7. března 2024 • 21:00

Motor, Verva i Hradec mají postupový mečbol. Liberec krok od konce sezony

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Play off hokejové Tipsport extraligy pokračovalo druhými zápasy předkola. České Budějovice uspěly i podruhé, když Karlovy Vary zdolaly 5:4 po prodloužení a v sérii se ujaly vedení 2:0 na utkání a jsou krok od postupu do čtvrtfinále. Stejně jako Litvínov, který si doma poradil s Plzní 4:1. Postupový mečbol má i Hradec Králové, jenž udolal Vítkovice těsně 1:0. Liberec sice vedl proti Olomouci už 2:0, ale nakonec padl v prodloužení 2:3. Bílí Tygři jsou tak blízko konci sezony.



Motor má postupový mečbol

České Budějovice vyhrály ve 2. utkání předkola play off doma nad Karlovými Vary 5:4 v prodloužení a při vedení 2:0 na zápasy mají postupový mečbol do čtvrtfinále. Mohou tak rozhodnout už v sobotu na západě Čech. Motor sice ve třetí třetině ztratil vedení 4:0, ale v čase 61:40 rozhodl kapitán Milan Gulaš, který si připsal tři body za dvě branky a jednu asistenci. Obránce Michal Gulaši v dresu domácích odehrál jubilejní 1000. zápas v extralize.

Karlovarští namísto distancovaného Ondřeje Beránka povolali sokolovského Vojtěcha Tomečka. Domácí nenahradili stejně postiženého Ordoše, ale dali přednost alternaci křídelních útočníků.

První šanci měl u pravé tyčky jeden z alternujících Filip Přikryl, v dalším průběhu dvakrát zahrozil karlovarský Gríger. Znovu na sebe upozornil Filip Přikryl, jenže ve výhodné pozici váhal se střelou. Zajímavou příležitost měl Kondelík po akci Gulaše. Zakončit zkoušel také Valský po objetí branky zezadu. Pozornost brankáře Frodla ve vlastním oslabení prověřil Kubík.

Domácí kapitán Gulaš poté nastartoval akci na útočné modré čáře, do ukázkového ťukesu se zapojil obránce Doudera a jeho přihrávku proměnil Harris u levé tyčky ve vedoucí trefu. Následkem bitky u českobudějovické branky se Jihočeši bránili ve třech proti čtyřem, ale hosté příliš neohrozili Hrachovinu.

V úvodu druhé části usedl za katr Mikyska a veteránu Pechovi stačilo šest vteřin k využití přesilovky. Umístil kotouč do horního růžku Frodlovy branky. Brzy nato mohl zvýšit Harris, ale gól přidal až v následující přesilovce Gulaš, který se trefil ranou bez přípravy z prostoru nad levým kruhem.

Podruhé za sebou šel pykat Huttula a tentokrát domácí využili početní výhodu až sedm vteřin před jejím potencionálním závěrem. Kubík udělal kličku, popojel do mezikruží a střelou švihem počtvrté překonal Frodla. Při Pechově vyloučení zahrozili Filip Přikryl s Kondelíkem, před druhou sirénou ukázali hezkou akci Gulaš s Tomanem.

Začátek třetí třetiny poznamenala potyčka mezi Redlichem a Gulašim. Oba skončili na trestné lavici. Po jejich návratu se prezentoval zajímavou akcí Koláček, neúspěšně zakončoval Vopelka. Karlovarský Redlich poté projel velkou rychlostí celé kluziště a skončil v brance namísto puku. Po vyhraném vhazování napravo od Hrachoviny a přihrávce zpoza branky snížil Koffer.

Poté se domácí bránili šest vteřin ve třech proti pěti a v pokračující klasické přesilovce přidal zblízka druhý gól hostí Kangasniemi. Za necelou minutu z dorážky snížil Hladonik a ze zápasu se stalo drama. Jihočeši nevyužili přesilovku, načež karlovarští dokončili zmrtvýchvstání. Rachůnek vystřelil po přejetí modré čáry, kotouč odražený od brusle obránce Gulašiho překvapil Hrachovinu a hosté si vynutili nastavený čas.

V úvodu prodloužení trefil Harris tyčku, další šance přibývaly na obou stranách. Po výborné práci a nahrávce Kondelíka vstřelil vítězný gól ranou z pravé strany Gulaš. Hosté si ještě vyžádali trenérskou výzvu, ale rozhodčí po prozkoumání videa potvrdili původní verdikt.

Hlasy trenérů:

Ladislav Čihák (České Budějovice): „Bylo to těžké, ale znovu se ukázal charakter týmu. Po třetí třetině jsme si něco řekli v kabině a kluci k tomu přistoupili skvěle. Do prodloužení jsme vstoupili aktivně a odčinili jsme třetí třetinu. Ve Varech budeme bojovat, co nám budou stačit síly.“

Václav Eismann (Karlovy Vary): „Utkání mělo podobné schéma jako to první. Jestli se nepletu, při hře pět na pět jsme hráli vyrovnaně. Ztrácíme při hře ve speciálních formacích.“

Góly

Domácí: 17:03. Harris, 22:02. Pech, 27:33. Gulaš, 30:24. Kubík, 61:39. Gulaš

Hosté: 46:41. Koffer, 49:43. Kangasniemi, 50:43. Hladonik, 57:20. Rachůnek

Sestavy

Domácí: Hrachovina (Strmeň) – Hovorka, Gulaši, Pýcha, Štencel, Kachyňa, Doudera (A), Štich, Vráblík – Gulaš (C), Kondelík, F. Přikryl – Kubík, Harris, Valský – Pech (A), Toman, Vopelka – Koláček, Chlubna.

Hosté: Frodl (Habal) – Bartejs, Mikyska, Plutnar, Huttula, Stříteský, Havlín, Dlapa – V. Tomeček, Černoch (C), Kangasniemi – O. Procházka, Gríger, Rachůnek (A) – Kružík, Hladonik, Redlich – Bernovský, Kofroň, Koffer.

Rozhodčí

Mrkva, Obadal – Ondráček, Zíka

Stadion

Budvar aréna, České Budějovice

Návštěva

5803 diváků

Litvínov doma uspěl i podruhé

Litvínov i ve druhém utkání série předkola play off extraligy porazil Plzeň a po dnešním domácím vítězství 4:1 se ujal vedení 2:0 na zápasy. Dvěma góly zazářil britský útočník Liam Kirk, v této sezoně se mu to povedlo už počtvrté. Třetí utkání se odehraje v sobotu na ledě Západočechů a Verva v něm může rozhodnout o postupu.

Na rozdíl od prvního zápasu začal ten druhý o poznání klidněji i opatrněji. Nebezpečnější byli domácí. A když hráče a publikum rozproudily dvě bitky, poprvé se změnilo skóre. Gólman Hlavaj vyrazil střelu litvínovského Hlavy od mantinelu na druhou stranu, kde číhal David Kaše a z téměř nulového úhlu poslal puk do odkryté branky. Plzeň mohla srovnat, neujala se Mertlova teč ani Soukupovo zakončení při přečíslení.

Záhy po startu druhé třetiny Severočeši svůj náskok navýšili. Díky Baránkovi přenesli hru mezi kruhy a Kirk kotouč zvedl nad lapačku Hlavaje, který se přesouval. Litvínov ještě neměl dost, chvíli před polovinou zápasu zvýšil na 3:0 díky využité přesilovce. Střelu Davida Kašeho zastavil bránící Laakso, jenže tím jen přichystal palebnou pozici Hlavovi. Útočník nekompromisně zavěsil pod horní tyčku. Opařená Škoda dlouho chytala druhý dech, až ke konci druhé části se jí to povedlo, když se prosadil Soukup švihem z prostoru mezi kruhy.

V poslední dvacetiminutovce se Plzeň do soupeře zprvu zakousla a vytvořila si několik slibných možností, jenže musela být neustále ve střehu. Domácí hrozili z rychlých protiútoků. A pak i oni hosty zmáčkli. Řetězec šancí vyústil ve druhou trefu Kirka, který obral soupeře o puk a poslal ho mezi brankářovými betony do sítě. Plzni šance definitivně vyhasla, když Lev narazil na mantinel Jakse a dostal trest na pět minut plus do konce zápasu. Po konci zápasu se strhla hromadná bitka, ale rozhodčí ji včas uhasili.

Hlasy trenérů:

Karel Mlejnek (Litvínov): „Jediný rozdíl oproti včerejšku byl, že jsme si vedení vzali na svou stranu. Mrzí nás branka na 3:1, hodně jsme si tím zkomplikovali utkání. Soupeř měl v první polovině třetí třetiny dvě tři velké gólové příležitosti, sahal po snížení. I s přispěním vynikajícího brankáře Tomka jsme to ustáli a utkání dohráli do vítězné ho konce. Třetí bod v sérii ještě nemáme, čeká nás urputná bitva. Víme to.“

Petr Kořínek (Plzeň): „Urputný boj, vyrovnaný. Litvínov se dostal do vedení, ve druhé třetině rozhodly druhá a třetí branka. Po snížení jsme ještě měli náznaky, ale Litvínov využil šance, my se v zakončení trápíme. Jedna vstřelená branka je hrozně málo. Určitě neskládáme zbraně, dokud nebude mít soupeř třetí bod. Budeme doma bojovat a vynasnažíme se sérii zdramatizovat.“

Góly

Domácí: 12:20. D. Kaše, 23:49. Kirk, 29:12. Hlava, 52:00. Kirk

Hosté: 37:24. M. Soukup

Sestavy

Domácí: M. Tomek (Zajíček) – Zile, Baránek, Jaks, Šalda, D. Zeman, Czuczman, Demel (A) – Koblasa, Sukeľ, Kudrna – O. Kaše (C), D. Kaše (A), Hlava – Abdul, Kirk, Jurčík – Havelka, Gut, Zygmunt.

Hosté: Hlavaj (Klouček) – Zámorský, Laakso, Bučko, Piskáček, Dujsík, Kvasnička, Malák – Rekonen, M. Soukup, Pour – Schleiss, Mertl, Holešinský – Indrák, Lev, Söderlund – Matýs, Jansa, Straka.

Rozhodčí

Úlehla, Šindel – Lhotský, Klouček

Stadion

Zimní stadion Ivana Hlinky, Litvínov

Návštěva

4717 diváků

Olomouc v Liberci uspěla i podruhé

Olomouc uspěla i ve druhém utkání předkola play off na ledě Liberce, kde dokázala otočit stav utkání z 0:2 na 3:2 v prodloužení. V čase 60:49 rozhodl Jakub Orsava, který rozuzlil v nastavení i středeční zápas jediným gólem večera. Série hraná na tři vítězné se nyní stěhuje na Hanou, kde v sobotu bude pokračovat třetím duelem a Olomouc už může slavit postup do čtvrtfinále.

Lepší vstup do utkání měli domácí, které mohl hned po dvou minutách hry poslat do vedení Hawryluk. Konrádovi ale při jeho střele pomohla pravá tyč. Na opačné straně zahrozil Rašner, také Král byl připraven. První přesilovku v zápase si zahráli Hanáci, Liberec se ale bez problémů ubránil.

V 9. minutě tak šli Bílí Tygři sami do vedení. Filippiho střela propadla Konrádovi mezi rukou a tělem a volný kotouč doklepnul do odkryté branky pohotový Rychlovský. Severočeši mohli po faulech Macuha a Řezníčka svůj náskok ještě navýšit v téměř kompletní dvojnásobné početní výhodě, nesehráli ji ale vůbec dobře.

V závěru první třetiny měla Olomouc k dispozici klasickou přesilovou hru, Krále v ní ale prakticky neohrozila. Navíc ihned po návratu z trestné lavice hostující obraně ujel Birner, Konrád ale jeho únik zlikvidoval.

V úvodu druhé části hráli Liberečtí přesilovku, Kohouti se ale bez větších potíží ubránili. Poté navíc sami převzali iniciativu a Král musel proti šancím Musila, Siroty a Pláška vytáhnout důležité zákroky. Krátce po polovině utkání se Bílí Tygři dočkali branky v početní výhodě. Po krásné kombinaci s Najmanem a Filippim zvyšoval na rozdíl dvou branek nikým nehlídaný Faško-Rudáš.

Poté však putovali na trestnou lavici domácí Bulíř a vzápětí McCochen a Hanáci nabídnutou příležitost využili. Ve dvojnásobné početní výhodě se ve skrumáži před Králem nejlépe zorientoval Navrátil a dorážkou Káňovy střely snížil.

Na začátku třetí třetiny došlo na straně Olomouce ke střídání brankářů. Pravděpodobně zdravotně indisponovaného Konráda nahradil v brance hostů Sedláček. Ten musel být hned ve střehu proti nebezpečné ráně Ivana. Na druhé straně měl zase Král plné ruce práce po střele Rutara a dorážce Anděla.

Bílí Tygři si mohli pojistit své vedení ve dvou po sobě jdoucích přesilovkách, Sedláček ale hosty podržel. V závěru to pak Olomoučtí ještě zkusili při hře bez brankáře a tento tah jim vyšel. V čase 59:01 poslal po přihrávce Navrátila zápas do prodloužení Bambula.

Z nastaveného času uběhlo pouhých 49 vteřin a Hanákům vystřelil druhý bod v sérii šťastnou ranou Orsava.

Hlasy trenérů:

Filip Pešán (Liberec): „Olomouc hrála velmi dobře včera i dnes. My jsme byli lepší než v prvním zápase. Byli jsme aktivnější a nebezpečnější směrem do útoku, vypracovali jsme si šance. Měli jsme v obou duelech samostatné nájezdy, nedokázali jsme ale žádný proměnit a už je to frustrující. Za mě byl zlom v utkání v neproměněné přesilovce pět na tři, naproti tomu soupeř stejnou výhodu využil. V závěru jsme měli navíc ještě další dvě přesilové hry, které mohli zápas zlomit na naši stranu. Jak jsme k nim přistoupili, každý viděl. V závěrečných vteřinách jsme si nezasloužili ubránit náš náskok. Trestuhodně a nesmyslně jsme nepokryli hráče na brankovišti. V prodloužení pak zápasy takto dopadají. Poslední krok bývá nejtěžší a Olomouc to nebude mít snadné. Musíme se ale výrazně zlepšit.“

Jan Tomajko (Olomouc): „Začali jsme stejně jako v prvním zápase a měli dobrý pohyb. Udělali jsme ale chybu ve středním pásmu a Liberec nás potrestal. Dostal se do vedení, které ještě v přesilovce navýšil. My jsme měli dostatek šancí, ty jsme ale neproměnili. Pomohli jsme si až dvojnásobnou přesilovkou, která nás do třetí části nakopla. V power play jsme srovnali a v prodloužení prostě takové góly padají. Jsme rádi za vítězství, dle mého názoru jsme si ho zasloužili, protože jsme hráli opravdu dobře.“

Góly

Domácí: 08:06. Rychlovský, 31:47. Faško-Rudáš

Hosté: 36:29. Navrátil, 59:01. Bambula, 60:49. Orsava

Sestavy

Domácí: D. Král (Hrenák) – McCoshen, Knot, Ivan, Melancon, Kolmann, Budík, Aubrecht – Rychlovský, Filippi (A), Faško-Rudáš – Flynn, A. Najman, Zachar – Birner (C), Bulíř (A), Hawryluk – Vlach, Šír, Kel. Klíma.

Hosté: Konrád (41. Sedláček) – Sirota, Rutar, Ondrušek (C), Řezníček, Škůrek, Rašner, Mareš – Káňa, P. Musil, Orsava – Plášek, Macuh, Navrátil – Kunc, Anděl, Bambula – Kusko, Knotek (A), Klimek.

Rozhodčí

Hribik, Pilný – Frodl, Špůr

Stadion

Home Credit Arena, Liberec

Vítkovice krok od vyřazení

Hradec Králové na startu série předkola play off proti Vítkovicím beze zbytku využil výhody domácího prostředí a do Ostravy pojede za stavu 2:0 na zápasy. Ve druhém utkání mu k vítězství stačil jediný gól z první části, který byl připsán Kevinu Klímovi. Úřadující vicemistr tak může v repríze loňského semifinále rozhodnout už v sobotu.

Mountfield napodobil svižný start z úvodního duelu, Klimeš chytl první vyloženou šanci ve čtvrté minutě Perretovi. Hosté ale tentokrát nacházeli odpovědi z protiútoků. Hezkým průnikem se blýskl juniorský obránce Prčík, brankář Pařík měl co dělat i při střele Chlána. Pokus Lednického z velkého úhlu už propustil mezi betony a při zaváhání ho zachránila tyč.

Hradecká aktivita v 16. minutě vedla k otevírací brance duelu. Klíma ještě ve velké možnosti neuspěl, vzápětí ale do Blainovy střely sáhl Okuliar a pravděpodobně to byl on, kdo tečoval puk pod břevno. Gól byl oficiálně připsán Klímovi, ovšem celá domácí sestava oslavovala právě slovenského střelce.

Velkým tématem byla po středě zbytečná vyloučení hráčů Mountfieldu. Ti se viditelně ponaučili a téměř celý zápas se hrálo v pěti na obou stranách. Tento poměr znovu svědčil domácím, kteří ve druhé třetině čelili jediné vítkovické střele. Vytrvalou územní převahu však neproměnili v uklidňující gól a o výsledek se dál museli bát.

Zvlášť když ve třetí části přestali hrát a Ridera je postupně zatlačila do hluboké defenzivy. Obrovskou chutí hýřil mladík Chlán, jenž stál za několika nebezpečnými akcemi, Pařík s bránící pěticí přestál i slalom Rihardse Bukartse.

Pořádně horko mu však bylo teprve po Prčíkově střele, kterou propustil za záda a kotouč vytáhl až z brankové čáry. Minutu před koncem třetí třetiny předvedl zákrok utkání lapačkou proti Kalusovi a Vítkovice už závěrečný nápor v power play nevyužily.

Hlasy trenérů:

Tomáš Martinec (Hradec Králové): „1:0 je fotbalový výsledek, ale pro nás o to cennější. Došli jsme si pro něj soudržným týmovým výkonem. Vítkovice nám v závěru ukázaly, že to bude ještě obrovský boj a na jejich ledě nás nečeká nic lehkého.“„

Pavel Trnka (Vítkovice): „První třetina z naší strany ještě nebyla úplně hrůzostrašná. Druhá byla šílená, tam za nás v podstatě nastoupil jenom gólman. Ve třetí jsme si paradoxně začali trochu vytvářet šance, ale s takovou hrou jenom na pár minut nemáme šanci uspět.„

Góly

Domácí: 15:24. Kev. Klíma

Hosté:

Sestavy

Domácí: Pařík (Lukáš) – Freibergs, Blain (A), Pavelka, Pláněk, Pilař, McCormack, Jank – Perret, Tamáši, Jasper – Okuliar, Kev. Klíma, Jergl (A) – Eberle (C), Estephan, Šťastný – R. Pavlík, Lalancette, Miškář.

Hosté: Klimeš (Machovský) – Percy, Raskob, Mikuš (C), Grman, Auvitu (A), Prčík, Stehlík – Fridrich, Barinka, P. Zdráhal (A) – Ro. Bukarts, Krieger, Ri. Bukarts – Kalus, Chlán, Dej – R. Půček, Claireaux, Lednický.

Rozhodčí

Jeřábek, Kika – Hynek, Thuma

Stadion

ČPP Aréna, Hradec Králové

Návštěva

4577 diváků

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
1


Články odjinud