6. srpna 2019 • 15:25

Cyklisté plakali po smrti talentu (†22). Prozradili jeho poslední slova

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Plekanec promluvil o Kladně: Když se pořád opakují stejné chyby, tak…
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hodně smutná projížďka... Po pondělní tragédii, kdy se ve třetí etapě cyklistického závodu Kolem Polska smrtelně zranil dvaadvacetiletý Belgičan Bjorg Lambrecht, byla úterní etapa zkrácena z původních 173 na 134 kilometrů a nebude mít vítěze, ze 134 km dlouhé jízdy se tak stala pieta za mrtvého kolegu. Už jen start byl hodně emotivní a závodníci se ani nesnažili zakrýt slzy.



Na startu nechyběla ani stáj Lotto-Soudal, která oznámila, že na Lambrechtovu počest nestáhne své jezdce ze závodu a bude pokračovat. Všichni cyklisté se na start v Jaworznu postavili s černými páskami a zesnulého dvaadvacetiletého kolegu uctili minutou ticha.

Peloton poté vyrazil v čele s týmem Lotto-Soudal a po 48. kilometrech zastavil na další minutu ticha, protože právě po 48 kilometrech Lambrecht v pondělí upadl a narazil do betonové propusti. Tragédii, ke které mohl přispět i déšť a mokrý asfalt, začaly vyšetřovat polské úřady.

Enzo Wouters brečí před startem neutralizované čtvrté etapy závodu Kolem Polska, která byla uctěním památky zesnulého Bjorga Lambrechta
Enzo Wouters brečí před startem neutralizované čtvrté etapy závodu Kolem Polska, která byla uctěním památky zesnulého Bjorga Lambrechta

"Viděl jsem, jak ztratil kontrolu nad kolem a spadl do příkopu, kde naneštěstí byl betonový obrubník. Neměl šanci uhnout," popsal incident polský cyklista Marek Rutkiewicz. "Viděl jsem, jak leží schoulený na dně příkopu, ale jeli jsme dál, protože jsme si mysleli, že se nic vážného nestalo," dodal.

Lambrechta museli záchranáři na místě resuscitovat a po obnovení životních funkcí byl ve vážném stavu převezen do nemocnice sanitkou, protože podle médií jeho stav neumožnil transport vrtulníkem. Lékařům se ho ale při operaci nepodařilo zachránit.

"Chvilku s námi komunikoval a opakoval: 'Je to zlé, je to zlé, je to zlé'," citoval server cyclingnews.com šéfa lékařského týmu závodu Kolem Polska Ryszarda Wisniewského. "Utrpěl velký šok a v sanitce ztratil vědomí. Měl utrženou slezinu a rozdrcená játra," dodal.

Lambrechtovi po druhé etapě závodu WorldTour v Polsku patřilo dvacáté místo v průběžném pořadí. Na červnovém závodu Critérium du Dauphiné vyhrál soutěž mladých jezdců, loni získal stříbro na mistrovství světa cyklistů do 23 let. Zúčastnil se také loňské Vuelty a při prvním startu na Grand Tour odstoupil po 14. etapě.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud