22. června 2018 • 12:14

Dva čínští rozhodčí nadržovali svým krasobruslařům na ZOH

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Dva čínští krasobruslaští rozhodčí byli potrestáni za nadržování svým krajanům na únorové olympiádě v Pchjongčchangu. Přísněji Mezinárodní bruslařská unie (ISU) potrestala Čchen Wej-kuang, která dostala dvouletý distanc a nesmí rozhodovat na příští olympiádě za čtyři roky v Pekingu. Její kolega Chuang Feng má rozhodcovskou činnost zastavenou na rok.


Čchen Wej-kuang se snažila protlačit k úspěchu Ťin Po-janga, který nakonec skončil čtvrtý. Analýza ISU prokázala, že mu dávala nepřiměřeně vysoké známky za předvedení jednotlivých prvků a za programové komponenty. Výrazně se lišila od všech svých kolegů v panelu. "Není pochyb o tom, že preferovala čínského bruslaře před ostatními závodníky a tohle naplňuje znaky národního zvýhodňování," uvedla ISU v odůvodnění postihu.

Trochu jiným způsobem pomáhal Chuang Feng sportovní dvojici Suej Wen-ťin, Chan Cchung, která získala stříbrné medaile. Také on dával čínským reprezentantům vysoké známky, které ale přidělovali i někteří další arbitři. Čínský rozhodčí hlavně nepřiměřeně nízko hodnotil budoucí olympijské vítěze Němce Aljonu Savchenkovou a Bruno Massota, kteří přesto Číňany odsunuli na druhé místo.

kab ura

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud