Romana Barboříková
11. září 2023 • 11:10

Evenepoel na Vueltě zase bojuje: Cyklistika šla na chvíli stranou

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

V pátek totální výbuch v těžkých horách, v sobotu vítězná horská etapa a v neděli další útoky v kopcovitém dnu. Takový byl víkend Remca Evenepoela na španělské Vueltě. O šanci na obhajobu sice přišel, bez dresu ale odjet nechce, a tak bojuje o ten s puntíky. Červený dál drží pevně celek Jumbo-Visma, kde pořadí vládne Sepp Kuss, v závěsu za ním jsou Primož Roglič a Jonas Vingegaard. V posledním týdnu ale přijdou ještě pořádně tvrdé zkoušky.



Kdybyste na Vueltě a Espaňa hledali muže posledních dní, museli byste, při vší úctě ke zbylým vítězům etap, volit Remca Evenepoela. Loňský vítěz si toho prožil hodně. V pátek černý den, kdy zcela pohořel v etapě ve francouzských Pyrenejích. V noci pak nemohl moc spát, hlavou se mu honila spousta negativních myšlenek.

V sobotu ráno se však probudil a řekl si, že když je v háji obhajoba, jsou tu i jiné cíle. Těmi jsou nyní vítězné etapy a zisk puntíkovaného dresu pro nejlepšího vrchaře. Ten na Vueltě má, na rozdíl od toho z Tour de France, puntíky modré barvy.

Hned první pokus byl úspěšný, v sobotu si pro výhru šel zcela jasně od samotného startu etapy, v horách to byl úplně jiný Remco než předchozí den a Romain Bardet, který s ním jako jediný v závěrečných kopcích zůstal, neměl šanci.

„Viděl jsem, jak je odhodlaný, jel jak Eddy Merckx,“ prohlásil na Belgičanovu adresu zkušený vrchař.

Oblékl se do puntíků a nechal se slyšet, že teď je tento trikot jeho hlavní motivací. Jenže přišly další myšlenky, které ho od závodu trochu odvedly. „Volal jsem si s manželkou, která pochází z Maroka, kde je nyní to strašlivé zemětřesení a ona má strach o svou rodinu. Zemřely tam už přes dva tisíce lidí, takže cyklistika je teď opravdu vedlejší,“ svěřil se ještě před startem včerejší etapy třiadvacetiletý rodák z belgického Aalstu.

I v 15. etapě se rozhodl jít do úniku, protože mu, jakožto zdatnému klasikáři, mohla také sedět. „Už v úvodu jsem cítil, že mé nohy jsou po sobotě celkem unavené, ale to mě nezastavilo,“ prozradil pak na webu svého týmu Soudal-Quick Step. Bylo však vidět, že Rui Costa, Santiago Buitrago a pak i Lennard Kämna budou tentokrát nad jeho síly. Sprint své skupiny ale ovládl a skončil čtvrtý. „Těším se na volný den a pak budu pokračovat v úsilí dovézt domů dres pro nejlepšího vrchaře,“ dodal Evenepoel.

Zatímco Belgičan se snažil spravit si chuť, trojice z Jumbo-Visma se usadila na prozatímním pódiu a dává ostatním signály, že je jen tak nehodlá opustit. I Sepp Kuss už si zvyká na povinnosti spojené s červeným dresem pro lídra španělské Grand Tour. Při všech rozhovorech se usmívá a působí velmi uvolněně.

„Nejsem na to zvyklý, ale začínám už chytat trochu rytmus. Ceremoniál a podobně. Ale vlastně je to docela pěkné,“ culil se Američan, který je považován za jednoho z nejlepších, ne-li aktuálně vůbec nejlepšího horského domestika světa.

Teď už má ale za sebou sedm dnů v červeném dresu a s rolí lídra závodu a tak nějak i svého týmu, se vypořádává hodně slušně. Uklidňuje ho nejspíš fakt, že i kdyby trikot neudržel on, jsou za ním Roglič s Vingegaardem, kteří s tím mají mnohem větší zkušenosti. Vždyť Dán je dvojnásobným vítězem Tour de France a Slovinec už třikrát slavil ve Španělsku a letos také na italském Giru.

Do posledního týdne tak má nizozemská stáj vynikající výchozí pozici pro splnění svého cíle, kterým je ovládnutí všech letošních podniků Grand Tour.

Vuelta v číslech

14. etapa (Sauveterre-de-Béarn - Larra-Belagua, 156,2 km): 1. Evenepoel (Belg./Soudal-Quick Step) 4:13:38, 2. Bardet (Fr./DSM-firmenich) -1:12, 3. Van Eetvelt (Belg./Lotto-Dstny) -6:33, 4. Castroviejo (Šp./Ineos Grenadiers) -6:35, 5. Storer (Austr./Groupama-FDJ) -7:24, 6. De La Cruz (Šp./ Astana-Qazaqstan) -8:21, ...47. Hirt (Soudal-Quick Step) -25:27, 141. Schlegel (Caja Rural-Seguros RGA) -34:19.

15. etapa (Pamplona - Lekunberri, 156,5 km): 1. Costa (Portug./Intermarché-Circus-Wanty) 3:30:56, 2. Kämna (Něm./Bora-hansgrohe), 3. Buitrago (Kol./Bahrain-Victorious) oba stejný čas, 4. Evenepoel (Belg./Soudal- Quick Step), 5. Kron (Dán./Lotto-Dstny), 6. Rubio (Kol./Movistar) všichni -2, ...110. Hirt (Soudal-Quick Step) -11:47, 153. Schlegel (Caja Rural-Seguros RGA) -20:24.

Průběžné pořadí: 1. Kuss (USA/Jumbo-Visma) 54:38:42, 2. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) -1:37, 3. Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) -1:44, 4. Ayuso (Šp./UAE Team Emirates) -2:37, 5. Mas (Šp./Movistar) -3:06, 6. Soler (Šp./UAE Team Emirates) -3:10, ...15. Evenepoel -16:22, 47. Hirt -1:30:52, 113. Schlegel -2:39:39.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud