Jiří Punčochář
29. dubna 2016 • 05:00

V Rakousku upadl, v Česku chce létat. Sagan přijíždí pobláznit Teplice!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ani poměrně tvrdý pád v předchozím závodě v Rakousku neodradil cyklistického mistra světa Petera Sagana od dalšího povyražení v podobě návratu na horské kolo. Prvotřídní hvězda potvrdila svůj start v sobotním závodě Českého poháru cross country v Teplicích, kde jeho druhý pokus uspět v terénu budí enormní zájem. Pořadatelé očekávají tisíce fanoušků a televizní štáb až z Ameriky. Taková hvězda na vrcholu sil na českém území nezávodí často.



Hokejoví fanoušci krátce žili nadějí na to, že uvidí znovu hrát Jaromíra Jágra v reprezentačním dresu. Nevyšlo to. Ti cyklističtí se své hvězdy dočkají. Peter Sagan, mistr světa, držitel zeleného trikotu z Tour de France a vítěz nedávné klasiky Okolo Flander, by měl už dnes během dne na 4,4 kilometru dlouhém okruhu pro horská kola v Teplicích trénovat a zítra v 15.30 vyrazit k závodu Českého poháru kategorie C1.

„Takový zájem a šílenství jsme tady dlouho nezažili. Slyšel jsem, že v Drážďanech se baví o tom, že 60 kilometrů nedaleko bude závodit Sagan, že Němci přijedou,“ sleduje ředitel závodu Petr Hejduk.

Na tento víkend se chystá už od začátku dubna, kdy poprvé prosáklo, že celebrita cyklistické silnice chce oprášit svoje někdejší začátky a připomenout si dva juniorské tituly mistra světa na horském kole.

„Tehdy jsem řekl, že není prvního dubna, ale pátého, aby se takové zvěsti šířily. Zprávy se ale vracely, načež mi zavolal Peterův osobní manažer, že mají zájem přijet. Je to až neuvěřitelné. Jako kdyby se tady jely motorky a dorazil Valentino Rossi,“ těší se funkcionář.

Na horské kolo se Sagan vrací údajně i proto, že plánuje otestovat svoje schopnosti kvůli případné účasti na olympiádě v Riu. Tamní silniční závod se jeví jako šitý na míru klasickým vrchařům, což 26letý Slovák není. Nicméně olympiáda ho láká. Horská kola, která zná, nabízí alternativu.

Saganův pád: Trochu jsem to přepísknul

První test předchozí víkend v Grazu nedopadl podle jeho představ, na trati upadl a kolo dovlekl do cíle pěšky. „Snažil jsem se získat co nejvíc tam, kde je to nejlehčí – ve sjezdu. Proto jsem spadl. Trochu jsem to tam přepísknul,“ komentoval Sagan svůj pád pro televizní stanici RTVS.

Kromě škrábanců se mu ale nic vážnějšího nestalo. „Možná jsem čekal, že jezdci pojedou pomaleji. Ale jeli rychle. Určitě jsem si ověřil v přímé konkurenci, kde asi jsem,“ řekl rodák ze Žiliny.

Až do pádu se pohyboval kolem pátého místa, bavil diváky. Vzdor karambolu si odnesl dobré zážitky. „Jenom jsem si marně přál, abych měl křídla, jaké jsem měl na Paříž-Roubaix. Snad příště,“ připomněl svůj ekvilibristický kousek ze slavné klasiky, kde doslova „přeletěl“ spadlé kolo Fabiana Cancellary.

V Grazu ovšem takové štěstí neměl. „Do Teplic se dám do pořádku. Taky plánuji skončit tam výrazně lépe než v Rakousku, chci na to potrénovat. Rád bych ukázal, že na tom jsem lépe, než jsem ukázal v Grazu,“ předsevzal si.

Dorazí jen s mechanikem

Samotná jeho účast na závodě Českého poháru by nevyžadovala velká opatření, Sagan prý do Teplic dorazí pouze s osobním mechanikem a následně se připojí k českému týmu značky Specialized, na jejíž kole jezdí. To však na sebe nabaluje další hosty.

„Počet pořád rostl. Čtyři, šest, osm, dvanáct... je jich hodně. Český ředitel značky Specialized, evropský ředitel, italský manažer, Saganova rodina, jeho mediální firma…“ počítá Hejduk.

Kvůli hvězdě dokonce uvažoval, že by závod nechal speciálně pojistit. Zajímal se o to na cyklistickém svazu i České unii sportu, nakonec ale došel k závěru, že závod je pojištěný dostatečně a navíc v propozicích stojí, že každý startuje na vlastní nebezpečí a pořadatel za případné škody neručí.

Show by mělo sledovat odhadem pět až sedm tisíc diváků. Ti, kteří Sagana viděli v Grazu, tvrdí, že je na co se těšit.

„Start měl ohromný, za jednu dvě minuty byl mezi prvními, bohužel si vybral špatný okruh. Graz je strašně kopcovitý a Sagan je hrozně osvalený. Jeho svaly jsou ze silnice ohromné. Po prvním kole se zakyselil a už se moc nerozjížděl,“ sledoval český biker Jiří Novák, účastník závodu.

„Ohledně techniky byl na tom ale Peter neskutečně. Jezdil rychleji než možná polovina bikerů, co tam byli. Jeli jsme vedle sebe dvě kola a tipoval jsem, že by mohl dojet kolem šestého až osmého místa,“ myslí si Novák.

Teplický okruh by měl Saganovi sedět údajně víc. Taky už za sebou bude mít jednu zkušenost a další týden přípravy doma v Žilině. Na české trati půjde o druhé a zároveň taky prozatím poslední Saganovo vystoupení na horském kole, zakrátko se vrací na silnici a začne se připravovat na Tour de France.

A olympiáda? Ta je ještě hodně daleko.

Český pohár horských kol (Teplice 30. dubna 2016):

12:00 Junioři

13:30 Ženy/U23, juniorky a kadetky

15:30 Hlavní závod muži ELITA/U23

Slovenský cyklista Peter Sagan
Slovenský cyklista Peter Sagan

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud