15. října 2013 • 21:23

Češi se s kvalifikací rozloučili výhrou. Bulharsko porazili 1:0

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarůšek nechtěl hattrick: Stálo by to peníze, smál se. Jágr mu hokejky nevrátil
Vaniak: Staněk se ti dostane do hlavy, Vindahl Čechy nepředčí. Na EURO...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští fotbalisté se rozloučili s kvalifikací mistrovství světa vítězstvím 1:0 na hřišti Bulharska. O druhé výhře za sebou a stoprocentní bilanci trenéra Josefa Pešiceho dnes v Sofii rozhodl v 52. minutě sparťanský záložník Bořek Dočkal. Bulharsko dohrávalo od 75. minuty bez vyloučeného Petara Zaneva.



Český tým skončil ve skupině B na třetím místě za postupující Itálií a Dánskem. Zároveň uhájil nasazení do druhého koše pro los kvalifikace o evropský šampionát v roce 2016.

Trenér Pešice udělal oproti předchozímu utkání s Maltou tři změny v sestavě. Potrestaného Sivoka nahradil Mazuch, který ze reprezentaci nastoupil po více než třech letech. V záloze dostal Jiráček přednost před Hušbauerem a v útoku nastoupil Kozák místo Lafaty.

MATCH OVERVIEW LEGACY
15. 10. • 20:15
Bulharsko
Bulharsko
0:1
ONLINE
15. října
20:15
Česká republika
Česká republika
Góly

Domácí:

Hosté: 51. Dočkal

Sestavy

Domácí: Stojanov – Minev, I. Milanov, Ivanov, Zanev – Gadžev – Manolev, Gargorov (56. Marquinhos), G. Milanov (46. Rangelov), Popov (C) – Hristov (73. Slavčev)

Hosté: Čech (C) – M. Kadlec, Mazuch, Suchý, Rajtoral – Plašil, Hübschman, Dočkal (84. Vaněk), Jiráček – Kozák, V. Kadlec (90. Lafata)

Karty

Domácí: Milanov, Zanev, Milanov, Manolev, Zanev (č)

Hosté: M. Kadlec, Rajtoral

Rozhodčí

Kassai – Erös, Ring

Stadion

Natsionalen Stadion Vasil Levski, Sofia (BUL)

Bulharsko potřebovalo vyhrát alespoň o tři góly, aby mělo naději na postup, proto se od začátku snažilo o tlak. Domácí tým hnal vyprodaný stadion Vasila Levského, na němž fanoušci vytvořili bouřlivou atmosféru.

Češi byli často v hlubokém bloku, ale v obraně si počínali pozorně. Sami se dostávali do stoprocentních šancí po brejcích, ovšem znovu potvrdili, že špatná koncovka je připravila o šanci na účast na mistrovství světa.

Skupina B
1. Itálie 10 6 4 0 19:9 22
2. Dánsko 10 4 4 2 17:12 16
3. Česko 10 4 3 3 13:9 15
4. Bulharsko 10 3 4 3 14:9 13
5. Arménie 10 4 1 5 12:13 13
6. Malta 10 1 0 9 5:28 3

Ve 14. minutě propadli Bulhaři při snaze vystavit Kozáka do ofsajdu a útočník Aston Villy šel sám na brankáře Stojanova. Svou šanci ale vyřešil hodně špatně, s míčem se zamotal a pak vystřelil velmi nepřesně. Přitom mohl nahrát Jiráčkovi, který by střílel do odkryté branky. Jiráček také svému spoluhráči řádně vyčinil.

Záložník Hamburku však mohl ve 28. minutě nadávat i sám sobě. Dočkal vymyslel skvělou kolmici, po které šel Jiráček rovněž sám na branku, ale se zakončením váhal tak dlouho, až trefil jen brankáře.

Domácí si pak vytvořili chvílemi velký tlak, ale česká obrana zvládala nebezpečné centry odvracet. V závěru poločasu naopak mohl udeřit Kozák, který hlavou lízl centr Michala Kadlece, ale trefil jen tyč.

Bořek Dočkal přijímá gratulace po své přesné trefě do bulharské sítě
Bořek Dočkal přijímá gratulace po své přesné trefě do bulharské sítě

Do druhé půle posílil útok Bulharska střídající Rangelov a hru domácích hodně oživil. Už po pěti minutách hezky vystřelil a míč se stáčel ke vzdálenější tyči, ale brankář Čech dobře zasáhl a střelu vytěsnil na roh. Z něj znovu zahrozil Rangelov, ale hlavičku poslal těsně vedle.

V 52. minutě Češi svůj protiútok konečně využili. Dočkal napřáhl z 25 metrů a přízemní střelou k tyči poslal hosty do vedení. V pátém reprezentačním utkání si připsal druhý gól.

Bulharsko se snažilo s výsledkem něco udělat, ale do české obrany bušilo marně, což domácí hráči těžko nesli a ztráceli nervy. To potvrdil levý bek Zanev, který rozhodčímu po jednom z výroků posměšně zatleskal, dostal druhou žlutou kartu a poslední čtvrthodinu hrálo Bulharsko o deseti.

Češi už si výhru zkušeně hlídali a poprvé v kvalifikaci vyhráli dva zápasy po sobě.

Bořek Dočkal přijímá gratulace po své přesné trefě do bulharské sítě
Bořek Dočkal přijímá gratulace po své přesné trefě do bulharské sítě

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud