19. března 2022 • 10:00

Startuje nejdelší klasika. Sesadí někdo korunního prince Pogačara?

Autor: Miroslav Mazal
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Chci koupit Hradec. Dluhy jsou nesmysl, říká Ulich
Vecheta proti Spartě dvakrát na hraně, ČK pro Tanka správně. Liberec měl mít penaltu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je tady úvodní cyklistický monument roku. Slavná La Primavera v sobotu otevře sezonu velkých jednorázových závodů. Na trati Milán-San Remo se očekává velký souboj hlavně mezi Slovincem Tadejem Pogačarem, korunním princem sezony, a favorizovaným Belgičanem Woutem van Aertem. Nebo se stejně jako loni dočkáme překvapivého vítěze? Ukázat se bude chtít i navrátilec do pelotonu Mathieu van der Poel z Nizozemska.



Tradiční jarní klasika Milán-San Remo se jezdí od roku 1907, přesto si čas od času přichystá nějakou novinku. Letošní ročník tak poprvé v historii odstartuje z milánského velodromu Vigorelli. Nejdelší profesionální jednodenní závod oficiálně měří 293 kilometrů. Je prý nejlehčí jej dojet, ovšem nejtěžší v něm zvítězit. Vyprávět by o tom mohl Slovák Peter Sagan , který skončil dvakrát druhý a pětkrát (!) čtvrtý.

Klíčové události se obvykle odehrávají až v posledních 10 kilometrech. Tak jako loni, když Belgičan Jasper Stuyven v závěrečné fázi sjezdu z posledního kopce Poggio na chvíli soupeřům odskočil a nakonec bral ve spurtu překvapivé vítězství.

Strhující závěr, tím je italská jarní klasika zkrátka proslulá. Za největšího favorita letošního ročníku je považován Wout van Aert. Sedmadvacetiletý jezdec stáje Jumbo-Visma vyhrál v roce 2020, loni byl třetí. Spolupracovat může i se slovinským parťákem Primožem Rogličem. „Jsem v nejlepší kondici a upřímně si myslím, že jsem připraven bojovat o vítězství. Mám velký hlad znovu vyhrát,“ hlásí Belgičan pro VTM Nieuws.

Fantastickou sezonu ovšem prožívá Tadej Pogačar – vítěz nedávného Tirrena-Adriatica i klasiky Strade Bianche. „Neřekl bych, že jsem neporazitelný, ale zatím mi to jde dobře,“ hodnotí skromně svoji oslnivou formu. Skvělou výkonnost třiadvacetiletý Slovinec ukázal hned v úvodu roku triumfem na závodě Kolem Spojených arabských emirátů, kde sídlí jeho tým, a od té doby nepolevuje. „Pro mě osobně je závod Milán-San Remo, co se týče možnosti vyhrát, pravděpodobně nejtěžší,“ přiznává však směrem k sobotě.

Kdo může překvapit favorizovanou dvojku? Třeba jméno, se kterým se na startu vlastně ani nepočítalo. Mathieu Van der Poel závodil na silnici naposledy 3. října na Paříž-Roubaix. V lednu vynechal MS v cyklokrosu a nemohl tak zabojovat o svůj pátý duhový dres. Navrátilec do pelotonu po zranění zad se však na poslední chvíli přihlásil, a i když tým Alpecin-Fenix deklaroval, že všestranný Nizozemec pojede bez očekávání a ambicí, se čtyřnásobným mistrem světa v cyklokrosu se zkrátka musí do okruhu favoritů počítat. „Určitě ho očekávám ve finále,“ říká van Aert.

Mezi adepty na vítězství se řadí i Dán Mads Pedersen, kterého čeká premiéra na slavném závodu. Velké zkušenosti s tratí na Italské riviéře však nemají ani další spolufavorité Belgičan Jasper Philipsen a Brit Thomas Pidcock – v sobotu se bude jednat teprve o jejich druhé účasti.

Poosmé se na start postaví Zdeněk Štybar . Jeho nejlepším výsledkem je 7. pozice z roku 2014. S parťáky ze stáje Quick-Step Alpha Vinyl Team – zejména Nizozemcem Fabiem Jakobsenem – však může zamíchat kartami.

Monument postrádá několik velkých jmen. Kvůli nemoci nejede obhájce vítězství Stuyven, chybí i Caleb Ewan, Julian Alaphilippe nebo Sonny Colbrelli. Přímý přenos startuje na stanici Eurosport 2 už v 09.45.

TOP favorité Milán-San Remo 2022

jméno/nejlepší výsledek        

Wout van Aert (Belg./Jumbo-Visma)/1. (2020)
Tadej Pogačar (Slo./UAE Team Emirates)/12. (2020)
Mads Pedersen (Dán./Trek-Segafredo)/-
Jasper Philipsen (Dán./Alpecin-Fenix)/150. (2020)
Thomas Pidcock (Brit./Ineos Grenadiers)/15. (2021)
Mathieu van der Poel (Niz./Alpecin-Fenix)/5. (2021)
Peter Sagan (Sloven./TotalEnergies)/2. (2013 a 2017)

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud