Michal Petrák
9. června 2012 • 18:17

Přestup do Ruska by si měl Gebre Selassie rozmyslet

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál ŽIVĚ s fanoušky: Žluté ohrožení? Priske teď už nikoho šetřit nebude
SESTŘIH: Vegas - Dallas 2:0. Hertl a spol. odvrátili vyřazení. Dva góly i top zákroky
VŠECHNA VIDEA ZDE

V hukotu na stadionu to bylo slyšet jen slabě, ale přece. Když ve druhé půli zápasu Česka s Ruskem Bílkův tým zaútočil po pravé straně, balon vedl Theodor Gebre Selassie. A jakmile se obránce dostal pod ruský „kotel“, spustilo se na něj rasistické bučení. Ze stejných míst, z jakých předtím přiletěla na hřiště světlice.



Když jsem se druhý den Thea na bučení zeptal, nechtělo se mu o něm mluvit. Nedivím se – muselo ho zaskočit. Na tak velkém a pravidly svázaném turnaji, kde každý fanoušek cestou na stadion prochází pečlivou kontrolou a na který tradičně nepřijíždějí nejtvrdší hooligans, něco takového nečekal.

Jenže ruští fanoušci mají hranici jinde. Nechci tvrdit, že všichni vyznávají rasistické názory, ovšem netolerance k jiným barvám pleti je ve fotbale na východě mnohem rozšířenější než u nás.

Banán vržený na Roberta Carlose příznivci Křídel Sovětů Samara byl dost medializovanou kauzou a podobné incidenty nejsou v Rusku ničím výjimečným.

Když přivedl Vlastimil Petržela do Zenitu Petrohrad na testy Gyana Baffoura, vedení klubu mu podpis smlouvy s ghanským útočníkem nedoporučilo. Fanoušci by ho neakceptovali.

Zatímco v Česku se Gebre Selassie setkává s projevy rasismu zaplaťpánbůh ojediněle, první zápas mistrovství Evropy mu ukázal, že v Rusku by byly na denním pořádku.

Je téměř jisté, že po EURO talentovaný pravý obránce opustí českou ligu. A je pravděpodobné, že jednou z jeho možných destinací bude ruská liga – ostatně, v zimě se o něj zajímal CSKA Moskva.

Po tom, co reprezentační bek zažil na EURO, by si měl podpis smlouvy v Rusku setsakramentsky promyslet...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud