12. září 2023 • 17:56

Úspěšný únik. Vingegaard slavil a už je druhý, na Kusse ztrácí půl minuty

Autor: ČTK, adl
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dánský favorit Jonas Vingegaard vyhrál po úspěšném útoku v závěrečném prudkém stoupání 16. etapu Vuelty a posunul se na druhé místo průběžného pořadí. Na kolegu z týmu Jumbo-Visma Seppa Kusse ztrácí šampion posledních dvou Tour de France 29 sekund. Po dni volna cyklisté v úterý vstoupili do závěrečného třetího týdne, Vuelta skončí v neděli v Madridu.



Vingegaard odjel pelotonu čtyři kilometry před cílem v Bejes a nikdo ze soupeřů na jeho útok nedokázal zareagovat. Pro druhý letošní etapový vavřín na Vueltě si přijel s komfortním náskokem 43 sekund. Druhý byl Finn Fisher-Black z Nového Zélandu před Nizozemcem Woutem Poelsem.

Kuss měl manko zhruba minuty a uhájil červený trikot. Jeho náskok se ale výrazně ztenčil. Vingegaard má půlminutový odstup, další člen hvězdné sestavy Primož Roglič klesl na třetí příčku a ztrácí o další minutu navíc.

Jezdci Jumbo-Visma nicméně měli smíšené pocity, protože jejich další kolega Nathan Van Hooydonck dnes měl autonehodu v rodné Belgii a musel být oživován. „Pod stoupáním nám řekli, že se Nathan probudil. Doufám, že je to pravda,“ uvedl v cíli maďarský člen úspěšné sestavy Attila Valter.

Van Hooydoncka měl v hlavě i Vingegaard. „Jsem šťastný, že jsem vyhrál. Dnes ráno jsme dostali strašnou zprávu, chtěl jsem vyhrát po svého nejlepšího přítele,“ řekl dánský cyklista v rozhovoru pro Eurosport. „Máme dobré zprávy o jeho stavu. Je to pro mě i celý tým velká úleva. Doufám, že se brzy uzdraví,“ dodal.

Michal Schlegel dojel do cíle ve skupině s téměř desetiminutovým mankem na 89. místě, druhý český účastník Jan Hirt měl odstup 14:16 minuty a byl na chvostu pole. Peloton nyní čekají poslední dvě horské etapy, pak už budou převážně rovinaté.

Cyklistický závod Vuelta - 16. etapa (Liencres Playa - Bejes, 119,7 km):

1. Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) 2:38:23, 2. Fisher-Black (N. Zél./SAE Team Emirates) -43, 3. Poels (Niz./Bahrajn Victorious) -49, 4. Storer (Austr./Groupama-FDJ) -55, 5. Ayuso (Šp./SAE Team Emirates), 6. Mas (Šp./Movistar) oba -1:01, ...89. Schlegel (ČR/Caja Rural-Seguros RGA) -9:50, 147. Hirt (ČR/Soudal-Quick Step) -14:16.

Průběžné pořadí: 1. Kuss (USA/Jumbo-Visma) 57:18:10, 2. Vingegaard -29, 3. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) -1:33, 4. Ayuso -2:33, 5. Mas (Šp./Movistar) -3:02, 6. Soler (Šp./SAE Team Emirates) -3:28, ...52. Hirt -1:44:03, 112. Schlegel -2:48:24.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud