6. srpna 2021 • 15:00

Zákulisí Messiho konce: boj o práva za miliardy. Dva roky fotbal, pět let plat

Autor: vmn
Vstoupit do diskuse
4
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Jarolím: Slavia? Míň arogance, víc kreativity. Drahé posily zatím nejsou znát
Furch po nástupu k Boleslavi: Brno jsem si oblíbil, ale život mění plány
VŠECHNA VIDEA ZDE

Lionel Messi chtěl podepsat smlouvu v Barceloně, Barcelona chtěla podepsat smlouvu s Lionelem Messim. Obě strany se dohodly i na podmínkách, tak proč odchází? Šéf klubu Joan Laporta na dlouhé tiskové konferenci vysvětloval, proč nemohl kontrakt zaregistrovat, prozradil i jeho podrobnosti. V pozadí je ale spor velkoklubů s vedením La Ligy.



Tisková konference prezidenta Barcelony Joana Laporty trvala přes hodinu a jednu větu nový šéf Blaugranas zopakoval minimálně desetkrát: „Leo chtěl zůstat. Na podmínkách jsme se domluvili.“ Malý génius se měl dokonce ve čtvrtek vydat do Katalánska, aby na Camp Nou novou smlouvu podepsal.

Místo toho je definitivně volným hráčem. Dozvěděl se totiž, že i kdyby k podpisu došlo, smlouva by nemohla být zaregistrována vedením soutěže.

Barcelona se v Messiho případě dusí v síti, kterou na sebe roky pletla. Jen za minulou sezonu dělá její ztráta v přepočtu přes 12 miliard, celková je ještě násobně vyšší a ligoví auditoři jí drasticky snížili platový strop. Až tak, že i kdyby „La Pulga“ hrála zadarmo, nestačilo by to.

„I bez Messiho smlouvy překračujeme platový strop. Jsou kluby, které požadují, aby byly dodržovány normy, to je pro nás pochopitelné. Ale teď nemůžeme vyhovět. Je to součást hrozného dědictví, které jsme převzali,“ vysvětloval Laporta.

Lionel Messi i jeho otec prý při vyjednávání nedělali žádné větší problémy, dokonce vyšli vstříc s razantním snížením platu. Navržený a odsouhlasený kontrakt byl pětiletý, ale počítal s tím, že klub bude pět let vyplácet mzdu za dvě sezony aktivní kariéry.

Ani tak se smlouva pod platový strop nedostala. Aspoň ne pod ten, který platí aktuálně. Vedení soutěže totiž nabídlo Laportovi možnost limit zvýšit, to by ale musel souhlasit se smlouvou, kterou La Liga uzavřela s investiční společností CVC týkajících se televizních práv všech klubů soutěže. S tou ale Barca (ani třeba Real Madrid) nesouhlasí.

Messi odchází! Hlavní téma španělských médií
Messi odchází! Hlavní téma španělských médií

„La Liga nám nechce zvednout platový strop a říká, že pokud ho chceme zvýšit, musíme přijmout operaci, která na 50 let zastaví naše televizní práva, to nemůžeme připustit,“ říká Laporta. Zahraniční média zároveň kalkulují s myšlenkou, že Barcelona na smlouvu o právech přistoupit nechce, protože se ještě nevzdala myšlenky takzvané Superligy.

Byť může jít o součást velké politické hry o ještě větší peníze, používal Laporta při tiskové konferenci výrazy, kterými naznačoval, že v Katalánsku opravdu začíná éra bez Messiho. „Šance na změnu situace? Nechci dávat falešné naděje. Měli jsme nějaký deadline, protože La Liga začíná brzo. Leo se nyní může rozhlížet po dalších možnostech. Je nejlepší na světě, nabídek má hodně. My jsme velmi vděční za roky, které tu strávil s námi.“

Další osud Messiho: PSG, Manchester City nebo návrat do Rosaria?
Video se připravuje ...

FC Barcelona Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
4

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud