6. června 2022 • 12:20

Draci chlácholili slzící Ukrajince. Ševčenko: Jsem neuvěřitelně hrdý

Autor: vmn
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

O posledním evropském účastníkovi mistrovství světa v Kataru se rozhodovalo se zpožděním. Velšané, kteří v historii museli mnohokrát bránit svou národní identitu, porazili Ukrajince, kteří o ni právě bojují. „Udělali jsme všechno, aby si nás lidé  zapamatovali," hledal sloval trenér Oleksandr Petrakov. Tým a fanoušky v Cardiffu chválil i Andrij Ševčenko.



„Er gwaetha pawb a phopeth, ni yma o hyd. -  Navzdory všem a všemu jsme pořád tady.“ Stadionem v Cardiffu bez ohledu na vydatný déšť nadšeně zněla velština. Draci se dočkali a po 64 letech se s pořádnou dávkou štěstí probojovali na mistrovství světa.

Zatímco pro 30 tisíc domácích fanoušků pršelo štěstí, žlutomodrý roh pro hosty pod provazy vody kousal obrovské zklamání. Ukrajinci měli v zápase obrovské šance, mohou si stěžovat, že nekopali penaltu a o jejich absenci na mundialu rozhodl nešťastný vlastenec Andrije Jarmolenka. I tak porážku přijali s hlavami nahoře.

„Jsem neuvěřitelně hrdý na náš nároďák a na naše nejúžasnější fanoušky. Dokázali jste, že vždy budeme bojovat až do konce, ať se děje co se děje. Že vždy zůstaneme spolu. Ne všechno v životě je určeno výsledkem. Sláva Ukrajině,“ napsala svým krajanům dojatá ikona ukrajinského fotbalu Andrij Ševčenko.

Jeho slova, ne nepodobná úryvkům z neoficiální hymny Walesu, doprovodila výjimečný zápas. I na „Cymru“ mají velké zkušenosti s útoky na svůj národ, Ukrajinci jeden takový právě prožívají. Odložení rozhodujícího zápasu play-off o mistrovství světa ho totiž jen posunulo do čtvrtého měsíce stále trvající ruské invaze.

I proto bylo v sektoru pro hosty také několik desítek Ukrajinců, kteří dostali vstupenky zadarmo coby váleční uprchlíci. I přes zklamání proběhla pod žlutomodrým rohem dojemná děkovačka, během které Roman Jaremčuk neskrývaně brečel. Oleksandra Zinčenka uklidňoval hlavní rozhodčí, Andrije Jarmolenka nejdřív Ben Davies, pak Gareth Bale, který o jeho hlavu trefil rozhodující gól.

„Udělali jsme všechno, co jsme mohli, aby si lidé na Ukrajině zapamatovali naše úsilí,“ hledal slova trenér poraženého týmu Oleksandr Petrakov. „Chci se jim omluvit, že jsme nedali gól, ale tak to ve sportu chodí.“

Atmosféru v ukrajinské kabině po zápase popsal jako „mrtvé ticho“, zároveň ale poděkoval hostitelům. „Chci vyjádřit svou vděčnost Walesu. Přeji vašemu týmu hodně štěstí na mistrovství světa. Ukrajina je Walesu velmi vděčná,“ prohlásil. Vítězové zahájí mistrovství světa 22. listopadu proti USA.

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud