27. dubna 2021 • 21:33

Za ránu pěstí pokuta i maximální stopka. Jak dlouho bude Dunans mimo hru?

Autor: jj
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nejlepší střelec se nedostal ani do Brna… Osmnáctka na baru?!
Životní den pro Vadlejcha? Jsem na nejvyšší úrovni, říká. Ale chce pomoc
VŠECHNA VIDEA ZDE

Maximální možný trest na 4 zápasy a souhrnná pokuta ve výši 9500 korun. Tak disciplinární komise ocenila zkrat pardubického basketbalisty Thomase Dunanse, jenž ve čtvrtfinálové sérii play off udeřil v přerušené hře pěstí do tváře kolínského Davida Pekárka. Pardubice ztrácejí v sérii hrané na tři vítězství 0:2, je tak pravděpodobné, že sezona pro jejich americkou oporu skončila.



Takové chování pod koše nepatří a bude tvrdě trestáno. Jasný vzkaz vyslala disciplinární komise Asociace ligových klubů (ALK), když trestala prohřešek Thomase Dunanse.

Ten se udál v koncovce druhé čtvrtiny pondělního utkání. Kolínský David Pekárek postavil v útoku tvrdou clonu na Američana, který se po ní skácel k zemi a otřesený se těžko zvedal. Uběhlo dalších deset vteřin útoku, než došlo k přerušení hry. Dunans přišel k Pekárkovi, jenž byl do té doby s 23 body nejlepším střelcem utkání a bez sebemenšího varování ho udeřil pěstí do obličeje. Ze zápasu byl Dunans obratem vyloučen.

Podle sazby disciplinárního řádu ALK je možné za tento prohřešek udělit trest právě až na 4 zápasy, takže trest pro Dunanse je v maximální možné výši. S trestem je spojen i finanční postih ve výši 7 500 Kč a náhradou nákladů 2 000 Kč.

„Nechci říct, že měl být trest exemplární, ale je na horní hranici možného trestu, který mohl být udělen. Je to i zpráva dovnitř basketbalového hnutí, že tohle do basketbalu nepatří a všichni včetně disciplinární komise si to uvědomují,“ komentoval verdikt pro Sport tiskový mluvčí basketbalové federace Martin Peterka, podle kterého bylo rozhodnutí jednomyslné. „Disciplinární řád ALK hovoří jasně o trestu za úder do obličeje. Skutek ho naplnil beze zbytku, nebylo moc o čem diskutovat.“

Pardubice již daly dopředu vědět, že se odvolávat nebudou. Naopak samy ještě interně Dunanse potrestají. I o tom mluvil v prohlášení jejich sportovní ředitel Radek Nečas. „Thomasova reakce byla naprosto nepřijatelná a zcela v rozporu se všemi zásadami fair play, které klub vyznává, a jichž se chce za všech okolností držet. Za celý incident se omlouváme hráči Davidovi Pekárkovi, celému kolínskému klubu i všem basketbalovým příznivcům. Klub bude nastalou situaci interně řešit dle našeho disciplinárního řádu, nad rámec rozhodnutí disciplinární komise, jejíž verdikt bude klubem i hráčem plně akceptován.”

V utkání byl vyloučen i kolínský rozehrávač Adam Číž, který během Dunansova incidentu vstoupil z lavičky do hřiště, za což podle řádů následuje automaticky diskvalifikační chyba. Číž může do dalšího utkání čtvrtfinále nastoupit, nevyhne se však finanční pokutě ve výši 3 000 Kč a náhradě nákladů ve výši 2 000 Kč.

Série hraná na tři vítězství, v níž vede Kolín 2:0, pokračuje ve čtvrtek v Pardubicích.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud