1. června 2017 • 04:30

Od hvězd NHL až do extraligy. Sparta mi může pomoci na OH, věří Američan

Autor: Daniel Ryl
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Letní řez kádrem hokejové Sparty přinesl první oběti, ale také nové tváře. Zajímavou akvizicí by mohl být americký útočník Vinny Saponari, jenž do Prahy přestoupil z Norska. „Chtěl jsem se posunout výš,“ hlásí stříbrný a bronzový medailista z MS do 18 let. V mládí nastupoval i proti borcům jako Victor Hedman, Steven Stamkos či Erik Karlsson, teď věří, že dokáže Spartě pomoci a případně zabojovat o účast na olympiádě v Jižní Koreji.



Norský hokej je na vzestupu a místní liga je zajímavou destinací i pro české kluby, protože nabízí zajímavé hráče za dostupné peníze. Dvě posily už ze severu Evropy přivedla Sparta a jedním z nich je americký útočník Vinny Saponari. „Norská liga je mnohem kvalitnější, než si lidé myslí,“ řekl pro klubový web rodák z Powder Springs.

Na severu Evropy strávil jednu sezonu v dresu Frisku Asker, kde nasbíral v 60 zápasech slušných 72 bodů (22+50). Proč odešel za moře? „V zámoří jsem nedostával šanci, jakou bych si podle mého zasloužil. Jiní dostávali přednost proto, že byli mladší, nebo měli vyšší smlouvu,“ vysvětlil svůj krok sedmadvacetiletý útočník.

Do zámořské NHL nakonec nenakoukl, přestože v přípravě naskočil za Nashville. Na jeho farmě v Milwaukee se potkal i s Markem Mazancem. Kromě toho zná Richarda Nejezchleba z Litvínova a velkým rádcem mu byl také brankář Brandon Maxwell, jenž působí v Mladé Boleslavi.

„Mluvili jsme spolu. Přivítal mě tu a o Spartě i extralize mluvil jenom v dobrém,“ řekl Vinny Saponari, jenž zná brankáře Mladé Boleslavi ze společného mistrovství světa do 18 let v roce 2008. Američané tehdy vybojovali bronz proti Švédsku, o rok dříve získali stříbro.

Na oba turnaje vzpomíná sparťanská posila jen v dobrém. „Byla to skvělá zkušenost, na kterou nezapomenu. Nic se nevyrovná tomu, když reprezentujete svou zemi,“ popisoval své dojmy autor dvou gólů a pěti asistencí v celkových 14 zápasech z obou šampionátů.

Šikovný hráč, jenž může hrát na centru i na křídle, se na obou turnajích postavil elitním výběrům. Za Švédsko nastupovali čerstvý mistr světa Victor Hedman a také elitní zadák Erik Karlsson. Za Kanadu hrála řada borců z NHL v čele se Stevenem Stamkosem.

„Na turnajích hrálo mnoho talentovaných hráčů. Vzpomínám si na Stamkose s Karlssonem, ti byli opravdu šikovní. Vnímám jako velké štěstí, že jsem si mohl zahrát s takovými spoluhráči i protihráči,“ řekl hráč, kterého v roce 2008 draftovala Atlanta.

Od té doby už reprezentační dres neoblékl, ale v této sezoně se mu může nabídnout další příležitost. Na olympiádě v Jižní Koreji totiž nebudou startovat hráči z NHL a šanci tak mohou dostat mladíci z univerzitních týmů, případně právě zkušenější borci z Evropy.

„Byl bych samozřejmě rád. Mě samotného by zajímalo, koho by nakonec vedení reprezentace vybralo. Myslím si, že vsadí na mix mladých hráčů z univerzit a zkušených kluků z Evropy, takže doufám, že mi k tomu výkony ve Spartě pomůžou,“ uzavřel americký legionář, který rozšířil počet cizinců v české nejvyšší soutěži.

PŘESTUPY V TIPSPORT EXTRALIZE SLEDUJTE ZDE

Vinny Saponari hrál na dvou MS U18, kde čelil hvězdám jako Steven Stamkos, Erik Karlsson či Victor Hedman
Vinny Saponari hrál na dvou MS U18, kde čelil hvězdám jako Steven Stamkos, Erik Karlsson či Victor Hedman

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud