Petr Kníže
4. prosince 2020 • 14:11

Zápas Vémoly s Mikuláškem? Show jako wrestling, moc mě nezajímá

Autor: Petr Kníže
Vstoupit do diskuse
4
TOP VIDEA
Požár: Říkali mi, že Krejčího jako stopera neprodáme. Pomůže mu, když...
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
VŠECHNA VIDEA ZDE

BLOG PETRA KNÍŽETE | Po sportovní stránce nuda. Sobotní souboj Karlose Vémoly a Václava Mikuláška prostě nedává smysl. Prioritami uznávaných asociací by neměly být takové zápasy vyprovokované na sociálních sítích. Jestli chtějí, ať je lidi berou jako světovou organizaci, měly by galavečery ukončovat duely nasazených borců, kteří se snaží prorvat k titulu. Taková show, ve které jde spíše o byznys, už totiž docela připomíná wrestling.



Těžko říct, jestli by měl takový zápas proběhnout. Je to prostě show. Jestli se to vyplatí všem stranám, kterých se to týká, tak to asi má smysl dělat. Ze sportovního hlediska mě to ale moc nezajímá. Karlos Vémola a Václav Mikulášek by spolu bojovat neměli.

Uznávám systém žebříčků, aby proti sobě chodili borci, kteří si jsou blízko a vyselektovalo se to tak do top desítky a nakonec k titulu. To jediné má smysl a hodnotu.

Nemám to nikomu za zlé, dokážu to jako byznys pochopit, ale ze sportovního hlediska se mi to nelíbí. Protože jestli chce mít organizace nějakou úroveň a hodnotu v rámci udílení pásů pro šampiona, tak by se tohle dít nemělo.

Myslím si, že prioritou organizace by mělo být vytvořit si alespoň desítku top bojovníků, kteří se snaží dopracovat k pásu šampiona. A tyto zápasy by měly být hlavní událostí galavečerů. Jinak je to jen show, skoro jako wrestling.

Neříkám, že Mikulášek nemá žádnou šanci. Pokaždé, když se spolu perou dva,  mají oba šanci, otázka je ale jak velkou. V jeho případě mu pomůže jen šťastný, náhodný úder. Nevím, co jiného by tam mohl zkusit.

Je tak zřejmé, co budou chtít oba dva udělat, že tohle je jeho jediná možnost. Nemůže s Karlosem wrestlit, ani se s ním bít na zemi. A aby ho nějak takticky rozebral… Tomu nevěřím. Může se maximálně snažit hrát si tam na hoňku, držet vzdálenost, trefit ho nějakým tvrdým úderem a ukončit to.

Jestli není úplně bláhovej nebo imbecilní, nemůže si s ním hrát ani na to, že budou boxovat. Karlosův způsob boje takový není. Opravdu vidím jeho jedinou šanci ve šťastné trefě. Attilovi se podařilo trefit tvrdé údery, ale takové schopnosti Mikulášek nemá. Stát se však může cokoliv.

Vzpomínám si, když jsme byli na mistrovství světa v Bahrajnu. V těžké váze tam jeden kluk z Česka dostával tři kola hrozný bití od Němce a tři sekundy před koncem se tam rozplácnul, chtěl ho trefit hákem, ale ztratil stabilitu. A když se snažil vyrovnávat, tak v pohybu, aby se postavil zpátky, vyslal úder z otočky a toho Němce tím uspal. Ale takovým způsobem, že ho nemohli probudit a to byla  neskutečná náhoda, že tomu nikdo nevěřil.

Kdyby se něco takového povedlo i Mikuláškovi, nemyslím si, že by to něco znamenalo pro MMA v Čechách. Normálně uvažující lidi by museli pochopit, že to byla náhoda, která se může stát v každém zápase.

Pak by byla na místě odveta, která by mohla být zajímavější. Karlos tvrdil, že zahodí rukavice, pokud nevyhraje v prvním kole, z toho by pak musel nějak vybruslit. Je hloupost kvůli něčemu takovému ukončovat kariéru, ale aspoň by mu třeba došlo, že si musí dát trochu pozor, co říká.

Jenže to je úplně zbytečné rozebírat, mám rád realitu. Pokud by se to ale opravdu stalo, hlásím se jako zachránce Karlosovy reputace!

Petr Kníže patří mezi největší české legendy bojových sportů. Začínal původně s judem, v něm má za sebou přes 500 zápasů a stal se mistrem ČR. V současnosti je trenérem a zápasníkem MMA. Jeho oficiální bilance čítá 11:1, ve skutečnosti má skóre 26:1. Prohrál pouze s Karlosem Vémolou. Petr Kníže je zakladatelem a hlavním trenérem Monster Gymu v Praze, jeho nejśpěšnějším svěřencem je Machmud Muradov, který zápasí v UFC.

Vstoupit do diskuse
4
Články odjinud


Články odjinud