28. dubna 2018 • 23:50

SUPER Pastrňák! Tampu zničil čtyřmi přihrávkami, San Jose ovládlo maraton

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nejlepší střelec se nedostal ani do Brna… Osmnáctka na baru?!
Birmančevič: Nejlepší hráč ligy. Ukazuje cestu pro velké transfery do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Neskutečný výkon předvedl český útočník David Pastrňák v prvním utkání druhého kola play off NHL mezi Tampou Bay a Bostonem. Bruins zvítězili na ledě soupeře jasně 6:2 a český útočník zazářil čtyřmi asistencemi, zatímco jeho krajan David Krejčí si připsal jednu. Čeští hráči na straně domácích nebodovali. Ve druhém nočním utkání San Jose porazilo Vegas 4:3, vítězný gól vstřelil ve druhém prodloužení Logan Couture.



David Pastrňák se v úvodním utkání 2. kola play off NHL podílel čtyřmi asistencemi na vítězství hokejistů Bostonu na ledě Tampy 6:2 a opět vede produktivitu Stanleyova poháru. Další český útočník David Krejčí přispěl k jasné výhře hostů jednou přihrávkou. Tomáš Hertl pomohl asistencí k výhře San Jose ve Vegas 4:3 ve druhém prodloužení, po kterém je série vyrovnaná 1:1 na zápasy.

Kanadské bodování play off NHL

1. Pastrňák (Boston)
8 zápasů, 17 bodů (5+12)

2. Guentzel (Pittsburgh)
7 zápasů, 16 bodů (7+9)

3. Crosby (Pittsburgh)
7 zápasů, 15 bodů (7+8)

4. Marchand (Boston)
8 zápasů, 13 bodů (4+9)

5. P. Bergeron (Boston)
7 zápasů, 11 bodů (3+8)

11. Krejčí (Boston)
8 zápasů, 9 bodů (2+7)

37. Hertl (San Jose)
6 zápasů, 5 bodů (3+2)

61. Plekanec (Toronto)
7 zápasů, 4 body (2+2)

65. Palát (Tampa Bay)
6 zápasů, 4 bocy (1+3)

Po akcích Pastrňáka se Boston ujal na přelomu první a druhé třetiny vedení 2:0. Nejprve střelu havířovského rodáka tečoval v přesilové hře Rick Nash. Při druhém gólu si český útočník vybruslil z rohu kluziště a krásně uvolnil Patrice Bergerona. Na snížení Tampy Bay opět reagovala elitní lajna. V polovině utkání ještě hostům nebyl uznán gól kvůli krosčeku Pastrňáka, který ale o chvíli později připravil s Krejčím branku pro Nashe.

Tampa Bay se ještě jednou dostala na dostřel, když Michail Sergačjov využil střelou od modré čáry technické závady brankáře Tuukky Raska. Finský gólman si při zákroku zlomil nůž na brusli a nemohl se ve svém prostoru stoprocentně pohybovat. Rask upozorňoval o svém problému rozhodčí, kteří můžou ale podle pravidel přerušit hru pouze v případě, že by přišel o helmu.

Rask už ale další gól nepustil a vyznamenal se v závěru druhé třetiny, kdy měl na hokejce vyrovnání Ondřej Palát. Rodáku z Frýdku-Místku zápas nevyšel, v utkání si připsal ve statistice +/- čtyři záporné body. Boston soupeře dorazil třemi góly v závěrečné části. Branka na 5:2 padla po krásné spolupráce Pastrňákového útoku, který v zápase nasbíral celkově jedenáct bodů.

Jednadvacetiletý Pastrňák, který byl v utkání vyhlášen třetí hvězdou, má na kontě 17 bodů v osmi zápasech play off. Díky bilanci 5+12 se dostal v kanadském bodování před pittsburské tahouny Jakea Guentzela (7+9) a Sidneyho Crosbyho (7+8).

VIDEO: Podívejte se v sestřihu na vítězství Bostonu v Tampě

Tampa Bay byla aktivnější, soupeře v utkání přestřílela 36:24. "Když pominu skóre, hráli jsme velmi dobře. Měli jsme spoustu šancí, ale jejich gólman jich hodně chytil. Největší rozdíl byl v tom, že využili své možnosti, hlavně jejich první lajna," zhodnotil zápas kapitán Steven Stamkos.

Jednadvacetiletý Pastrňák, který byl v utkání vyhlášen třetí hvězdou, má na kontě 17 bodů v osmi zápasech play off. Díky bilanci 5+12 se dostal v kanadském bodování před pittsburské tahouny Jakea Guentzela (7+9) a Sidneyho Crosbyho (7+8).

Vegas po úvodní výhře 7:0 začalo skvěle i druhý zápas série, když William Karlsson na přelomu první a druhé třetiny dvěma zásahy dostal domácí do vedení 2:0. San Jose ale v rozmezí 22. až 35. minuty skóre otočilo. Na vyrovnání se podílel Hertl, který získal v útočném pásmu puk a přihrál ho mezi kruhy Loganu Couturemu. Dvěma góly se o obrat zasloužil Brent Burns.

"I když jsme prohrávali o dva góly, líbilo se mi, jak jsme hráli. Dokonce i kdybychom prohráli, tak bych hráče pochválil za jejich přístup. Zlepšili jsme se oproti minulému zápasu ve všem a byli jsme za to odměněni," těšilo trenéra San Jose Petera DeBoera. Kouč také vyzdvihl, že jeho svěřenci nezpanikařili ani za stavu 0:2 a hráli pořád stejně.

Domácí si v 54. minutě vynutili prodloužení, ve kterém vstřelili i gól. Rozhodčí ho ale po prozkoumání všech možných záběrů na videu neuznali kvůli nedovolenému bránění Jonathana Marchessaulta. Na druhé straně udeřil v 86. minutě v přesilové hře Couture.

Hosté byli v zápase střelecky pilnější (47:29), nutili domácí k faulům a v zápase hráli o pět přesilových her více než domácí (7:2). Dvě využili. "Vyhráli jsme více osobních soubojů, vytvářeli si šance, tlačili je a oni nás zastavovali už pod únavou fauly," řekl Couture.

Vegas tak prohrálo poprvé v play off. "Nejsem spokojený se spoustou věcí. Poměr vyloučených je jedna z nich. Hlavně se mi ale nelíbil přístup. Minule jsme hráli skvěle, bojovali jsme. Dnes jsme tohle 45 minut neukazovali. Asi jsme si mysleli, že to půjde samo. Nevím, nebyli jsme to my," stěžoval si trenér Vegas Gerard Gallant.

VIDEO: Podívejte se na sestřih zápasu San Jose vs. Vegas

2. kolo play off NHL:

Východní konference - 1. zápas:

Tampa Bay - Boston 2:6 (0:1, 2:2, 0:3)
Branky: 23. Girardi, 34. Sergačov - 18. a 33. Rick Nash (na obě Pastrňák, na druhou Krejčí), 21. a 51. Bergeron (na obě Pastrňák), 44. Marchand, 54. DeBrusk. Střely na branku: 36:24. Diváci: 19.092. Hvězdy zápasu: 1. Bergeron, 2. Rick Nash, 3. Pastrňák (všichni Boston).

Západní konference - 2. zápas:

Vegas - San Jose 3:4 v druhém prodl. (1:0, 1:3, 1:0 - 0:1)
Branky: 18. a 21. W. Karlsson, 54. Schmidt - 22. a 35. Burns, 32. a 86. Couture (na první Hertl). Střely na branku: 29:47. Diváci: 18.671. Hvězdy zápasu: 1. Couture (San Jose), 2. W. Karlsson (Vegas), 3. Burns (San Jose). Stav série: 1:1.

Góly

Domácí: 22:31. Girardi, 33:22. Sergačjov

Hosté: 17:11. Rick Nash, 20:42. Bergeron, 32:33. Rick Nash, 43:32. Marchand, 50:11. Bergeron, 53:41. DeBrusk

Sestavy

Domácí: Vasilevskij (Domingue) – Hedman (A), Girardi, McDonagh, Strålman, Coburn, Sergačjov – J. T. Miller, Stamkos (C), Kučerov – Palát, B. Point, T. Johnson – Killorn, Cirelli, Gourde – Kunitz, Paquette, Callahan (A).

Hosté: T. Rask (Chudobin) – Chára (C), McAvoy, Krug, K. Miller, Grzelcyk, McQuaid – Marchand, Bergeron (A), Pastrňák – DeBrusk, Krejčí, Rick Nash – Heinen, Riley Nash, Backes (A) – Schaller, Kuraly, Acciari.

Rozhodčí

Dan O'Halloran, Brad Meier – David Brisebois, Brad Kovachik

Stadion

Amalie Arena, Tampa

Návštěva

19 092 diváků

David Pastrňák v dresu Bostonu zářil, Ondřej Palát při debaklu 2:6 nebodoval
David Pastrňák v dresu Bostonu zářil, Ondřej Palát při debaklu 2:6 nebodoval

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud