30. května 2007 • 00:00

Počasí si s Cabanem pohrálo

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
Kapitán Vrána o pátých mistrovských oslavách v Třinci v řadě: To se nikdy neomrzí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Špatné počasí znemožnilo Miroslavu Cabanovi dokončení první etapu výpravy, v jejímž rámci chce v Himálaji zdolat bez použití kyslíkového přístroje postupně od čtyři osmitisícové vrcholy.



Špatné počasí znemožnilo českému horolezci Miroslavu Cabanovi dokončení první polovinu projektu 448, v jehož rámci chce v Himálaji zdolat bez použití kyslíkového přístroje postupně od dubna do července čtyři osmitisícové vrcholy. Kvůli silnému větru a hustému sněžení Cabana společně s Janem Matyáškem nepustila na vrchol ani jedna z prvních dvou plánovaných hor. Při výstupu na Šiša Pangmu se museli čeští horolezci vrátit z výšky 7800 metrů a stejný osud je potkal i při cestě na vrchol Čo Oju, kde se dostali až do výšky 7700 metrů. Tam je zastavilo silné větrné počasí a byli donuceni rychle sestoupit do základního tábora. Navzdory oběma nezdarům chce dvaačtyřicetiletý Caban od 2. června začít podle plánu výstup na Broad Peak (8046 m) a potom na K2 (8611 m). "Nevzdám se. Budu prosit karákoramské bohy, aby byli ke mně vlídnější," uvedl Caban na svých internetových stránkách www.448.cz. "Bohužel jsme se trefili do nejhoršího dne za dva týdny. Druhý den už bylo pěkně, ale to jsme už byli dole," poznamenal Caban k pokusu na Čo Oju.

Témata: 

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud