Karel Häring
30. prosince 2008 • 14:13

Liverpool už všichni berou vážně

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Chci koupit Hradec. Dluhy jsou nesmysl, říká Ulich
Vecheta proti Spartě dvakrát na hraně, ČK pro Tanka správně. Liberec měl mít penaltu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Do roku 2009 vstupuje v pozici lídra anglické Premier League FC Liverpool. Způsob, jakým deklasoval v neděli Newcastle United 5:1, nadchl. A zároveň musel soupeřům v boji o titul nahnat strach.



Mají „reds“, čekající na titul dlouhých 19 let, opravdu dostatek kvality na zisk trofeje?

„Vyhráli pět jedna, ale mohlo to skončit tak osm nebo deset jedna.“ Tahle věta zněla mezi fanoušky po nedělním koncertu Gerrarda a spol. nejčastěji. Nebýt několika zákroků brankáře domácích Shaye Givena...

19
Tolik let už čeká FC Liverpool na triumf v anglické lize.


„Myslím, že jsme viděli mistra ligy,“ složil poklonu trenér poražených Joe Kinnear. „A taky si myslím, že jsme viděli jeden z nejlepších individuálních výkonů za poslední dobu. Gerrard byl prostě skvělý,“ pokračoval ve chválení.

Právě kapitán vítěze Ligy mistrů z roku 2005 řídil demolici Newcastlu, sám vstřelil dva góly a na další dva přihrál. Liverpool si zapsal třináctou výhru v sezoně a díky klopýtnutí Chelsea odskočil v čele tabulky po 20. kole na rozdíl tří bodů.

Až po nedělním galapředstavení jako by všichni začali brát mistrovské ambice týmu trenéra Rafaela Beníteze vážně. „Po celou sezonu tipuji na mistra Chelsea, ale čím déle sezona běží, tím větší vidím šance Liverpoolu na první místo,“ napsal bývalý hráč tohoto slavného klubu Alan Hansen v listu Daily Telegraph.

„Liverpool zůstane v boji o první příčku až do konce. Takticky, technicky i v dalších směrech to má Benítez výborně poskládané. Kdo se stará o to, co se děje ve vedení? Na hřišti vypadá Liverpool jako potenciální šampion,“ dodal komentátor tohoto deníku Patrick Barclay.

Klub z Anfield Road čeká na první ligový triumf od roku 1990, ale hráči si uvědomují, že k nablýskané trofeji je stále daleko. „Je skvělé být první na konci roku, ale teď nám začíná těžká práce,“ prohlásil po utkání útočník Dirk Kuijt.
„Musíme postupovat krok za krokem a udržet stabilní výkonnost,“ ví, že se musí vyhnout výkyvům, které provázely klub v uplynulých sezonách.

Současný Liverpool je opravdu jiný než ten z předchozích ročníků. Čiší z něj sebevědomí, je silnější. „Tohle je nejlepší tým, se kterým jsem kdy hrál. Rozhlédnete se po kabině a zjistíte, že od pozice brankáře až po útočníky máme několik fantastických hráčů. Věříme, že dokážeme překonat i velké překážky,“ pronesl Steven Gerrard.

Dalším kladem je, že výsledky už tolik nezávisí na tom, co předvede on nebo Torres. A zároveň současná skvělá forma kapitána „reds“ dodává nutnou nadstavbu, kterou každý uchazeč o titul potřebuje.

Navíc se týmu podařilo výrazně vylepšit bilanci ze soubojů s ostatními celky „velké čtyřky“. Na podzim získal sedm z devíti možných bodů. „A jestli získají v jarních odvetách dalších sedm, myslím, že vyhrají ligu,“ říká k tomu Hansen.

Klíčovým bodem pro Liverpool bude, jak se vyrovná s narůstajícím tlakem a očekáváním a jak zareaguje, pokud přijde slabší série. Do toho se nesmí zapomenout na nabitý program od konce února, kdy se k Premier League přidá i Liga mistrů.

„Jestli chceme zůstat na špici, musíme ustát tlak,“ ví Gerrard.
Měl by jen dodat, že k vytouženému triumfu se musí on i ostatní vyhnout podobným mimofotbalovým excesům jako v pondělí, kdy byl zatčen (viz rámeček).

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga * Program MS v hokeji

37. kolo
Články odjinud


Články odjinud