Romana Barboříková
17. března 2023 • 17:10

Saganova 13. komnata. I na poslední pokus chce vyhrát italský monument

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Rozlučková sezona. To je hlavní motto letošního silničního závodění jedné z velkých cyklistických ikon Petera Sagana. I v ní chce ale vyhrávat. Třeba teď v sobotu monument Milán - San Remo, který mu při mnoha účastech odolával. A to už byl dvakrát druhý. Už dřív bylo znát, jak majitele sedmi zelených dresů z Tour de France štve, že zrovna na „sprinterském“ monumentu zatím nevyhrál. „Ještě mám poslední šanci,“ prohlašuje sebevědomě Slovák.



Dvanáctkrát ho jel. Pětkrát v cíli „vykopal brambory“, dvakrát to bylo jen těsné, když na monumentu Milán - San Remo nedokázal vyhrát závěrečný sprint. Vítězství na italské La Primaveře je z nějakého důvodu jednomu z nejúspěšnějších cyklistů historie zapovězeno. Pro Petera Sagana se časem tato jednorázovka mohla stát menší noční můrou, takovou třináctou komnatou.

Ještě mu ale zbývá jeden pokus, aby ji otevřel a prokletí ze San Rema zlomil.

„Vždycky to byl závod, který mi sedí, ale také závod, který je pro mě obtížné vyhrát. Ale ještě mi zbývá jeden pokus tady vyhrát,“ citoval Sagana web Cyclingnews.com.

Právě o tomto jarním monumentu se hrozně dlouho říkalo, že je to závod pro sprintery. A komu jinému než právě slavnému Tourminátorovi by měl sedět víc? Spojoval v sobě dva hlavní předpoklady: byl a stále je vynikajícím klasikářem, jarní jednodenní dlouhé závody mu vždy svědčily. A ještě k tomu byl v hromadných dojezdech velmi rychlý a šikovný.

Peter Sagan chystá poslední pokus na vítězství na slavném monumentu Milán - San Remo
Peter Sagan chystá poslední pokus na vítězství na slavném monumentu Milán - San Remo

Jenže když už se v San Remu do závěrečného sprintu dostal, nedokázal dotáhnout téměř třísetkilometrové snažení do vítězného konce.

„Neuspěl jsem z mnoha různých důvodů a proto, že každý rok je jiný. Někdy byl důvodem týmový kolega v závodu, jindy jsem možná podcenil soupeře, případně jsem měl technické problémy. Takové věci se v cyklistice stávají,“ hledal příčiny sám třiatřicetiletý závodník, který se rozhodl po této sezoně svou silniční kariéru ukončit.

Teď by ale ještě rád napravil italské rozčarování z předchozích dvanácti ročníků. „Prohra v roce 2017 (porazil ho Michal Kwiatkowski) bolela hodně, to přiznávám. Ten den jsem se cítil opravdu velmi silný, ale z auta jsem dostal špatnou informaci, na základě které jsem pak udělal špatné taktické rozhodnutí. A Milán - San Remo je hotové během zlomku sekundy a už v ten rok nedostanete druhou šanci na výhru.“

Sagan také připomněl určitá specifika a náročnost této slavné klasiky. „Milán - San Remo je specifické také v tom smyslu, že je zde tolik věcí, které nemůžete ovlivnit. Když jste tím nejsilnějším na Kolem Flander, tak je taky docela snadno vyhrajete. Ale tady ne. Milán - San Remo je spíš loterie a o všem se rozhoduje v posledních pěti kilometrech. Není tam prostor napravit chyby, které jste udělali, nebo nepříznivou chvíli zvrátit, pokud máte mechanický nebo jiný problém. Zkrátka Milán - San Remo je všechno nebo nic.“

Počínání Petera Sagana na jeho třinácté a zároveň poslední La Primaveře můžete sledovat v sobotu. Přímý přenos vysílá od 9.45 Eurosport 2. K vyvrcholení závodu dojde kolem 17. hodiny.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud