Romana Barboříková
22. července 2023 • 17:55

Pogačar našel instinkt zabijáka, v horách porazil Vingegaarda. Ten obhájí triumf

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jak se jede téměř poslední etapa Tour de France vašeho života v domácím prostředí, předvedl v sobotu Thibaut Pinot. Ve Vogézách si užil atmosféru, ze které se dělala husí kůže, na čelním místě. Bohužel to však v konkurenci mužů ve žlutém a bílém byla marná snaha v cestě za vítězstvím v poslední horské etapě letošního ročníku. Za tím si jasně od začátku dne jeli UAE Team Emirates a Tadej Pogačar, který neměl ve sprintu konkurenta. Jonas Vingegaard ale byl hned za ním a s přehledem stvrdil svůj celkový triumf.



Poslední den v horách 110. ročníku Tour de France přinesl spoustu zajímavých momentů. Když bychom si dělali osnovu, bylo by to: 1. Giulio Ciccone bojuje o puntíkovaný dres. 2. Thibaut Pinot se loučí v domácím prostředí. 3. Tadej Pogačar si jde za vítězstvím v etapě.

Ciccone měl před sobotní etapou opravdu velkou motivaci. Poté, co kvůli covidu nemohl jet na jaře Giro d´Italia a na Tour brzy vypadl z celkové klasifikace, byl pro něj velkým cílem dres pro nejlepšího vrchaře tohoto ročníku. A ten mohl oslavit už na Col de la Schlucht, třetím kategorizovaném stoupání od konce trasy. Itálii tak přinesl výhru v této soutěži po dlouhých 31 letech.

Když už jezdec týmu Lidl-Trek měl splněno a svěsil nohy, ve stoupání na Petit Ballon, předposlední kopec, přitvrdili tempo Thibaut Pinot, Warren Barguil a Valentin Madouas, k nimž se přidali Tom Pidcock a později ještě i Chris Harper.

Netrvalo dlouho a 5,8 kilometru před vrcholem Pinot vyrazil sám, náskok před hlavními favority totiž klesl pod minutu. Za Pinotem se vydal ještě i Madouas, ale neudržel tempo se svým krajanem. Rodák z Lure si tak mohl jako první užívat silnice totálně obsypané fanoušky, kteří mohutně povzbuzovali svého miláčka. Na vrcholu na něj čekal obrovský fanklub, který mu chtěl zpříjemnit poslední horskou etapu Tour de France jeho kariéry. Muž, který se slzami v očích kvůli bolestem kolene odstupoval z dobré pozice v roce 2019, si tak musel tento den náramně užít.

Jenže v pelotonu pracovali jezdci UAE, kteří měli zcela jasný cíl. Na vrcholu předposledního stoupání měl k dobru Pinot ještě minutu a půl, ale to mělo brzy vzít za své.

V následném sjezdu přišel pád Davida Gaudua, který byl už třetím mužem z top 10 v tomto dni, který se ve sjezdu octnul na zemi. Předtím to byli ještě Carlos Rodríguez a Sepp Kuss, kteří měli oba tržnou ránu v obličeji a Kuss tak chyběl Vingegaardovi v závěru, navíc přišel o umístění v celkové desítce. Jak se později ukázalo, Rodríguezovi ve sjezdu praskla guma a neměl tak moc šancí pádu zabránit.

„Měl jsem smůlu. Úplně nevím, co se stalo s tou gumou, ale přední kolo bylo najednou prázdné a já jsem šel k zemi. Podpořili mě týmoví kolegové, bohužel to ale nestačilo na udržení konečné 4. příčky,“ řekl pak sám závodník.

Platzerwasel byl název posledního pořádného kopce letošní Staré dámy. Do toho vjel ještě na prvním místě Pinot, ale už to dlouho netrvalo. Brzy byl dostižen hlavními favority. Z nich totiž jako první zaútočil víc než 5 km před vrcholem Tadej Pogačar, za ním hned vyrazil Jonas Vingegaard. Najednou byla jejich ztráta na čelo půlminuta a pořád šla dolů, čemuž pomohl také Felix Gall, jenž chtěl vyhrát další etapu.

Jenže ani muž v bílém, ani ten ve žlutém mu nechtěli střídat. Pogačar v závěrečných kilometrech, které už nebyly do prudkého stoupání, čekal, až je dostihne jeho týmový parťák Adam Yates se svým dvojčetem Simonem, který se díky tomuto tahu posunul nakonec na 4. místo celkového pořadí.

Hlavním úkolem Adama však bylo připravit pro slovinského kolegu co nejlepší pozici do sprintu. Do toho jako první vyrazil žlutý dres, ale tady proti Pogačarovi neměl šanci.

„Chtěli jsme dnes s Tadejem vyhrát etapu a víme, že z malé skupiny je velmi rychlý. V poslední etapě to nikdy není jednoduché, ale dali jsme do toho všechno, úplně celý tým. Snažil jsem se mu to rozjet, co to šlo,“ prozradil v cíli Adam Yates.

Pogačar tak mohl projevit radost alespoň v poslední etapě, ve které se tradičně o celkové pořadí závodilo. V neděli už půjde jen o to dostat se do cíle v Paříži.

„Konečně jsem se cítil sám sebou. Bylo skvělé cítit se od startu do cíle dobře a jsem rád, že jsem zvítězil. Opravdu jsem šťastný,“ byl naprosto upřímný dvojnásobný vítěz Tour. „Teď můžeme jet dál,“ žertoval ještě, ale hned dodal: „Ne, i já se těším domů.“

A na co bude druhý muž celkového pořadí a nejlepší závodník do 25 let nejvíc vzpomínat? „Asi na atmosféru v autobusu každý den. Tenhle tým pracuje skvěle a to mi utkví v paměti.“

Cyklistický závod Tour de France - 20. etapa (Belfort - Le Markstein Fellering, 133,5 km):

1. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) 3:27:18, 2. Gall (Rak./AG2R-Citroën), 3. Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma), 4. S. Yates (Brit./Jayco-AlUla) všichni stejný čas, 5. A. Yates (Brit./SAE Team Emirates) -7, 6. Barguil (Fr./Arkéa-Samsic) -33.

Průběžné pořadí: 1. Vingegaard 79:16:38, 2. Pogačar -7:29, 3. A. Yates -10:56, 4. S. Yates -12:23, 5. Rodríguez (Šp./Ineos Grenadiers) -12:57, 6. Bilbao (Šp./Bahrajn Victorious) -13:27.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud