21. listopadu 2022 • 10:45

Valencia o výhře snil od losu, má blízko k rekordu. Co jeho zranění?

Autor: ČTK, adl, inf
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Zdrcený Trpišovský, Hranáč je teď NEJ stoper ligy. Co Svědík a plzeňská stopa?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ekvádorec Enner Valencia snil od dubnového vylosování skupin fotbalového mistrovství světa v Kataru o vítězství v zahajovacím utkání proti domácímu výběru. Nedělní triumf 2:0 nad pořadatelskou zemí zajistil historicky nejlepší střelec Ekvádoru dvěma brankami. Doufá, že kvůli zdravotním problémům nepřijde o páteční duel s Nizozemci.



„Vzpomínám si, že od vylosování jsem mnohokrát snil o výhře v zahajovacím duelu. Je to sen, že jsem skóroval a pomohl svému týmu ke třem bodům,“ řekl Valencia na tiskové konferenci.

Třiatřicetiletý útočník Fenerbahce Istanbul se prosadil už ve třetí minutě, kvůli ofsajdu ale gól neplatil. V 16. minutě skóroval z penalty, za další čtvrthodinu stanovil konečný výsledek přesně umístěnou hlavičkou k tyči.

„Podařilo se nám dát dva rychlé góly, které nám pomohly kontrolovat zápas a získat tři body. Věříme, že se můžeme dostat daleko a že budeme předvádět dobré výkony,“ uvedl Valencia, jenž si za reprezentaci připsal 37 zásahů.

Katar - Ekvádor: Gól Valencii zrušil kontroverzní ofsajd
Video se připravuje ...

Na světovém šampionátu zaznamenal posledních pět branek Ekvádoru. Třikrát se trefil na turnaji v roce 2014 v Brazílii a jeden gól ho dělí od rekordu. Dát šest branek své země na světovém šampionátu za sebou se povedlo Portugalci Eusébiovi (1966), Italovi Paolu Rossimu (1982) a Rusovi Olegu Salenkovi (1994).

V závěru první půle Valenciu po jednom ze soubojů lékaři ošetřovali. Přestože se na hřišti objevila i nosítka, vystřídal nakonec až v 77. minutě. „Cítím mírnou bolest v koleně a kotníku. Doktoři se na to podívají a uvidí, nakolik je to vážné. Doufám, že proti Nizozemsku budu hrát,“ podotkl někdejší hráč West Hamu nebo Evertonu.

Trenér Gustavo Alfaro je o jeho startu přesvědčený. „Enner proti Nizozemsku nastoupí. O tom není třeba pochybovat,“ prohlásil šedesátiletý Argentinec.

Z úvodního vítězství měl velkou radost, nechtěl ho ale přeceňovat. „Je důležité vyhrát první zápas, obzvlášť s Katarem. Máme velmi mladý tým, ale hráči byli zodpovědní a pochopili, jak porazit Katar. Je to důležité, ale ne určující vítězství. Z historie víme, že některé týmy navzdory úvodní výhře dál nepostoupily,“ konstatoval Alfaro, jehož svěřenci zakončí skupinu proti Senegalu.

Ekvádor Vše o klubu ZDE

Góly

Domácí:

Hosté: 16. E. Valencia, 31. E. Valencia

Sestavy

Domácí: aš-Šíb – Ró-Ró, ar-Ráwí, Chúchí, A. Hasan, Ahmad – al-Hajdús (C) (72. Waad), Búdijáf, Hátem – Alí (72. Muntari), Afíf.

Hosté: Galíndez – An. Preciado, Fé. Torres, Hincapié, Estupiñán – Plata, J. Méndez, M. Caicedo (90. Franco), Ibarra (68. Sarmiento) – E. Valencia (C) (77. Cifuentes), Estrada (90. Kev. Rodríguez).

Náhradníci

Domácí: Muntari, Hasan, Waad, al-Hadžrí, Muhammad, Baršam, Madibo, al-Hadramí, Asadalla, Salmán, Cheder, Aláildín, Munír, Táriq, Džábir

Hosté: Preciado, Porozo, Reasco, Arboleda, Pacho, Cifuentes, Arreaga, Ramírez, Palacios, Mena, Franco, Gruezo, Domínguez, Rodríguez, Sarmiento

Karty

Domácí: aš-Šíb, Alí, Búdijáf, Afíf

Hosté: M. Caicedo, J. Méndez

Rozhodčí

Orsato (ITA) – Carbone (ITA), Giallatini (ITA)

Stadion

Al Bayt Stadium, Al Khor

Návštěva

67 372 diváků

Skupina A

Z V R P Skóre B
1. Nizozemsko 3 2 1 0 5:1 7
2. Senegal 3 2 0 1 5:4 6
3. Ekvádor 3 1 1 1 4:3 4
4. Katar 3 0 0 3 1:7 0

ONLINE PŘENOS - MS ve fotbale 2022
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě
Anglie Anglie Argentina Argentina Brazílie Brazílie Francie Francie Jiří Fejgl, redaktor Sportu v Kataru Jiří Fejgl, redaktor Sportu v Kataru Michal Kvasnica, redaktor Sportu v Kataru Michal Kvasnica, redaktor Sportu v Kataru Německo Německo Nizozemsko Nizozemsko Portugalsko Portugalsko Španělsko Španělsko
Obnovit
Zprávy ze dne 21. 12. 2022
17:07
21. 12. 2022
 

Mezinárodní fotbalová federace FIFA v čele s prezidentem Giannim Infantinem chce zkrátit cyklus konání mistrovství světa na tři roky místo dosavadních čtyř. V dnešních vydáních to uvedly britské deníky The Guardian a Daily Mail s tím, že tříletý interval by měl platit od roku 2030.

Infantino patří k největším zastáncům častějšího konání MS. Proti návrhu zkrátit tradiční čtyřletý cyklus na polovinu se už dříve ohradily Unie evropských fotbalových asociací (UEFA), jihoamerická konfederace CONMEBOL, hráčská asociace FIFPRO či zástupci ligových soutěží. Turnaj hraný každé dva roky by podle studie FIFA přinesl dodatečný zisk ve výši 4,4 miliardy dolarů (984 miliard korun). Příští MS, kterého se v roce 2026 premiérově zúčastní 48 týmů místo dosavadních 32, budou společně hostit USA, Kanada a Mexiko. 

Zprávy ze dne 21. 12. 2022
14:25
21. 12. 2022
Argentina

Fotbalový svět řeší chování argentinského brankáře Emiliana Martíneze. Ten už v šatně po zisku zlatých medailí „trollil“ Kyliana Mbappého, když za něj nechal držet minutu ticha. Další šťouchnutí vytáhl při oslavách v Buenos Aires v podobě panenky s Francouzovým portrétem. A třeba novinář Piers Morgan, který přinesl před šampionátem výbušný rozhovor s Cristianem Ronaldem, nechápe, že brankářovy provokace nevadí Lionelu Messimu. „Proč Messi Martínezovi dovolí takhle se Mbappému vysmívat a ponižovat ho. Vždyť jsou přeci spoluhráči v PSG... Je to bizarní a bez špetky respektu,“ napsal Morgan ke snímku, kde Messi stojí právě vedle Martíneze.

Zprávy ze dne 21. 12. 2022
12:30
21. 12. 2022
Francie

Zpátky do každodenní práce. Kylian Mbappé dost trpěl při vítání francouzských vicemistrů světa, teď už ale dorazil s úsměvem na trénink svého PSG...

Zprávy ze dne 21. 12. 2022
10:59
21. 12. 2022
Argentina

Zlatá mánie v Argentině nepolevuje... Lionel Messi se v Rosariu nemohl přes zástupy fanoušků dostat do svého domu.

Zprávy ze dne 21. 12. 2022
10:33
21. 12. 2022
Argentina

Během bouřlivých oslav titulu došlo v ulicích Buenos Aires i k potyčkám fanoušků s policií. Podle agentury AP bylo během ojedinělých střetů zraněno nejméně osm lidí

Policejní zásah pod obeliskem na Náměstí republiky po argentinských oslavách

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud