Romana Barboříková
31. srpna 2022 • 17:20

Další zranění Alaphilippa. Skončil v sanitce, sen o třetím titulu se rozplývá

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
V čem se Pardubice zlepšily? Pánik - bez komentáře. Marinčin by chyběl hodně
Sport Magazín a otevřená zpověď fotbalisty Martina Fenina
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kdybyste hledali největší cyklistické smolaře této sezony, určitě mezi ně musíte po středeční etapě na španělské Vueltě zařadit i Juliana Alaphilippa. Dvojnásobný mistr světa jen čtyři měsíce po vážném pádu na Lutych - Bastogne - Lutych okusil tvrdost asfaltu, zejména pak jeho pravé rameno. Kvůli tomuto zranění ho z etapy odvezla sanitka a Francouz už nebude k dispozici lídrovi závodu Remcu Evenepoelovi.



Měl v plánu být k ruce hlavnímu muži svého týmu Remcu Evenepoelovi, kterému měl usnadnit pobyt v červeném trikotu. Zároveň si Julian Alaphilippe brousil zuby i na nějaké etapové vítězství a především pak chtěl využít Vueltu a Espaňa jako velmi cenný trénink před mistrovstvím světa. Na tom chtěl sympatický Francouz zaútočit na třetí duhový trikot v řadě.

Jenže osud je letos zřejmě proti. Už v dubnu měl těžký pád na monumentu Lutych - Bastogne - Lutych, kde se o něj chvíli bál i jeho reprezentační kolega Romain Bardet, který mu tehdy do příkopu v lesíku přispěchal na pomoc. Alaphilippe si při tomto pádu přivodil zlomeninu dvou žeber, lopatky a pneumotorax.

Do sedla se vracel pozvolna, ale šlo o úspěšný comeback. Hned první etapu závodu Kolem Valonska v červenci ovládl. Už tehdy směřovala jeho příprava hlavně k mistrovství světa, které se koná poslední zářijový víkend v Austrálii, a jeho profil měl právě Alaphilippovi sedět. I jeho stájový boss Patrick Lefevere si v médiích postěžoval, že mu nehodlá vysoký plat dávat kvůli mistrovství světa.

Julian Alaphilippe měl na Vueltě nepříjemný pád
Julian Alaphilippe měl na Vueltě nepříjemný pád

Jeho dřívější oblíbenec ale na Vueltě ukázal, že nemá problém ani s plněním týmových úkolů a pro Evenepoela ze sebe v některých etapách vydal úplně všechno.

Tomu je teď konec. Přišel totiž další smolný moment. V pravotočivé zatáčce, jen pár minut po pádu českého závodníka Vojtěcha Řepy, to podjelo i Francouzovi. Jenže zatímco Řepa se rychle zvedl a pokračoval, Alaphilippe zůstal otřesený a v bolestech sedět na zemi. Hned k němu přispěchali zdravotníci, kteří vyšetřovali hlavně jeho pravé rameno.

Po pár minutách jezdci stáje Quick-Step Alpha Vinyl pravou ruku lékaři zafixovali a naložili ho do sanitky, která muže v duhovém dresu odvezla do nemocnice na další vyšetření. Ta potvrdila vykloubení ramene. Rentgen, naštěstí pro cyklistu, neukázal žádné fraktury.

Alaphilippe nyní poputuje do Belgie, kde podstoupí ještě další podrobnější vyšetření v nemocnici v Herentalsu. Kdy znovu nasedne na kolo, tým zatím nespecifikoval.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud