhla. Ale ještě nemusí zoufat, na EURO může proklouznout z březnové baráže.

Vstoupit do diskuse
23

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina E
Články odjinud


Články odjinud