17. dubna 2017 • 18:50

Lucemburské Nagano! Český rodák dovedl trpaslíka k postupu

Autor: Daniel Ryl
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Česká hokejová reprezentace si připsala největší úspěch na olympiádě v Naganu, Lucembursko ho zažívá právě teď! Svěřenci Petra Ficala, německého trenéra s českými kořeny, si v bulharské Sofii vybojovali historický titul a postup z Divize III mistrovství světa, když ve finále s domácím celkem zvítězili jasně 10:4.



Země, která je členem IIHF od 23. března 1912, se dočkala svého prvního titulu. Ten jí zajistil postup do B divize II, kam se vrací poprvé od roku 2004, kdy z ní spadla. Lucembursko si navíc pro titul dokráčelo stylem start – cíl.

V základní skupině v konkurenci SAE, Gruzie a JAR neztratilo ani bod a v prvním utkání zvítězilo nad Spojenými arabskými emiráty dokonce 17:0! V play off pak smetlo Hong Kong 8:1 a v boji o postup narazilo na domácí Bulhary, kterým dalo deset branek.

Po dvou gólech nastříleli Benny Welter, Miroslav Mosr a Thierry Beran. Výborný výkon předvedl také brankář Philippe Lepage, který pochytal neuvěřitelných 57 střel Bulharů. I jemu může za úspěch vděčit trenér čerstvých vítězů.

„Věřili jsme, že to dokážeme a bojovali jsme celý zápas. Pro Lucembursko je to neuvěřitelný úspěch. Naším cílem je teď záchrana v B divizi II,“ řekl po utkání Petr Fical.

Pokud vám jeho jméno něco říká, hádáte zřejmě správně. Bývalý útočník se narodil v Jindřichově Hradci, ale už v mládežnickém věku odešel do Německa.

To také později reprezentoval, zahrál si na Světovém poháru, čtyřech šampionátech včetně toho pražského v roce 2004 a o dva roky později startoval i na olympiádě v Turíně. Angažmá v Lucembursku je jeho první reprezentační štací na pozici trenéra a okamžitě slavil úspěch.

Vítězství se ovšem nerodilo lehce, protože Bulharsko vedlo už 3:1. Ficalův tým ovšem do první přestávky vyrovnal a ve druhé třetině rozhodl o postupu, když po vyrovnání Bulharska na 4:4 odpověděl třemi góly.

„Byli jsme mentálně velmi silní. Dokázali jsme se rychle vrátit do zápasu. Klíčovým okamžikem byl šestý a sedmý gól,“ uzavřel Fical, kterému dal za pravdu i jeho protějšek Daniel Cuomo. „Souhlasím, gól na 6:4 byl rozhodující.“

Lucembursko si tak může užívat historický triumf a vyhlížet své příští soupeře. Příští rok ho čekají souboje s Novým Zélandem, Izraelem, Severní Koreou, Mexikem a Španělskem, sestupujícím z A skupiny divize II.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20 České hokejové hry 2024

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud