Martin Hašek
Premium
14. září 2022 • 18:45

Osudový trenér Špotákové o rozchodu i výjimečnosti: Nebylo to podle učebnice

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dostal do rukou nespoutanou sílu a originální talent. Atletický kouč Rudolf Černý provedl Barboru Špotákovou cestou z víceboje k oštěpu a pomohl českému sportu vychovat jednu z novodobých legend. Když se před pár dny loučila s kariérou, mohl vzpomínat na velké věci, které spolu dokázali. Jejich společný podpis má sedm velkých medailí i světový rekord.



Dnes je z ní národní hrdinka, ale kdo ví, jak to mohlo dopadnout nebýt Rudolfa Černého. Právě zkušený vícebojařský trenér dostal Barboru Špotákovou na starost v klíčových letech, kdy její budoucí možnosti teprve prosvítaly.

„Ruda má největší čich na talenty v republice,“ řekla Špotáková před pár dny. Společnou cestu začínali a potkali se i v pozdní fázi její kariéry, aby doručili další olympijskou medaili i titul světové šampionky. I proto byl uznávaný kouč letos uveden do trenérské Síně slávy ČOV.

Co vás napadne, když si uvědomíte, co jste spolu zvládli?
(usmívá se) „To je neskutečné. My jsme spolu trénovali dohromady devatenáct let. Zážitky všeho druhu na soustředění, výsledky na závodech, to se nezapomene...“

Vybavíte si ještě tu mladou, rozlítanou Báru, se kterou jste před víc než dvěma desetiletími začínal?
(směje se) „To už je pěkně dávno… Rozlítaná byla, všechno se to tak nějak sešlo. Z takové její všestrannosti, aletické i jiné, tak vzešla taková špička, že mi připadá neuvěřitelné, jak se to povedlo. Dělala věci, které byly pro atletického trenéra nepochopitelné.“

Jako co třeba?
„Třeba, že začala hrát

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud