18. února 2019 • 10:32

Slovenská hrdinka Vlhová se před Špindlerovým Mlýnem těší domů

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Pro slalomářku Petru Vlhovou skončilo mistrovství světa už v sobotu, ale kompletní sbírku medailí ukáže doma nejdříve ve středu. První slovenská světová šampionka se ještě v úterý představí ve Světovém poháru ve Stockholmu a pak bude nabírat energii před závěrem sezony. Na třiadvacetiletou Vlhovou a její souboje se suverénkou Mikaelou Shiffrinovou z USA se mohou čeští fanoušci těšit 8. a 9. března ve Špindlerově Mlýně.


"Chci na konci sezony potvrdit svoje pozice a být co nejsilnější," řekla Vlhová slovenským novinářům po sobotním bronzu ze slalomu, kterým zkompletovala svoji medailovou žeň v Aare. Začala ji stříbrem v kombinaci a vrchol zažila v obřím slalomu - zlatou medailí se nesmazatelně zapsala do slovenských dějin.

"Tak jako máme v cyklistice fenoména Petra Sagana, tak ve sjezdovém lyžovaní máme fenoménku Petru Vlhovou," uvedla bývalá sjezdařka Jana Gantnerová, vítězka sjezdu v SP v Altenmarktu v roce 1980, pro web šport.sk.

"Věřila jsem si na medaili, ale že bych měla tři, to ne. Nejkrásnější je samozřejmě zlato a nejtěžší byl bronz. Ve slalomu to byl obrovský boj a měla jsem i štěstí," řekla Vlhová a dodala: "Je třeba dál tvrdě pracovat a zlepšovat se."

Ač unavená, v úterý pojede paralelní slalom ve Stockholmu. "A pak už se těším domů, protože mám za sebou náročný měsíc," pronesla lyžařka, díky které skončilo Slovensko v medailovém pořadí MS na pátém místě. "Petra zařadila Slovensko k lyžařským velmocím!" hlásal výstižně titulek slovenského webu športky.sk.

Největší nadšení v zemi pochopitelně vyvolal její čtvrteční triumf v obřím slalomu. Na sociálních sítích se mezi gratulanty objevil i prezident Andrej Kiska. "Zlatá Petra Vlhová. Bravóóó!!! Dívka z malé země ve střední Evropě," napsal mimo jiné Kiska.

Za vzestupem Vlhové stojí se svými metodami Ital Livia Magoni, který v minulosti dovedl k úspěchům Slovinku Tinu Mazeovou. Poté vedl slalomářky v italské reprezentaci, ale byl propuštěn. "A tohle je pro mě velká satisfakce," řekl Magoni serveru bergamonews.it. "Petra se před sezonou hodně zlepšila, trochu změnila techniku a já jsem předpovídal, že to buď bude tragédie, nebo skvělá sezona."

Sezonu prožívá Vlhová celkově fantastickou. V pořadí Světového poháru je druhá za Shiffrinovou a stejná příčka jí patří ve slalomu. Právě s Američankou svádí mezi tyčemi v sezoně největší souboje. Většinou za ní končila druhá, ale dokázala ji i porazit. "Rivalita nás žene na hranici možností a ještě dál," konstatovala Vlhová.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud