Jonáš Bartoš
14. října 2018 • 05:00

Jak Čechy zvedl Šilhavý: turecká kvalita, nažhavený šéf a ožili útočníci

Vstoupit do diskuse
0
  • Oslava českých reprezentantů po získání prvních bodů v Lize národůOslava českých reprezentantů po získání prvních bodů v Lize národůFOTO: Michal Beránek / Sport

    Výhra 2:1 v premiéře na reprezentační lavičce, navíc v derby na Slovensku. Jaroslav Šilhavý svou misi u českého národního týmu nemohl začít lépe. Proč to mužstvu, které pod trenérem Jarolímem končilo jako soubor odevzdaných jedinců bez schopnosti čelit evropské konkurenci, najednou šlo?

  • Organizace hry

    Čeští reprezentanti před zápasem s SlovenskemFoto Reuters

    Trenér Šilhavý nevymýšlel žádné novoty. Na duel v Trnavě ušil svůj oblíbený styl 4-2-3-1 s velkým důrazem na hru odzadu. Všem hráčům zněl nejspíš jasný pokyn – po ztrátě míče okamžitě za balon, což se až na Vydrovy defenzivní výpadky dařilo. Češi konečně působili na hřišti kompaktně, týmově, vzájemně o sobě věděli. Sice někdo může spílat občas až přílišné defenzivní hradbě, nicméně proti nebezpečnému Slovensku venku asi nešlo hrát jinak. „Když se týmu nějakou dobu nedaří a výsledky nejsou optimální, první, k čemu se musí vrátit, jsou ty základní věci. Zůstat kompaktní, nenabízet soupeři šance,“ souhlasil Bořek Dočkal.

    Dokonalé střídání! Kéž by to šlo vždy tak naplánovat, lebedil si Šilhavý zásahy Krmenčíka se Schickem
    Video se připravuje ...

  • Dočkal správným lídrem

    Ondrej Duda si kryje míč před českým kapitánem Bořkem DočkalemFoto Michal Beránek / Sport

    Tohle byl jeho zápas. Bořek Dočkal navlékl kapitánskou a od prvních minut se postavil do čela české jedenáctky. Mužstvo nabudil před výkopem promluvou v šatně. V zápase si chodil pro balony mezi stopery, rozehrával, dirigoval spoluhráče. Milimetrovými přihrávkami vymyslel góly pro Krmenčíka i pro Schicka. Národnímu týmu jeho přílet ze zámoří ohromně pomohl, podobný hráč v Česku nyní není. Proti Slovákům navíc zápas i poctivě odmakal, neviděli jste, že by nezabral zpátky. „Jsem rád, že je zpátky a stal se kapitánem,“ spokojeně hlásil Michael Krmenčík.

    Dočkal je z nás nejlepší, zářil střelec Krmenčík po výhře nad Slováky
    Video se připravuje ...

  • Pomohla (nejen) turecká kvalita

    Diskuze Ondřeje Čelůstky (vpravo) s trenérem národního týmu Jaroslavem ŠilhavýmFoto Michal Beránek / Sport

    Ondřej Čelůstka na stoperu, David Pavelka na postu defenzivního štítu. Dvě klíčové pozice obsadil trenér Šilhavý hráči, které trenér Jarolím před ním ignoroval. Pavelka s Čelůstkou patřili proti Slovensku k nejlepším na place, své úkoly zvládli bravurně. Evidentně není náhoda, že v náročné turecké lize plní ve svých klubech důležité role a pravidelně nastupují. A je opravdu s podivem, že Šilhavého předchůdce jejich kvality nevyužíval. Oproti jedenáctce proti Ukrajině nastoupilo pět nových hráčů, minimálně čtyři z nich (Čelůstka, Pavelka, Dočkal, Vydra) byli na trávníku rozdíloví.

    Dočkal: S kapitánskou páskou se moje role nemění
    Video se připravuje ...

  • Útočníci při chuti

    Oba střelci zápasu se Slovenskem, vlevo Michael Krmenčík a vpravo Patrik SchickFoto Michal Beránek / Sport

    Michael Krmenčík zápas oddřel na sto procent, navíc s přehledem mazáka proměnil krásný pas od Dočkala. Bez problémů si odstavil stopera Škriniara a uklidil míč pod padajícího Dúbravku. Mladého defenzivního talenta, kolem kterého krouží nejlepší evropské kluby, při gólové akci úplně zastínil. Krmenčík se rval jako lev, celkově nad Škriniarem i Škrtelem vyhrál spousty soubojů. V 18. reprezentačním zápase vstřelil osmou branku, na éru, ve které za národní tým nastupuje, jde o mimořádná čísla. Vydal se ze všech sil a v 76. minutě za sebe pustil na hřiště Patrika Schicka. Forvard AS Řím nezůstal pozadu. Po dalším krásném Dočkalově centru vlétl mezi stopery a prudkou hlavou rozhodl.

    Schick srazil Slováky: Jsem teď rád za každý gól, říká
    Video se připravuje ...

  • Slováci ve svém stínu

    Michael Krmenčík (vpravo) dotírá na slovenského obránce Martina ŠkrtělaFoto Michal Beránek / Sport

    Hamšík, Duda, Škriniar, Škrtel a další. Velká jména evropského formátu zápas s Českem nezvládla ideálně. Škriniar i Škrtel dělali hodně chyb při rozehrávce, navíc jim pláchl Krmenčík při gólové akci a nechali hlavičkovat Schicka při vítězné brance. Slovenský výběr nedřel tolik, jako český soupeř, ani hvězdné osobnosti zápas nedokázaly strhnout na svou stranu. Určitě proběhne velká debata o tom, proč mužstvo plné zajímavých hráčů v Lize národů zatím zůstává za očekáváním.

    Hvězda Neapole Marek Hamšík: Češi byli efektivnější!
    Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga

Skupina 2
Články odjinud


Články odjinud