20. ledna 2018 • 15:33

Papadakisová a Cizeron mají čtvrté zlato z ME v tancích na ledě

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Francouzi Gabriella Papadakisová a Guillaume Cizeron jsou počtvrté mistry Evropy v tancích na ledě. Ve volném tanci na šampionátu v Moskvě posunuli vlastní světový rekord na 121,87 bodu. Díky rovněž rekordnímu součtu 203,16 bodu vyhráli o více než šestnáct bodů před Rusy Jekatěrinou Bobrovovou a Dmitrijem Solovjovem. Bronz získal další ruský pár Alexandra Stěpanovová, Ivan Bukin.


Tři týdny před olympijskými hrami v Pchjongčchangu, kde se očekává jejich souboj s Kanaďany Tessou Virtueovou a Scottem Moirem, se Papadakisová a Cizeron předvedli ve skvělé formě. Na klavírní Měsíční sonátu Ludwiga van Beethovena získali nejen desítky za choreografii, předvedení a soulad s hudbou, ale byli precizní i technicky. Za všechny prvky dostávali od rozhodčích vysoká kladná hodnocení.

Dvaadvacetiletá Papadakisová a o rok starší Cizeron potvrdili, že od roku 2015 v Evropě neohroženě vládnou. Za nimi se odehrával souboj o stříbro. Vítězně z něj vyšli zkušenější Rusové Bobrovová a Solovjov, kteří se díky osobnímu rekordu ve volném tanci posunuli ze čtvrté příčky po krátkém tanci na druhou pozici. Po dvou bronzových medailích z posledních dvou let tak tentokrát získali cennější kov.

Jejich mladší reprezentační kolegové Stěpanovová a Bukin sice neudrželi průběžnou druhou příčku, přesto se po dvou pátých místech vrátili na evropské stupně vítězů. Zopakovali bronzové umístění ze svého premiérového šampionátu v roce 2015.

Naopak poprvé od roku 2012 odjedou z ME bez medaile Italové Anna Cappelliniová a Luca Lanotte. V roce 2014 měli dokonce evropský titul a třikrát za sebou byli za Papadakisovou a Cizeronem stříbrní, jenže tentokrát se jim volný tanec nevydařil. Za konkurenty v boji o medaile zaostali technicky a dostali jednobodovou penalizaci za příliš dlouhou zvedanou figuru. Byli čtvrtí, od medaile je dělily více než čtyři body.

Čeští reprezentanti Cortney Mansourová a Michal Češka po zkaženém krátkém tanci skončili pětadvacátí a do volných tanců nepostoupili. Soutěžní program evropského šampionátu uzavřou volné jízdy žen, ve kterých bude životní 12. místo hájit česká reprezentantka Eliška Březinová.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud