5. září 2017 • 19:00

Cyklisté podváděli na Vueltě, drželi se auta a vezli se. Vlastní tým je vyhodil

Autor: jip
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Školácká chyba, neomluvitelná hloupost, zkrat. Těžko říct, co se honilo hlavami Alexandra Genieze a Nica Denze, cyklistů týmu AG2R, když se v nedělní 15. etapě Vuelty drželi týmového auta a nechali se vézt do kopce. Měli smůlu, že je u toho natočil jeden z pozorovatelů, který nahrávku odevzdal serveru odborného časopisu ProCycling. Ten je umístil na Twitter a pro závodníky přišel jediný možný verdikt: vyloučení ze závodu. Domů je poslal vlastní tým.



Na týmy na Vueltě letos padla vlna spravedlnosti. Nejprve v první fázi závodu tým Sunweb vyloučil svoji hvězdu Warrena Barguila za to, že nedostatečně plnil roli domestika, čili nepomáhal preferovanějšímu jezdci tak, jak si tým představoval, a přestože byl v červenci jedním z francouzských hrdinů na Tour de France, vlastní šéfové ho vyřadili z týmu.

A teď je tu AG2R. Za ještě okatější prohřešek, navíc odporující pravidlům, vyloučil svoje dva cyklisty Alexandra Genieze a Nica Denze. Trest přišel po zveřejnění videa, že se dlouhé vteřiny drželi týmového auta a pomáhali si tak v jízdě do kopce. Něco takového udělal předloni i slavný Vincenzo Nibali. Tehdy byl vyloučen. Geniez a Denz už jsou z Vuelty vyloučeni také.

Bizardní scéna se přihodila v neděli ve stoupání na poslední vrchol dne, Alto Hoya de la Mora. Jezdci si nepomáhali v těžké situaci, nesahali po autu instinktivně v krizi, neřešili dojíždění do pelotonu. Prostě se „jen“ vezli.

VIDEO: Za tento moment byli oba borci vyloučeni

Video dal na Twitter reportér Scott O ́Raw, který ho získal od jiné osoby. „Jak jsem informován, ostatní jezdci (dva viníky) upozornili, ať se pustí. Protože tak neučinili, začalo nahrávání,“ sdělil Scott O ́Raw.

Nahráváním začal i konec Genieze a Denze v závodě. Ne okamžitý; tým o jejich počínání dobře věděl, vždyť se drželi jeho auta. S penalizací přispěchal až po zveřejnění videa.

„Po zhlédnutí záznamu, který prokázal, že se dva z našich cyklistů drželi týmového auta během patnácté etapy, se vedení týmu rozhodlo z Vuelty stáhnout jak Alexandrea Genieze, tak i Nika Denze,“ píše se v prohlášení týmu.

O tom, proč prohřešku nikdo nezabránil přímo na silnici, se nepíše ani slovo. „Tým AG2R La Mondiale se upřímně omlouvá organizátorům a veřejnosti za nesportovní chování našich závodníků,“ pokračuje se v prohlášení.

Omluvili se i hříšníci. „Byla to má chyba a já jí lituju. Po dvou těžkých týdnech, kdy jsem se léčil z bronchitidy, jsem se holt na chvíli chytil auta. Ale pro tohle není žádná omluva,“ skuhral Denz.

Podobná slova volil i jeho devětadvacetiletý kolega. „Držet se za auto sportovního ředitele byla chyba. Tým se rozhodl stáhnout mě z Vuelty, což je sice zlé, ale musím to akceptovat. Upřímně se omlouvám organizátorům i veřejnosti, ale také týmovým kolegům za tohle chování, které není v souladu s hodnotami mého týmu,“ vzkázal na odjezdu domů Geniez.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud