Pavel Bárta
2. ledna 2018 • 12:30

Dvacítka se chystá na čtvrtfinále. Finsku máme co vracet, burcují hráči

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z BUFFALA | Trošku s tím počítali, někteří si tuhle variantu dokonce přáli. Česká dvacítka narazí ve čtvrtfinále mistrovství světa v Buffalu na Finsko (ONLINE přenos od 18.00 na iSport). Soupeř postoupil do play off z vedlejší skupiny smrti ze třetího místa. Severští mladíci prohráli s Kanadou i USA, ale v prvním případě soupeře nakopnul gól, který platit neměl. Proti Američanům zase dravý celek Suomi dohnal v jednu chvíli až tříbrankovou ztrátu. Ale stejně prohrál, trefou 97 vteřin před koncem třetí části.



„Těžký soupeř, ale každý se dá porazit. Tady už se nedá vybírat, ve vyřazovacích bojích je jedno, na koho jdete. Všechny týmy jsou silné, těžko říct, kdo by byl nejpřijatelnější. Prostě jsme dostali Finsko. Porazit se dá každý, ve vyřazovacích bojích už je jedno, na koho jdete. Musíte se co nejlíp připravit a vyhrát,“ řekl po novoročním tréninku Martin Nečas.

Finové mají šikovné, pohyblivé obránce, na nichž svoji hru hodně staví. Čtyři beci byli minule draftováni v prvním kole a ten nejzkušenější, Olli Juolevi je na třetím šampionátu a předloni získal v Helsinkách zlato. V útoku nejvíc řádí Eeli Tolvanen, hvězdička Jokeritu a jeden z nejleopších mladíků v KHL. Už si zahrál za dospělou reprezentaci a nikoho by moc nepřekvapilo, kdyby se dostal i na olympiádu v Pchjongčchangu. Velký zájem o něj mají taky v Nashvillu. Záleží v podstatě jen na něm, kdy se rozhodne podepsat.

„V útoku ani v obraně nemají slabinu, jsou hrozně techničtí. Nesmíme jim dopřát přesilovky. Bude to zápas asi jako proti Švédům, protože hrají podobný hokej. Musíme ukázat svoji sílu, co v nás je. A pokusíme se postoupit do semifinále,“ pravil obránce Radim Šalda.

Bek z Hradce Králové, který kanadskou QMHL za Saint John, patří do mladšího ročníku 1999. Jeho klubový i reprezentační spoluhráč Ostap Safin, Nečas, Filip Zadina a pár dalších na jaře v Popradu zažili vyřazení s Finskem na šampionátu osmnáctek. Soupeř vedl ve čtvrtfinále už 5:1, ale český tým srovnal na 5:5. Rozhodlo až prodloužení, Finové nakonec vybojovali stříbrné medaile.

„Já jsem o tom ani nepřemýšlel. Tohle je jiná kategorie, jsou tady i jiní kluci. Ale máme jim co vracet. Moc se těším,“ uvedl Nečas. „Hned jak jsme je dostali, říkal jsem si, že jim to musíme oplatit. Prohráli jsme s nimi dost smolně na osmnáctkách, kde jsme to hezky vyrovnali. Doufám, že jim to vrátíme,“ dodal Šalda. „Máme jim co vracet z osmnáctky i za ten přátelák,“ připomněl Safin prohru 2:4 z předvánoční generálky v Niagara Falls. „Mají moc dobré hráče. Jejich beci umějí rozehrát, jsou mobilní. Musíme hrát týmově, pomáhat gólmanům a obráncům, plnit systém.“

Zopakuje se poslední cesta za medailí?

Od roku 2005 nezískali Češi na šampionátu do 20 let medaili. Tehdy si cestu ua bronzem proklestili právě přes Finy. Před čtyřmi lety v Malmö se s nimi dvacítka potkala ve čtvrtfinále naposledy. Vedla 3:1, za tohoto stavu trefil David Pastrňuák z brejku horní tyč. Finové vyhráli 5:3.

„Mají šikovné hráče, střílí ze všech pozic, dobře bruslí. Musíme podat týmový výkon a dát si pozor v defenzivě. A taky nesmíme být často vylučováni. Celkem hodně branek dostáváme v oslabení,“ připomněl Daniel Kurovský, který měl štěstí v neštěstí.

V utkání s Běloruskem byl za seknutí vyloučen do konce zápasu a obával se, že mu napaří ještě disciplinární trest na další zápas. „Byla to smůla. Já jsem sám nevěděl, že mám hokejku mezi jeho nohama. A jak jsem zabral, tak jsem ho seknul.“

Distanc se nekonal a útočník Vítkovic v následujícím duelu dal Švýcarům pátý, uklidňující gól. „Měl jsem parádní pocit, že jsem týmu konečně mohl přispět, protože jsem nebodoval a ani se mi nedařilo. Doufáme, že postoupíme. Rozhodující bude i proměňování šancí.“ Bitva s Finskem začíná v pravé poledně místního času, tedy v 18 hodin SEČ.

„Hratelné to je. Se Švýcary jsme předvedli dobrý zápas. Každý musí dodržovat stanovenou taktiku, bojovat od začátku až do konce,“ dodal Nečas. „Zkusíme zařídit, aby to dopadlo, ale nebudeme předbíhat,“ usmíval se obránce Šalda.

Góly

Domácí: 06:20. Zadina, 34:17. K. Reichel, 57:34. Zadina, 70:00. Nečas

Hosté: 23:04. A. Räsänen, 29:53. Juolevi, 46:30. Vesalainen

Sestavy

Domácí: Kořenář (Škarek) – Budík, Hájek, J. Galvas, F. Král, Šalda, Vála (A), Hrdinka – M. Zachar (C), M. Kaut, Chytil – Nečas, Zadina, Michnáč – Kurovský, K. Reichel (A), R. Pavlík – Lauko, Safin, Kodýtek – Hrabík.

Hosté: Luukkonen (Lehtinen) – Heiskanen (A), Välimäki (C), Juolevi, Jokiharju, Vaakanainen, Kotkansalo, Salo – Vesalainen, Tolvanen, A. Räsänen – Kuokkanen (A), Koivula, Heponiemi – Tuulola, Ikonen, Innala – Koppanen, Nurmi, Kupari – Jääskä.

Rozhodčí

Stephen Thomson (USA), Jeremy Tufts (USA) – Jon Kilian (NOR), Emil Yletyinen (SWE)

Stadion

Key Bank Center, Buffalo

Češi se z gólu radovali rovnou šestkrát
Češi se z gólu radovali rovnou šestkrát

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play off
Články odjinud


Články odjinud