12. prosince 2017 • 12:50

Valná hromada FAČR neodsouhlasila změnu stanov ve volbě předsedy

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Valná hromada Fotbalové asociace neodsouhlasila změnu stanov v bodě volby předsedy. Návrh výkonného výboru, podle kterého by přibylo 4. kolo, v němž by předsedu určila většina přítomných delegátů, odmítla v tajném hlasování moravská komora. V ní bylo pro změnu 22 ze 74 delegátů, v české komoře hlasovalo pro 125 ze 128 delegátů. Ke schválení byla třeba většina v obou komorách.


Neodsouhlasení změny stanov znamená, že se dnes bude volit předseda mezi Petrem Fouskem a Martinem Malíkem podle dosud platného systému, který v červnu skončil patem a předseda zvolen nebyl.

UEFA a FIFA během dnešní valné hromady pohrozily, že pokud neprojde změna stanov do června 2018, převezme kontrolu nad českým fotbalem FIFA. Ta plánuje vyslat do Česka normalizační komisi, která by mohla převzít funkci výkonného výboru.

"Žádám vás, nenechte náš fotbal spadnout pod nucenou správu. Dnešní kombinace odmítnutí stanov a nezvolení předsedy v 1. kole bude pro nás všechny mezinárodně smrtelná. Nenechte se zmanipulovat do této kombinace," vyzval delegáty místopředseda FAČR za Čechy Roman Berbr před hlasováním o změně stanov.

Na stole ležel červnový návrh výkonného výboru na úpravu, v níž je příslušný odstavec doplněn o větu: "Není-li (předseda) zvolen ani ve třetím kole, je ve čtvrtém kole zvolen ten z kandidátů účastnivších se třetího kola, jehož prostý součet hlasů získaných dohromady v obou komorách od přítomných delegátů je vyšší."

Morava dnes přednesla protinávrh s vložením kola, ve kterém by se předsedou stal kandidát s vyšším součtem procentuálního zisku hlasů přítomných delegátů v každé z komor. Následně vystoupil Berbr, jenž moravský návrh označil za odporující stanovám a předložil vlastní protinávrh, který kopíruje volby v UEFA a ruší dělení na českou a moravskou komoru.

Po zhruba čtyřicetiminutové přestávce byly oba protinávrhy staženy. Následně se delegáti rozhodli hlasovat o návrhu výkonného výboru tajně a moravská komora ho nepodpořila.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud