František Suchan
5. října 2008 • 12:09

Angličanům chyběl Jágr

TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ohromující atmosféra? Nadšené fandění? Nic takového. Při včerejším premiéře NHL v Praze z tribun jen párkrát zaznělo nesmělé pokřikování ze sektorů zámořských fandů.



Tleskalo se po povedených akcích, ale ohlušující aplaus se nekonal. Ani přivítání hráčů na ledě nebylo nijak bouřlivé.

Přitom už dlouho před zápasem šlo rozeznat nadšení, jaké historická událost v Česku vyvolala…

Je chvíli po třetí hodině odpoledne. „Nevíte, kdy otevřou brány, je mi už trochu zima,“ ptá se žena středního věku. Pod lehkou bundou má dres se sochou svobody ve znaku. Se třemi přáteli dorazila do Prahy z Londýna. Ještě nikdy v Česku předtím nebyla. Ale NHL sleduje už dlouho.

„Fandíme Rangers! Byl to první hokejový tým, který jsme kdy viděli,“ vysvětluje její známý. Zámořskou soutěž hltají doma v televizi, loni byli na zahájení právě v Londýně. A po pražských utkáních vyrážejí do Ameriky, kde uvidí dalších šest vystoupení milovaného klubu. Nebude to poprvé. „Vždyť NHL je naprosto úžasná soutěž,“ zasní se.

„Uvidíte, v hale nás bude slyšet,“ slibuje další žena ze skupinky. „Jen škoda, že už za New York nehraje Jágr, byl to fantastický hokejista.“ Do Omsku se ale za českou legendou nechystají. „Tam je zima,“ rozesmějí se. „Já už tam ale byla, když tam před lety hráli Sheffield Steelers evropskou ligu,“ pochlubí se jedna z žen. Tohle jsou opravdoví fanoušci…

Že v akci neuvidí fenomenálního Jágra litují určitě i fandové navlečení do dresu s jeho jmenovkou, kterých není málo. Také tři malí kluci, kteří dorazili s tatínky z Pardubic.

„Ale i tak se hodně těšíme. Vždyť tohle se dá zažít možná jen jednou za život,“ říká jeden z mužů. Astronomických cen za lístky vůbec nelituje. Stejně tak dvojce kamarádů z Klatov a slovenského Lučence. V O2 Areně jsou poprvé. Dorazili hodně brzy, chvíli jen tak stáli a koukali kolem sebe. „Chtěli jsme tu být co nejdřív, aby nám nic neuniklo,“ usmějí se.

Kousek od nich před halou zatím na zídce sedí otec a syn. Navlečení do neobvyklých dresů. „To jsou našeho domácího klubu. Přijeli jsme z Německa, kousek od Lipska,“ vysvětlují. „Ale jinak fandím Rangers!“ vyhrkne asi dvacetiletý mladík. Ani on nevidí NHL poprvé, už vyrazil i do USA. „Ale tohle byla skvělá příležitost,“ odkýve.

Sochy hokejistů na prostranství před halou zatím obsadila parta klučinů v dresech jihočeských Strakonic. „Klub dostal lístky od svazu. Kluci to mají to za odměnu, protože vyhráli svůj přebor,“ vysvětlují pánové z jejich doprovodu.

A komu malí Strakoničáci fandí? Těžko poznat, neustále se překřikovali. „Furt se hádají, kdo je lepší. Sice to vypadá, že trochu vede Tampa, ale oni stejně budou fandit tomu, kdo bude vyhrávat,“ mávne rukou další z dospělých.

Při zápase pak byly vidět i skupiny dětí v dalších nejrůznějších dresech. Karlovy Vary, Zlín, Žďár nad Sázavou…

Malí hokejisté viděli na vlastní oči hvězdné hráče. Ale unešení z nich nebyli. Spíš ještě před začátkem přestávky pospíchali, aby na chodbě stihli obsadit herní konzole s počítačovou verzí nablýskaného divadla jménem NHL. To pro ně byla větší zábava. Vždyť větší ohlas než hokej včera vzbudily výzvy k polibkům na multimediální kostce….

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud