Jonáš Bartoš
13. listopadu 2013 • 09:45

Messiho problémy narůstají. Ublížily mu i zbytečné exhibice

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co musí Češi změnit, aby za týden uspěli a kdo si řekl o místo do Prahy?
Varaďa by nedopustil chyby, které stály Pardubice titul. Kabina má příliš velkou moc
VŠECHNA VIDEA ZDE

Za čtyři sezony pod Guardilou kvůli svalovému zranění ani jednou nechyběl. Teď ale Lionela Messiho od dubna čeká už třetí pauza kvůli problémům se stehenním svalem. Ve Španělsku se snaží přijít na to, proč zdravotní potíže argentinské superstar narůstají. Nejčastěji se zmiňuje obrovská herní vytíženost, v Barceloně také proběhly změny v lékařském týmu.



Asi u žádného fotbalisty na světě by se zranění neřešilo tak ve velkém. Úterní vydání španělského deníku Sport věnovalo Messiho problémům se stehenním svalem dokonce celých deset stránek!

Zdravotních komplikací u Lionela Messiho totiž v posledních měsících povážlivě přibylo. První varování přišlo v dubnovém zápase Ligy mistrů s PSG, po kterém musel vynechat druhé semifinále s Bayernem a jen z lavičky sledoval hořké vyřazení Barcelony.


Místo aby zdravotní problémy největší hvězdy ustávaly, děje se pravý opak. Při víkendovém zápase na Realu Betis (4:1) si Messi letos už potřetí poranil stehenní sval a po dvaceti minutách šel ze hřiště.

Čeká ho 6-8 týdnu dlouhá pauza, zmešká minimálně 10 zápasů Barcelony a do hry naskočí až v novém roce. V Barceloně nyní řeší, čím Messiho problémy vznikly.

Španělský deník Sport přišel s informací, že pod trenérem Guardiolou odehrál Messi čtyři sezony prakticky bez zdravotních problémů. Od roku 2008 pravidelně zvládá porci přes 50 zápasů za sezonu, navíc prakticky bez střídání. Takový zápřah se ale časem někde musel projevit.
 
Messi si během půlroku už potřetí přivodil zranění na levém stehenním svalu. Jednou z komplikací mohou být změny u doktorů Barcelony. Vyhlášený expert Juanjo Brau v minulosti s Messim jezdil na všechny zápasy, nechyběl ani na reprezentačních akcích, například na MS v roce 2010 či na Copa America o rok později.

Neymar spiklenecky mrká na svého parťáka Lionela Messiho v utkání Barcelony s AC MilánFoto Reuters

Léčbu teď Barcelona nehodlá uspěchat

Minulé léto Brau v Barceloně povýšil na hlavního doktora, kde nahradil dřívějšího šéfa barcelonské kliniky Emili Ricarta (ten měl blízko ke Guardiolovi). Od té chvíle nemá na Messiho tolik času, což hvězdný střelec prý nelibě nese.   

Barcelona zareagovala tím, že se domluvila s argentinským specialistou Luisem Garciou, který na Messiho osobně dohlédne během léčby v následujících týdnech.

Čtyřnásobnému držiteli Zlatého míče určitě neprospělo letní období. Místo aby se dal Messi po dubnovém zranění úplně do pořádku a pořádně potrénoval, kvůli klubovým a sponzorským povinnostem létal na exhibice po celém světě.

Španělský deník AS spočítal, že Messi během hektického léta 2013 nalétal za 64 dní neuvěřitelných 122 333 kilometrů. Tím prakticky několikrát obletěl celý svět. Argentinská modla milionů fanoušků navštívila mimo jiné Senegal, Argentinu, Ekvádor, Guatemalu, Los Angeles, Las Vegas, Chicago, Norsko, Německo, Polsko, Itálii, Izrael, Palestinu, Thajsko nebo Malajsii.

Barcelona už teď nehodlá nic podcenit. Pro Messiho nachystal klub speciální rehabilitační program a na hřiště svůj klenot nepustí dřív, než bude hráč absolutně připravený.

V první fázi by se měl léčit na Nou Campu, poté se přesune na speciální kliniku do Buenos Aires. Zde ho budou pravidelně navštěvovat katalánští lékaři, okolo Vánoc by se pak měl přesunout zpět do Evropy, aby na začátku nového roku mohl opět naskočit do hry.

"Messi se vrátí," je si jistý záložník Barcelony Xavi. "Dá se dohromady a zase nás bude všechny bavit. Víme, jak důležitý je pro náš tým. Leo je hráč, který dělá rozdíl mezi nejlepšími celky na světě. Žádný jiný fotbalista nedokáže tolik, co on," dodal klíčový režisér katalánské hry.

Lékaři po dnešním vyšetření odhadli dobu rekonvalescence na šest až osm týdnů.
Lékaři po dnešním vyšetření odhadli dobu rekonvalescence na šest až osm týdnů.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud