20. července 2010 • 17:21

Etapa smrti: Armstrong na vysněný triumf nedosáhl

Autor: rou
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zhrzený největší favorit Tour de France Lance Armstrong si nespravil náladu ani v úterní "etapě smrti". Sedminásobný vítěz útočil v každém ze čtyř brutálních stoupáních, které museli závodníci na 199,5 kilometrech absolvovat, strávil skoro celou etapu v úniku, ale v cílové rovince se musel sklonit před rychlostí mladších - triumf nakonec slavil domácí Pierrick Fedrigo.



Roman Kreuziger dojel v hlavním poli spolu s největšími favority Contadorem a Schleckem se ztrátou téměř sedmi minut, ale v průběžném pořadí se na čele nic nezměnilo.

Ve žlutém trikotu bude i po dni volna pokračovat Alberto Contador s osmivteřinovým náskokem na Schlecka, český cyklista uhájil své celkové 11. místo o čtyři vteřiny před útočícím Španělem Plazou Molinou.

Po pondělní kontroverzi mezi Schleckem a Contadorem čekala peloton asi nejdrsnější etapa letošního ročníku - čtyři nehorázná stoupání včetně toho na legendární Tourmalet mohly výrazně zamíchat pořadím.

Žádné zemětřesení se ale nakonec nekonalo. Po vítězství v "etapě smrti" toužil především Lance Armstrong, který by se tak dočkal satisfakce poté, co ztratil šanci na svůj osmý titul.

Legendární Američan měl v úterý zřejmě poslední šanci na etapový vavřín v nejslavnějším etapovém závodě ve své kariéře. Po letošní Tour de France se totiž s největší pravděpodobností rozloučí s kariérou.

Ze začátku byl pořádně vidět i Roman Kreuziger, který spolu s Armstrongem a dalšími třinácti jezdci zaútočil už v prvním stoupání. Český závodník dokonce získal třetí místo na první vrchařské prémii na vrcholu Col de Peyresourde a i nadále se držel na špici.

Únik vydržel i na druhý vrchol 16. etapy, na kterém byl Kreuziger opět třetí a připsal si další vrchařské body. V následném nebezpečném klesání se dokázal na čele odpoutat domácí Sandy Casar, jeho únik ale vydržel jen do začátku obávaného téměř 19kilometrového stoupání na Tourmalet.

To se totiž Lance Armstrong rozhodl opět napravit dojem, který zanechal na letošní Tour. Přehnal se kolem Casara a vypadalo to, že si hrdinsky pojede pro vytoužený etapový triumf. Ale sólová jízda z toho nakonec nebyla.

V průběhu stoupání se postupně na čele vytvořila desetičlenná skupina v čele s Armstrongem, která měla před třicetikilometrovým nebezpečným sjezdem téměř čtyřminutový náskok. Těsně před vrcholem Tourmaletu navíc peloton pohltil skupinu s Contadorem i Kreuzigerem, která se Američana a spol. vydala stíhat.

Pierrick Fedrigo (vlevo) spurtuje do cíle 16. etapy Tour de France, vpravo už vypouští spurt Lance Armstrong Pierrick Fedrigo (vlevo) spurtuje do cíle 16. etapy Tour de France, vpravo už vypouští spurt Lance ArmstrongFoto Reuters


Závěrečný výšlap na Col d'Aubisque (1 709 m n. m.) nabídl sice několik pokusů o únik, uspěl ale až ve v závěrečném dlouhém sjezdu útočící Carlos  Barredo. Ten se hrdinně pral sám na čele a už už to vypadalo, že to dotáhne až do cíle - jenže pouhý kilometr před páskou byl dostižen.

Lance Armstrong sice po triumfu moc toužil a za svoji aktivitu by si ho možná i zasloužil, ale v závěrečném spurtu už nestačil - přehnali se kolem něho Fedriho, Casar, Plaza Molina, Cunego i Horner. Barredo absolutně vyčerpaný dojel devátý.

Ve středu čeká závodníky zasloužený odpočinek, aby se ve čtvrtek opět mohli vrátit na vražedný Tourmalet. 17. etapa, která bude končit na vrcholku legendární hory, s největší pravděpodobností přiblíží jednoho z dvojice Schleck - Contador celkovému triumfu.

Tour de France, cyklistický etapový závod - 16. etapa: Bagneres-de-Luchon - Pau (199,5 km):
1. Fédrigo 5:31:43, 2. Casar (oba Fr.), 3. Plaza (Šp.), 4. Cunego (It.), 5. Horner, 6. Armstrong (oba USA), 7. Van de Walle (Belg.), 8. Moreau (Fr.) všichni stejný čas, 9. Barredo (Šp.) -28, 10. Hushovd (Nor.), ...34. Kreuziger (ČR) všichni -6:45.

Průběžné pořadí:
1. Contador (Šp.) 78:29:10, 2. A. Schleck (Luc.) -8, 3. S. Sánchez (Šp.) -2:00, 4. Meňšov (Rus.) -2:13, 5. Van den Broeck (Belg.) -3:39, 6. Gesink (Niz.) -5:01, 7. Leipheimer (USA) -5:25, 8. Rodríguez (Šp.) -5:45, 9. Vinokurov (Kaz.) -7:12, 10. Hesjedal (Kan.) -7:51, 11. Kreuziger -7:58.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud