21. listopadu 2022 • 10:45

Valencia o výhře snil od losu, má blízko k rekordu. Co jeho zranění?

Autor: ČTK, adl, inf
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ekvádorec Enner Valencia snil od dubnového vylosování skupin fotbalového mistrovství světa v Kataru o vítězství v zahajovacím utkání proti domácímu výběru. Nedělní triumf 2:0 nad pořadatelskou zemí zajistil historicky nejlepší střelec Ekvádoru dvěma brankami. Doufá, že kvůli zdravotním problémům nepřijde o páteční duel s Nizozemci.



„Vzpomínám si, že od vylosování jsem mnohokrát snil o výhře v zahajovacím duelu. Je to sen, že jsem skóroval a pomohl svému týmu ke třem bodům,“ řekl Valencia na tiskové konferenci.

Třiatřicetiletý útočník Fenerbahce Istanbul se prosadil už ve třetí minutě, kvůli ofsajdu ale gól neplatil. V 16. minutě skóroval z penalty, za další čtvrthodinu stanovil konečný výsledek přesně umístěnou hlavičkou k tyči.

„Podařilo se nám dát dva rychlé góly, které nám pomohly kontrolovat zápas a získat tři body. Věříme, že se můžeme dostat daleko a že budeme předvádět dobré výkony,“ uvedl Valencia, jenž si za reprezentaci připsal 37 zásahů.

Katar - Ekvádor: Gól Valencii zrušil kontroverzní ofsajd
Video se připravuje ...

Na světovém šampionátu zaznamenal posledních pět branek Ekvádoru. Třikrát se trefil na turnaji v roce 2014 v Brazílii a jeden gól ho dělí od rekordu. Dát šest branek své země na světovém šampionátu za sebou se povedlo Portugalci Eusébiovi (1966), Italovi Paolu Rossimu (1982) a Rusovi Olegu Salenkovi (1994).

V závěru první půle Valenciu po jednom ze soubojů lékaři ošetřovali. Přestože se na hřišti objevila i nosítka, vystřídal nakonec až v 77. minutě. „Cítím mírnou bolest v koleně a kotníku. Doktoři se na to podívají a uvidí, nakolik je to vážné. Doufám, že proti Nizozemsku budu hrát,“ podotkl někdejší hráč West Hamu nebo Evertonu.

Trenér Gustavo Alfaro je o jeho startu přesvědčený. „Enner proti Nizozemsku nastoupí. O tom není třeba pochybovat,“ prohlásil šedesátiletý Argentinec.

Z úvodního vítězství měl velkou radost, nechtěl ho ale přeceňovat. „Je důležité vyhrát první zápas, obzvlášť s Katarem. Máme velmi mladý tým, ale hráči byli zodpovědní a pochopili, jak porazit Katar. Je to důležité, ale ne určující vítězství. Z historie víme, že některé týmy navzdory úvodní výhře dál nepostoupily,“ konstatoval Alfaro, jehož svěřenci zakončí skupinu proti Senegalu.

Ekvádor Vše o klubu ZDE

Góly

Domácí:

Hosté: 16. E. Valencia, 31. E. Valencia

Sestavy

Domácí: aš-Šíb – Ró-Ró, ar-Ráwí, Chúchí, A. Hasan, Ahmad – al-Hajdús (C) (72. Waad), Búdijáf, Hátem – Alí (72. Muntari), Afíf.

Hosté: Galíndez – An. Preciado, Fé. Torres, Hincapié, Estupiñán – Plata, J. Méndez, M. Caicedo (90. Franco), Ibarra (68. Sarmiento) – E. Valencia (C) (77. Cifuentes), Estrada (90. Kev. Rodríguez).

Náhradníci

Domácí: Muntari, Hasan, Waad, al-Hadžrí, Muhammad, Baršam, Madibo, al-Hadramí, Asadalla, Salmán, Cheder, Aláildín, Munír, Táriq, Džábir

Hosté: Preciado, Porozo, Reasco, Arboleda, Pacho, Cifuentes, Arreaga, Ramírez, Palacios, Mena, Franco, Gruezo, Domínguez, Rodríguez, Sarmiento

Karty

Domácí: aš-Šíb, Alí, Búdijáf, Afíf

Hosté: M. Caicedo, J. Méndez

Rozhodčí

Orsato (ITA) – Carbone (ITA), Giallatini (ITA)

Stadion

Al Bayt Stadium, Al Khor

Návštěva

67 372 diváků

Skupina A

Z V R P Skóre B
1. Nizozemsko 3 2 1 0 5:1 7
2. Senegal 3 2 0 1 5:4 6
3. Ekvádor 3 1 1 1 4:3 4
4. Katar 3 0 0 3 1:7 0

ONLINE PŘENOS - MS ve fotbale 2022
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě
Anglie Anglie Argentina Argentina Brazílie Brazílie Francie Francie Jiří Fejgl, redaktor Sportu v Kataru Jiří Fejgl, redaktor Sportu v Kataru Michal Kvasnica, redaktor Sportu v Kataru Michal Kvasnica, redaktor Sportu v Kataru Německo Německo Nizozemsko Nizozemsko Portugalsko Portugalsko Španělsko Španělsko
Obnovit
Zprávy ze dne 23. 12. 2022
8:50
23. 12. 2022
Argentina

Více než sto tisíc lidí přivítalo brankáře mistrů světa Emiliana Martíneze ve čtvrtek v jeho rodném městě Mar del Plata. Centrem slavnosti byla pláž Las Toscas, kde se zápasy z Kataru včetně finálového triumfu Argentiny nad Francií během šampionátu přenášely. Policisté podle médií museli uzavřít několik ulic, aby zabránili chaosu. „Od chvíle, kdy jsem poprvé stál v brance národního týmu, bylo mým cílem přivézt sem do Mar del Plata titul,“ řekl třicetiletý Martínez před davem v proslulém letovisku. A vyslyšel přání, aby předvedl stejně jako v Kataru svůj „taneček“, když Aurélien Tchouaméni svou penaltu namířil vedle.

Zprávy ze dne 23. 12. 2022
8:20
23. 12. 2022
Argentina

Martínezovo chování řeší i prezident francouzské asociace. Argentinský brankář Emiliano Martínez je ne jen na sociálních sítích terčem kritiky za to, že při oslavách světového titulu zesměšňoval Kyliana Mbappého. V šatně nejprve vyzval k minutě ticha za francouzského útočníka, v Buenos Aires při jízdě šampionů pak držel v rukou panenku, která měla Mbappého tvář. Martínezovo chování řeší i prezident francouzské asociace Noel Le Graet. „Napsal jsem svému protějšku z argentinské federace, tyto excesy považuji za abnormální v kontextu sportovní soutěže a je pro mě těžké to pochopit. Tohle zachází příliš daleko. Mbappého chování bylo příkladné,“ řekl pro Ouest-France.

Zprávy ze dne 23. 12. 2022
7:20
23. 12. 2022
 

Kanadským fotbalistou roku byl vyhlášen Alphonso Davies. Dvaadvacetiletý záložník Bayernu Mnichov pomohl národnímu týmu k postupu na mistrovství světa po 36 letech a na šampionátu v Kataru vstřelil historicky první gól Kanady na závěrečném turnaji. Díky tomu ovládl domácí fotbalovou anketu počtvrté za posledních pět let.

Zprávy ze dne 22. 12. 2022
13:34
22. 12. 2022
 

U fotbalistů Polska, kteří se v kvalifikaci o postup na EURO 2024 utkají s Českem, končí trenér Czeslaw Michniewicz. Polský svaz v prohlášení uvedl, že po „důkladné analýze“ se rozhodl neprodloužit s koučem smlouvu, která s koncem roku vyprší. Michniewicz na uplynulém mistrovství světa v Kataru vypadl s týmem v osmifinále, Poláky vedl od ledna.

Dvaapadesátiletý bývalý trenér Legie Varšava nahradil Portugalce Paula Sousu, který na konci minulého roku rozvázal předčasně kontrakt a odešel do brazilského Flamenga. V březnu s Poláky vybojoval postup na MS. Do finále kvalifikačního play off postoupili jeho svěřenci bez boje, jelikož FIFA vyřadila Rusko kvůli rozpoutání války na Ukrajině. V závěrečném souboji Poláci zdolali 2:0 Švédsko, které předtím vyřadilo český tým.

„Jak víme, trenér převzal mužstvo ve složité chvíli. Navzdory těmto okolnostem postoupil s týmem na mistrovství světa a udržel ho v elitní skupině Ligy národů. Rovněž se s ním jako první trenér po 36 letech dostal do vyřazovací fáze šampionátu. Za to si zaslouží poděkování,“ prohlásil předseda svazu Cezary Kulesza.

Zprávy ze dne 21. 12. 2022
20:46
21. 12. 2022
Argentina

Lionel Messi se podle francouzského deníku Le Parisien dohodl s Paris St. Germain na prodloužení smlouvy, která mu měla vypršet v létě. Hráč ani klub informaci, podle které zůstane pětatřicetiletý kapitán mistrů světa v Paříži nejméně ještě příští sezonu, nepotvrdili. Uznávaný novinář Fabrizio Romano přidal detaily - podle něj jde o ústní dohodu, nic ještě nebylo podepsáno. Obě strany budou brzy jednat znovu.

Lionel Messi si vychutnává titul na mistrovství světa s rodinou

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud