19. března 2018 • 19:52

Podle tréninků bychom mohli hrát s Wallem spolu, věří Satoranský

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Návrat kapitána basketbalistů Washingtonu Johna Walla do NBA po zranění se rychle blíží a fanoušci řeší, co to udělá s rolí Tomáše Satoranského, který nyní táhne Washington právě na Wallově pozici rozehrávače. Variantou je, že by se český reprezentant mohl udržet v hlavní rotaci a být na hřišti společně s Wallem i druhou hvězdou Bradleym Bealem. Satoranský to řekl v dnešním rozhovoru s českými novináři přes Skype.


"Nemohu čekat, že budu mít stejné zatížení jako teď, až se John vrátí. Mám už ale menší náznaky, jak by to mohlo vypadat. Z těch tréninků, kde se John objevil, se zdá, že bychom já i John mohli hrát vedle sebe," prohlásil Satoranský s tím, že by hrál na křídle.

"Snažil bych se hrát víc bez míče. Myslím, že by nám to dalo nové možnosti, protože bychom mohli mít na hřišti najednou všechny tvůrce hry. Uvidíme, jestli tohle v play off využijeme. Ale vnímám, že mi trenér teď mnohem více věří, a myslím si, že to bude mít velký vliv i poté, co se John vrátí," dodal.

Wall měl už už od listopadu problémy s kolenem, které v lednu musel řešit operací. Nyní už ale začíná trénovat a měl by se vrátit ještě před play off. "Každý den přidává víc a víc zátěže. Vypadá velmi dobře. Záleží, jak na to bude reagovat koleno. Chtělo by to dostat ho do hry ještě před play off. Zdá se, že je to na dobré cestě," řekl Satoranský.

Hlavní hvězdu týmu dokázal skvěle zastoupit. Od Wallova zranění v průměru hraje 30 minut, dává 11,3 bodu, má čtyři doskoky a šest asistencí na zápas. To jsou podobná čísla, jako mají například španělská hvězda Utahu Ricky Rubio, Elfrid Payton, pětka předloňského draftu Kris Dunn nebo hvězdný nováček Dallasu Dennis Smith junior. V zámoří proto začali spekulovat, zda Wizards se Satoranským na rozehrávce nejsou lepší než s Wallem. To však česká hvězda odmítá.

"Samozřejmě je naprostá blbost, že bychom bez Johna byli lepší. Je to spíše nafouknuté, že se Johnovi v poslední době kvůli tomu kolenu nedařilo. A když jsme o něj přišli, tak jsme se semknuli. Ale v posledních zápasech je vidět, jak nám chybí ta Johnova agresivita a rychlost, která otevírá prostor pro další. V play off ho budeme hodně potřebovat, tam je to o hvězdách," řekl Satoranský.

Povedlo se mu ale na mužstvo přenést svou filozofii, že hlavní je tým. "Já jsem z Evropy zvyklý, že nejdůležitější je pomáhat týmu k vítězství, a nekoukám na osobní statistiky. Mě víc těší, když hra vypadá dobře a daří se všem na hřišti. Body neřeším, raději vytvářím pozice pro spoluhráče," popsal odchovanec USK Praha.

"Bez Johna jsme začali hrát jinak, hodně jsme se pohybovali bez míče, trochu jsme pozměnili styl, což mohlo překvapit soupeře. Teď už si na to ale zvykli, jsou na nás agresivnější a snaží se nám zabránit v přihrávání a vytváření snadných pozic. Ale my v tom budeme chtít pokračovat, protože to přináší úspěch a dělají to i ty nejlepší týmy v NBA," dodal.

NBA si všímá i jeho přesné střelby. V jednu chvíli byl dokonce nejlepším trojkařem podle úspěšnosti ze všech hráčů, kteří z dálky střílejí pravidelně. Také má v poslední době úspěšnost téměř 90 procent při střelbě rovnou po přihrávce bez driblinku.

"Snažím se víc číst obrany. Tím, že hraju hodně minut, se nemusím do ničeho cpát, počkám si na svou šanci a jsem agresivnější v momentech, kdy se mi daří. Někdy se v NBA vyplatí být sobečtější, ale pro mě je to boj vzhledem k tomu, v jaké mentalitě jsme vyrůstal v Evropě," vysvětlil, proč se do střelby nepouští častěji jako v únorovém duelu s Chicagem, kdy 25 body vytvořil nový český rekord.

Ačkoli si svými výkony řekl o lepší podmínky pro vyjednávání o nové smlouvě, až mu za rok ta nováčkovská skončí, nyní se tím nezabývá. "Je ještě brzo to řešit. Teď to vypadá, že budu pokračovat další sezonu ve Washingtonu, a nic jiného neřeším," prohlásil.

Soustředí se hlavně na to, aby pomohl Wizards k úspěchu, a sní o tom, že si Washington zahraje finále NBA. "Teď chceme především udržet výhodu domácího prostředí pro play off a v prvním kole se vyhnout Clevelandu, protože LeBron James v prvním kole neprohrál snad osm let a v play off se z něj stane ještě lepší hráč. Pak se uvidí," řekl.

"Na Západě to vidím, že do finále postoupí Golden State po sedmém zápase s Houstonem. A doufám, že se tam s nimi potkáme my a že to dopadne dobře pro nás. Každopádně play off bude mnohem víc napínavější než poslední roky a já sám jsem zvědavý, jak to dopadne. Myslím, že se mají fanoušci na co těšit," dodal Satoranský.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud