Romana Barboříková
9. července 2023 • 04:45

Puy de Dome: sopka, které udělal jméno dědeček Van der Poela

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Jarolím: Slavia? Míň arogance, víc kreativity. Drahé posily zatím nejsou znát
Furch po nástupu k Boleslavi: Brno jsem si oblíbil, ale život mění plány
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dvě ikony Tour de France v jednom týdnu. S tím se letos vytasili její organizátoři. Po Tourmaletu následuje v neděli něco, co i mnozí závodníci okusí vůbec poprvé. Na vyhaslou sopku Puy de Dome se totiž pojede po dlouhých 35 letech. Vůbec největší jméno jí udělal dědeček Mathieu van der Poela, miláček Francouzů Poupou, tedy Raymond Poulidor. Čím?



Patříte k těm, kteří rádi jezdí po Evropě a projedou si ikonické cyklistické trasy a stoupání? Pak by vás určitě lákala vyhaslá sopka Puy de Dome, kam se i samotná Tour de France v neděli vrací po dlouhých 35 letech. Tady ale pozor, od roku 2018, kdy zde byla vybudovaná dráha pro speciální vlak, se nahoru na kole nedostanete. Nebo jen při zvláštních vyjížďkách, které zde občas pořádají místní.

Také samotní cyklisté měli jen málo příležitostí si toto stoupání prozkoumat. „Během Critérium du Dauphiné nám sem organizátoři umožnili přístup, takže jsme si to projeli,“ hlásili někteří sportovní ředitelé. Závodníci by tak měli mít dobré informace, i když zde pojedou třeba vůbec poprvé.

Tour de France využila tento kopec naposledy v roce 1988, celkem se na něj cyklisté škrábali třináctkrát.

Posledním vítězem etapy na Puy de Dome je Johnny Weltz. Výhru při premiéře této sopky na Staré dámě si připsala Itálie, a bylo to pořádně slavné jméno – Fausto Coppi. To byl rok 1952. Dvakrát zde slavili Luis Ocaňa a Joop Zoetemelk.

Nejslavnější bitvu tady ale nemá na svědomí nikdo z nich. Ovšem jde o možná ještě větší jména cyklistické historie. Psal se rok 1964 a o celkový triumf si to rozdávali místní miláček Raymond Poulidor a pozdější pětinásobný vítěz Tour Jacques Anquetil. Šlo o 20. etapu tohoto ročníku (jely se pak ještě 21., 22 a a 22 b) a Anquetil měl na Poulidora náskok 56 sekund.

Historické záběry ukazují, jak v závěrečném stoupání jeli oba borci nejprve spolu, poté za to ale Poupou vzal a začal se Anquetilovi vzdalovat. V této ikonické bitvě dojel před svým rivalem do cíle dřív, jenže jen o 42 sekund. Dědečkovi Mathieu van der Poela tak nakonec scházelo jen 15 sekund, aby připravil svého velkého soupeře o žlutý dres.

Jeden z fenoménů současné cyklistiky, co se týká univerzálnosti, ale v neděli v boji o vítězství ani o žlutý dres nečekejte, na MVDP, který je především klasikářem, je tento kopec příliš těžký. Pozornost fanoušků a vzpomínky na svého dědečka, který v roce 2019 zemřel, si ale určitě užije.

Důvodem, proč se na Puy de Dome tak dlouho nejelo, byly organizační problémy. Jak se Tour rozrůstala, bylo pro pořadatele nemožné sem peloton dostat. Teď se to ale mění, i když jednoduché to rozhodně nebude. Zaznívaly informace, že každý tým zde bude mít povoleno pouze jedno doprovodné auto. Také po dojezdu se závodníci na vrcholu nemají zdržovat a mají se přesunout rovnou níž k týmovým autům či autobusům.

Je tedy jasné, že fanoušky u televizí čeká na Puy de Dome velká podívaná.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud