26. října 2010 • 04:00

Jen náhoda?! Extraligu straší krvavý podzim

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál ŽIVĚ s fanoušky: Žluté ohrožení? Priske teď už nikoho šetřit nebude
SESTŘIH: Vegas - Dallas 2:0. Hertl a spol. odvrátili vyřazení. Dva góly i top zákroky
VŠECHNA VIDEA ZDE

Souhra podivných náhod, nebo důkaz o lehkomyslnosti hráčů? O frajersky (ne)upevněných helmách a nerespektování soupeře? Ani sami aktéři extraligových bojů nejsou ve svém názoru jednotní. Jistý je jenom smutný fakt, že česká nejvyšší soutěž zažívá krvavý podzim. Už pětkrát byla k vidění hrozivá zranění. Tři z nich v Plzni…



Je toho dost. Extraliga se v poslední době dostává do povědomí spíš drsnými krvavými výjevy než poutavým hokejem. Sice nejde o brutální fauly, ale i tak při nich mrazí.

„Jde jenom o to, aby k sobě hráči obecně měli respekt. Hlavně u mantinelu, když se někdo rozjede a vezme někoho nepřipraveného. Chce to i úctu,“ nabádá plzeňský kapitán Martin Straka, 38letý veterán s bohatými zkušenostmi z nejvyšší světové úrovně.

„Samotného mě zaráží, že v poslední době jsem byl na ledě víc než někteří hráči,“ přidává slávistický lékař Tomáš Vyskočil, který působil i u reprezentace. „Ale odpověď na to, proč tomu tak je, neznám. I když si nemyslím, že už by to byla jenom náhoda.“


Co na to Milan Minář, dlouholetý rozhodčí? „Mně zase přijde, že to je pořád stejné. Řekl bych, že současná zranění jsou jenom shoda náhod,“ tvrdí. Tak si vyberte.

Je pravda, že snad jen zákrok zlínského Köhlera na Proška byl mimo rámec pravidel. Jinak se v diskutovaných případech jednalo o tvrdé, ale čisté střety. Nebo nehody, jako třeba srážka boleslavského Matějovského se Slaneym.

Ale jeden problém existuje – spadlé helmy. O ochranu hlavy přišli po nárazu Holec, Slaney i Prošek. Pletkovi sjela, takže si poranil obličej. Všichni zasažení se kají, že měli výstroj v pořádku. Jenže praxe nebývá tak jednoznačná. Hodně hráčů nemá rádo pásek kolem krku utažený, škrtí je. Navíc si někdo povoluje skořepinu, aby ji neměl tak napařenou.
Prokletí plzeňského ledu pokračujeFoto Pavel Mazáč (Sport)


„V pravidlech je, že by mezi bradou a řemínkem neměl zůstat prostor na více jak dva prsty. Pokud uvidím někoho, že to má extrémně povolený, upozorním ho a řeknu mu, aby si to dal do pořádku. Hlavně si ale myslím, že je to věc každého hráče, jde přece o jeho zdraví,“ přibližuje Minář.

„Opravdu se stává, že hráči nemají dobře zapnutou helmu. Nedávno jsem na to naše hlavně mladší kluky upozorňoval, aby si dávali velký pozor,“ dodává Straka.

„Za sebe můžu říct, že se vždycky snažím, abych měl helmu utaženou na maximum. Je to dost důležité, zdraví je přece na prvním místě. Helma vám může zachránit život,“ apeluje Michal Dvořák, další plzeňský útočník. „Chápu, že je někomu něco nepříjemné. Taky ořezávám kalhoty nebo rukavice. Ale třeba vystýlku helmy – jak to někdo taky dělá – bych si nikdy nedovolil upravit.“

Byl to právě Dvořák, kdo se bezprostředně na ledě ujal bezvládných Holce i Slaneyho. Projevil se jako prvotřídní záchranář. Hokejisté přitom neprocházejí žádným školením, co v podobných případech dělat. Naopak, řada z nich vám osobně přizná, že by si netroufli na oživování omráčeného kolegy. Je to jako v životě, kdy si přejete, abyste nenarazili na autonehodu…
Viktor Ujčík utrpěl nejspíš těžký otřes mozkuFoto Petr Kotala


Dvořák je výjimka. Něco vyčetl z knížek, už dvakrát pomáhal přímo na ulici. A na ledě byl dvakrát pohotový.

„Jde o to překonat prvotní odpor ke krvácejícímu člověku. Mně tohle nevadí, dřív jsem chodil i boxovat a tam bylo věčně něco takového,“ vysvětluje.

„Přijde mi to automatické a myslím, že by to udělal každý. I když na ledě leží protihráč, který se vám snaží vzít body, peníze a chce vás porazit, tak přece se všichni respektujeme. Je to taky člověk, který má rodinu. Přece nechceme, aby na hřišti někdo umřel.“

K pomoci přitom stačí málo. Lékař většinou ze střídačky dorazí do několika vteřin „Když se něco stane, hráč hlavně nesmí panikařit. Měl by zjistit, jestli zasažený dýchá, zaklonit mu hlavu, aby mu uvolnil dýchací cesty, a držet bradu, aby se hráč v křečích nepokousal. Jinak by se nic hrozného během té chvilky, než přiběhne doktor, stát nemělo,“ radí Vyskočil.

Celá extraliga si ale přeje jediné, aby už se podobných situací objevovalo co nejméně...


KRVAVÉ PŘÍPADY
VIKTOR UJČÍK
Jen svědomí budějovického Lukáš Květoně ví, zda šlo o nezaviněný střet. Vítkovický matador skončil po zákroku na konci zápasu prvního kola s otřesem mozku.

MIROSLAV HOLEC

Při drsném, ale podle všeho čistém nájezdu plzeňského Johnsona ulétla slávistovi helma, třískl se o mantinel a pak o led. Výsledek: otřes mozku, dvě velké tržné rány.

JOHN SLANEY
Plzeňský obránce si nevšiml rozjetého Matějovského a narazil hlavou do jeho ramene. Omráčený letěl vzduchem, bez helmy pak tvrdě dopadl. Otřes mozku, přeražená čelist.

ROMAN PROŠEK
Nájezd zlínského Köhlera byl dost nevybíravý, karlovarský obránce ale nešikovně stál čelem k mantinelu. Uletěla mu helma, zůstal v bezvědomí a s tržnou ránou na temeni.

VÁCLAV PLETKA

Třetí zranění u plzeňské střídačky. Budějovický útočník vlastní vinou neustál čistý nájezd beka Modrého, obličejem narazil na hranu mantinelu a zlomil si nos.


Prošek by měl zůstat několik dní v nemocnici na pozorování
Prošek by měl zůstat několik dní v nemocnici na pozorování

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud