Jonáš Bartoš
16. října 2023 • 04:30

Šilhavému nahráli Poláci, ale... Fousek a spol. musí rozhodnout rychle a jasně

Vstoupit do diskuse
36
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Co musí Češi změnit, aby za týden uspěli a kdo si řekl o místo do Prahy?
Varaďa by nedopustil chyby, které stály Pardubice titul. Kabina má příliš velkou moc
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nastíněné dění příštích dnů, kdy česká fotbalová generalita hodlá řešit otázkou trenéra nároďáku, musí mít jednu věc. Ať padne jakýkoliv verdikt, je třeba být konkrétní, srozumitelný a rozhodný. Nejspíš ani zodpovědné osoby zatím nemají dle informací Sportu jasno. Vývoj skupiny, kde výrazně ztrácejí i Poláci, ve Fouskových očích dost možná nahrává Šilhavého stávající partě. Uvažovat na základě klopýtání hlavních soupeřů se ale rovná cestě do pekel.



Hubená výhra 1:0 nad Faery přinesla Česku povinný, ale silný kvalifikační bonus. Ve chvíli, kdy Polsko (přes ohromnou převahu a smůlu v zakončení) ztratilo dva body s Moldavskem, vystřelily postupové možnosti na EURO souboru Jaroslava Šilhavého zase poměrně vysoko.

Výkonný výbor, který rozhodne o Šilhavého trenérské budoucnosti u nároďáku, se zřejmě sejde v úterý. Zodpovědní lidé ale už od pondělního rána musí usilovně pracovat. Žádný alibismus ve stylu počkáme, projednáme, uvidíme v dalších dnech. Listopadová bitva ve Varšavě s Polskem a následný finiš s Moldavskem přijdou už za měsíc, v závěru kvalifikace není čas na žádné prostoje.

Rozhodnutí kolem Šilhavého musí přijít co nejdřív, ať dopadne jakkoliv. Platí, že průšvih v Albánii, remíza v Moldavsku i domácí remíza s Albánií jsou těžko omluvitelnými kopanci. Český tým utrpěl v posledních měsících příliš mnoho ran, aby je vrchní „panstvo“ na Strahově opomíjelo. Po vyhodnocení všech faktů by měla přijít věta: „Pane trenére, děkujeme, ale půjdeme jinou cestou…“

Směrem k fanouškům i odborné fotbalové veřejnosti je třeba dát ze známého pražského kopce jasný signál, že členové vedení vědí, jak zahnat hrozící kvalifikační blamáž. Brzká jistota pomůže hráčům i případnému Šilhavému nástupci, aby začal okamžitě pracovat na vylepšení stávající nemilé situace.

Současný kouč je smířený se všemi variantami. Sám odcházet nehodlá, ale po zápase v Plzni na něm bylo vidět, že počítá i s možností, že po pěti letech u mužstva skončí. Míč je na straně Fouska a jeho nejbližších. Ti musí vyhodnotit všechny klady i zápory a - jak už bylo řečeno - rychle konat.

Hubená výhra s Faery ani náhodou nezakryje, že současný nároďák nevzkvétá. Naopak hraje hluboko pod své možnosti. Což platí i ve chvíli, kdy ztráty největšího kvalifikačního soupeře přihrály turnaj v Německu do klína Šilhavého party.

Skupina E

Z V R P Skóre B
1. Albánie 8 4 3 1 12:4 15
2. Česko 8 4 3 1 12:6 15
3. Polsko 8 3 2 3 10:10 11
4. Moldavsko 8 2 4 2 7:10 10
5. Faerské ostrovy 8 0 2 6 2:13 2

Vstoupit do diskuse
36
Články odjinud


Články odjinud