Jonáš Bartoš
7. ledna 2013 • 21:15

Rok Messiho: 91 gólů, exploze v reprezentaci i narození syna

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarolím: Slavia? Míň arogance, víc kreativity. Drahé posily zatím nejsou znát
Furch po nástupu k Boleslavi: Brno jsem si oblíbil, ale život mění plány
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO | Fenomén, v pouhých pětadvaceti letech nesmrtelný hrdina. A také dost možná nejlepší fotbalista, který kdy běhal po hřištích. Lionel Messi překonal další milník, počtvrté v řadě ovládl anketu Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu planety. Co všechno nepolapitelný Argentinec stihl za rok 2012? Server iSport.cz vybral pět klíčových momentů.



91 gólů za jediný rok

Letitý rekord, podle mnohých těžko překonatelný. Lionel Messi vymazal z historických tabulek Gerda Müllera, který v roce 1972 zvládl nastřílet 85 branek. Nezastavitelný Messi se zastavil na čísle 91. To je víc, než za celý loňský rok nastřílela Plzeň, Sparta nebo Liverpool.

"Messi je neuvěřitelný hráč, gigant. Zároveň mimořádně sympatický muž a pravý profesionál. Má jedinou chybu. Nehraje za Bayern Mnichov," pochválil jej překonaný Müller.

Pětigólové představení proti Leverkusenu

Jeden gól, dva, tři, čtyři... Všechno málo. V březnové odvetě osmifinále Ligy mistrů pocítili Messiho zabijácké choutky fotbalisté Leverkusenu. Nezastavitelný Argentinec zvládl týmu Michala Kadlece nasázet pět gólů, což se mu povedlo jako prvnímu hráči v historii soutěže.

"Do konce života budu moci všem vyprávět, že jsem trénoval Messiho," rozplýval se tehdejší kouč Barcelony Pepe Guardiola. "Messi? To je snad vtip. Pro mě nejlepší hráč všech dob," poklonil se mu kanonýr Manchesteru United Wayne Rooney.

Probuzení v argentinské reprezentaci

"Dokud nevyhraje velkou trofej pro Argentinu, nemůže vstoupit mezi legendy," dokolečka opakují ti, kdo pochybují o výjimečnosti LM10. Vyjma úspěchů v mládežnických výběrech Messi čeká na reprezentační úspěch, na světovém šampionátu v Africe před dvěma lety vyhořel.

V posledním roce roztáčí svá střelecká kouzla i v modrobílém dresu. Za Argentinu nastřílel v devíti zápasech celkem dvanáct branek, v kvalifikačních duelech vyšel naprázdno jen jednou (v září proti Peru). Nejlepší představení si nachystal v červnovém duelu s Brazílií, kde úhlavního soka sestřelil třemi góly.

Jediná trofej s Barcelonou

Rok 2012 sice byl dalším rokem Lionela Messiho, ne tak jeho klubu Barcelony. Katalánští borci se ve španělské lize museli sklonit konkurenčnímu Realu, v Lize mistrů zase vyhořeli na defenzivě Chelsea s Petrem Čechem v brance.

Jeden z nejlepších fotbalových výběrů všech dob slavil v sezoně jedinou trofej. Ve finále Španělského poháru porazil Athletic Bilbao tři nula, trenér Guardiola se s týmem rozloučil čtrnáctou trofejí za čtyři roky působení v klubu. Na dva nula zvyšoval, hádejte... opět Lionel Messi.

Narození syna Thiaga

Skromnému chlapíkovi se dařilo i v osobním životě. Messi se v listopadu dočkal narození potomka, jeho dlouholetá partnerka Antonella Rocuzzo mu porodila syna Thiaga.

"Jsem ten nejšťastnější člověk na světě," zářil argentinský střelec. Téměř okamžitě po radostné novině nazul kopačky se jménem svého syna a na hřišti pokračoval ve střeleckých eskapádách.

Dva vítězové. Držitel Zlatého míče FIFA Lionel Messi a nejlepší fotbalistka roku Amy Wambachová.
Dva vítězové. Držitel Zlatého míče FIFA Lionel Messi a nejlepší fotbalistka roku Amy Wambachová.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud