Jiří Vítek
15. dubna 2019 • 14:45

Co se bude dít v Kometě? Ve hře je konec mazáků, nový kouč i omlazení

Vstoupit do diskuse
0
  • Hokejisté Komety Brno třetí titul v řadě nezískají, v semifinále s Libercem prohráli 2:4 na zápasyHokejisté Komety Brno třetí titul v řadě nezískají, v semifinále s Libercem prohráli 2:4 na zápasyFOTO: ČTK

    Po dvou zlatých sezonách přišel konec již v semifinále Generali play off, nálepku nejúspěšnějšího klubu Tipsport extraligy posledních let však Kometa drží dál, pět medailí z posledních osmi ročníků jí nikdo neodpáře. O tom, zda se brněnský klub za rok zase vrátí do boje o titul, napoví už následující týdny. Tématem je pozice hlavního trenéra Libora Zábranského, pokračování lídrů i případné omlazení zkušeného mužstva.

  • Trenér

    Brněnský trenér Libor Zábranský působil na střídačce klidným dojmem i během semifinále, jak je mu koneckonců zvykemFoto Barbora Reichová (Sport)

    Jak Kometa rostla do pozice velkoklubu, rozšiřovala se i role Libora Zábranského. Před třemi lety si ke svým povinnostem přidal i trenérskou funkci a dvěma tituly umlčel pochybovače. „Po prvním titulu jsem si okamžitě řekl, že to musím někomu předat. To samé po druhém,“ uvedl v nedávném rozhovoru pro Sport. Předat někomu klíče od fungujícího auta ale není jen tak, otázkou je, kdo by dostal manažerské povinnosti.

    Zábranský se netají tím, že skládat si tým a následně ho i koučovat je výhodou, případné rozdílné názory nového trenéra by mohly nadělat paseku. Pokud se brněnský boss odhodlá ke změně, nedá se očekávat, že zaloví ve stojatém trenérském rybníku, kde vyskakují pořád ty stejné ryby. „Chtěli jste po mně zhodnocení série, to jsem udělal,“ odpověděl po vyřazení v semifinále s Libercem na otázku, jestli bude na střídačce i na podzim.

  • Posily

    Útočník Ondřej Roman by měl posílit brněnskou KometuFoto Profimedia.cz

    Jen pár minut po skončení posledního utkání Libor Zábranský prohlásil: „Budu se snažit poskládat mančaft tak, aby byl příští rok ještě lepší.“ Z posil se v právě uplynulé sezoně kromě amerického snajpra Petera Muellera povedli už jen útočník Jakub Orsava a navrátilec do branky Marek Čiliak, kteří přišli až v závěru přestupního období.

    Z řady obchodů sešlo, i po sezoně bez cenného kovu však zůstává manažerská laťka vysoko. Kometě chyběla v rozhodujících momentech hloubka sestavy, většinu ročníku spoléhala na první útok, to se musí změnit. Do Brna má údajně namířeno vítkovický centr Ondřej Roman, další kvalitní hráči jsou v hledáčku. Díky ternu s Muellerem se dá čekat, že Zábranský najde odvahu a opět přivede velké jméno zvenčí.

  • Lídři

    Martin Erat má za sebou tři brněnské sezonyFoto Barbora Reichová (Sport)

    Martin Erat, Leoš Čermák. Už před rokem byli oba veteráni na vážkách, hokejová penze byla blízko, Zábranského slova je však přiměla k pokračování.

    Zatímco sedmatřicetiletý Erat naskočil až v prosinci, Čermák odehrál kompletní ročník a při nedostatku centrů byl i v jednačtyřiceti letech jedním z klíčových hráčů Komety. Ani jeden po závěrečném duelu sezony neoznámil konec kariéry, pokud k tomu dojde, nebude to překvapení, byť v případě kapitána Komety je další kapitola pravděpodobnější o něco více než u Erata.

    Oba mají své odehráno, zvedli nad hlavu mistrovský pohár, ani modly brněnských fanoušků čas nezastaví. Jádro týmu by přišlo o dvě důležité persony, hráči jako Martin Zaťovič či Ondřej Němec je však v roli lídrů dokážou zastoupit.

  • Veteráni versus mládí

    Karel Plášek rozhodl čtvrtý duel semifinále trefou v prodlouženíFoto ČTK

    Do posledního utkání nasadila Kometa obranu s věkovým průměrem 33 let, řadu třicátníků měla na soupisce i mezi útočníky. I když je tým sebeúspěšnější, nejde čekat, že bude v extralize dominovat donekonečna.Dá se očekávat, že na podzim v sestavě Komety bude chybět šestatřicetiletý bek Zbyněk Michálek, na odchodu je útočník Bedřich Köhler, u několika dalších mazáků visí otazník.

    Spoléhat na prověřené, ale stárnoucí hráče jen kvůli sentimentu je nesmysl, dřív nebo později loučení přijde. Je zřejmé, že kostru týmu budou opět tvořit zkušení hráči, výkony Silvestra Kuska (23 let), Petra Kratochvíla (21) či Karla Pláška (18) však ukázaly, že mladí se umí nejen poprat o místo v sestavě, ale dokonce můžou rozhodovat klíčové momenty.

    Kometa Brno - Liberec: Plášek unikl libereckým obráncům a rozhodl prodloužení, 3:2
    Video se připravuje ...

  • Nečasovi nástupci

    Martin Nečas působil v Kometě před svým odchodem do zámoříFoto Pavel Mazáč (Sport)

    Z dorostu skočil rovnou do extraligy, vyhrál dva tituly a zmizel za oceán, kde v Carolině bojuje o NHL. Příběh Martina Nečase může být inspirací pro mladíky z brněnské líhně, že když skloubí talent s pílí a využijí šanci, mohou vyletět. V uplynulé sezoně dostal nejvíc prostoru osmnáctiletý Karel Plášek, další mladíci měli menší role. Na koho padne volba příště?

    Z ročníku 2001 vypadají nadějně zadáci Jan Mlčák a Radek Kučeřík, o rok níže vynikají útočníci Erik Meluzín a Jakub Malý. Možný drahokam se však skrývá ještě o patro níž: obránce Stanislav Svozil (2003) si v extralize juniorů poradil i s o tři roky staršími spoluhráči a hrál důležitou roli při přesilovkách. Fyzickými dispozicemi by se už vyrovnal i dospělým.

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud