Jaroslav Kalina
30. ledna 2018 • 04:10

Pestrý týden Ptáčka v důchodu: reprezentace a 1210. start v extralize

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Už to bude skoro rok, co ukončil profesionální hokejovou kariéru, i tak je však na roztrhání. Někdejšího ostříleného obránce Františka Ptáčka čeká slavnostní večer na Spartě. Vítězi čtyř extraligových titulů bude věnován duel s Kometou, proti které dokonce nastoupí na jedno střídání. "Uvidíme, jak to bude vypadat, ale moc se těším," s úsměvem přiznala dvaačtyřicetiletá sparťanská legenda, jejíž počet startů v české nejvyšší soutěži se zaokrouhlí na číslo 1 210.



Velezkušený zadák Ptáček dokonce zvládl pondělní trénink za český národní tým, který se připravuje na olympijský turnaj v Pchjongčchangu. Borcům z KHL a reprezentačním trenérům výrazně asistoval za nepřítomnosti zbytku výpravy.

"Přeci jen už mi je nějaký ten pátek, takže jsem z toho nebyl tak vykulený, ale jsem moc rád, že můžu pomoci a být s kluky. Beru to jako velký přínos pro mé začínající trénování," řekl současný kouč sparťanské mládeže.

Absolvoval jste trénink s národním týmem v přípravě před olympiádou. Jak se to vlastně seběhlo?
"Reprezentace se teprve sjíždí a měla málo kluků. Tak se mě zeptali, jesli bych nedoplnil stav, aby se mohlo plnohodnotně trénovat. No a tak jsem tady." (usmívá se)

Jaká byla vaše reakce?
"Měl jsem radost. Přeci jen už mi je nějaký ten pátek, takže jsem z toho nebyl tak vykulený, ale jsem moc rád, že můžu pomoci a být tady. Pro mě to byl super kvalitní trénink, který mojí hokejovou výkonnost udrží co nejdéle, i když už nehraju."

A cítil jste se dobře na ledě? Přeci jen na prvním srazu reprezentace se hodně bruslilo...
"Jasně. Já tak nějak průběžně trénuji a udržuji se v kondici. Není to tedy jen o tom, že jsem skončil s hokejem a už jen stojím u mantinelu s píšťalkou na krku. Když to jde, tak si i zahraji."

Byl to sice jen trénink, ale přičtete si k vaší bohaté kariéře tento nástup za český olympijský tým?
"Kdepak, už ne. Spíš to beru tak, že jsem pomohl mužstvu a trenérům. Pro mě je to obohacení z druhé strany. Začal jsem s trénováním a bylo skvělé sledovat práci reprezentačních trenérů. Beru to jako velký přínos."

A jak se vám daří v trenérské kariéře?
"Daří se mi dobře. (usmívá se) Na klucích, se kterými pracuji s kolegou, je vidět velký pokrok. A to mě těší."

Řekl byste o sobě, že jste trenér přísný, nebo spíš hodný?
"Jsem hodný. Možná až příliš. (směje se) To bylo vlastně moje první zjištění. Takže to je věc, na které musím zapracovat. Je třeba přitvrdit, nebýt takový kliďas a taky občas vybuchnout. Věřím, že to mě naučí čas."

Hokejisté se sešli před ZOH, na ledě byl i Ptáček. V tréninku vypadal dobře, směje se Jandač
Video se připravuje ...

1210. zápas v extralize? Bude to vynikající!

Většinu času vaší profesionální kariéry jste strávil na Spartě, kde nyní í trénujete mládež. Na nepříliš povedenou sezonu se vám nekouká zrovna líbivě, viďte?
"Přesně tak. Papírově má Sparta kvalitní mužstvo, ale výsledky se dělají na ledě. Mně přijde, že jim pořád něco chybí. Povede se jeden zápas a člověk si řekne, že teď to půjde. Pak najednou bum a další trápení, které se opakuje. Je to těžké. Sám jsem to zažil v kariéře, když mužstvo chce a ono to nejde. Nevím, jestli je to v hlavě nebo ve fyzičce, ale těžko se z toho dostává. Každopádně vždycky něco pomohlo a tohle něco Sparta potřebuje a dodá jiskru."

Na střídačce stojí František Výborný, se kterým máte v kariéře bohaté zkušenosti. Věříte v úspěch, když pod ním Sparta vybojuje play off?
"Rád bych věřil, ale takhle se to nedá brát. 'Nějak se prokoušeme a pak to půjde.' Takhle ne. Práce k lepšímu jistě začala po příchodu pana Výborného, ale je třeba na to ještě víc tlačit, aby se to zlomilo a mužstvo se pořádně nakoplo."

V úterý nastoupíte během jednoho střídání opět v rudém dresů do 1210. utkání. Navíc proti Kometě, za kterou jste naposledy hrál v extralize. Už se nemůžete dočkat, že?
"Uvidíme, jak to bude vypadat, ale moc se těším. Bude plný barák a nastoupím za mateřské mužstvo proti bývalému klubu. Atmosféra bude určitě vynikající."

Francouz o originální masce: Chtěl jsem to zkusit netradičným způsobem. Myslím, že se to povedlo
Video se připravuje ...

Kováře těší důvěra Josefa Jandače. Olympijské hry jsou nejvíc, hlásí
Video se připravuje ...

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud