4. května 2013 • 22:37

5 DŮVODŮ neúspěšné zkoušky: Málo střelby, rozehrávka a ustrašenost

Autor: Martin J. Křížek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

První ostrý test nevyšel. Po páteční výhře nad Běloruskem (2:0) prohráli čeští hokejisté s domácími Švédy 1:2. Pořadatelská země si po zpackaném prvním zápase se Švýcary už nemohla dovolit další zaváhání. Cestu za třemi body jim ze svěřenců trenéra Hadamczika výrazně komplikoval pouze výtečný brankář Salák. Vybrali jsme pět důvodů první české porážky.



1. Góly jen z přesilovek

Hledá se střelec! volají už od Českých her v Brně novinové titulky. Reprezentaci měly spasit samopaly ze zámoří. Voráček s Vrbatou se trefili proti Bělorusku, švédského gólmana už překonal pouze Hudler. Jenže všichni se prosadili v přesilovkách. To by bylo pozitivní zjištění, pokud by někdo další přesně zamířil při rovnovážném počtu hráčů. To se nestalo.

2. Málo střelby

Nestalo se tak i proto, že hráči v bílých dresech brankáře Enrotha mnoha puky neobtěžovali. Pokud se zaměříme na první třetinu, je to k Čechům ještě příliš lichotivé vyjádření. Za prvních 20 minut mířily mezi Enrothovy tyče pouhé 3 (slovy TŘI) střely! To byla bída. Devět pokusů v prostřední části věštilo zlepšení a také přineslo ovoce v podobě Hudlerovy šťastné teče. Oproti 37 zásahům, které musel vytáhnout Salák, to však v celkovém součtu nebyla ani polovina.

3. Tři brzká vyloučení

Jak komfortní přivítání. Češi darovali v úvodních 15 minutách svému soupeři hned tři početní výhody. Ani jednou při nich sice neinkasovali, ale nestačili kvůli tomu chytnout potřebný rytmus. Toho využili domácí, kteří během této pasáže skórovali poprvé, druhý gól přidali hned po první pauze. Důsledkem toho byla i zmiňovaná střelecká neaktivita. Postupem zápasu se počet vyloučených na obou stranách začal srovnávat a parta kapitána Novotného při jedné z výhod udeřila. Více nebezpečí ale vyprodukovat nedokázala.

4. Špatná rozehrávka

Že česká sestava neoplývá zrovna tvořivými obránci bylo zřejmé už podle jmen na papíře. Jenže proti Švédům se tento nedostatek ukázal naplno. Založení útoku tak na sebe často chtěli brát sami útočníci. Že ani tudy cesta nepovede ukázala už první třetina. Puk za vlastní brankou si vzali Vrbata, po něm Fleischmann, ale oba provedli na vlastní modré čáře obří hrubice, po kterých Salák dvakrát čelil osamocenému Švédovi. Pouze díky němu a třema šťastným zákrokům jeho tyčí byli Češi ve hře až do posledních minut.

5. Vemte to na sebe!

V NHL umí sami rozhodnout zápas. Jenže v dosavadních 120 minutách se zatím v českém týmu silné individuality neprojevily. Snad nejvíce je zatím schopen vzít hru sám na sebe nejmladší bojovník ze všech, teprve 19letý nebojsa Tomáš Hertl. Jenže ten důvěru v závěrečném tlaku bez brankáře nedostal. A jak moc chybí současné reprezentaci někdo takový bylo vidět právě tam. Nikdo nechtěl vystřelit, nikdo nechtěl pokazit odvážnou přihrávkou, která by nabídla možnost k vyrovnání.

Voráček se dostal proti Švédům do bitky
Voráček se dostal proti Švédům do bitky

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud