Romana Barboříková
1. dubna 2024 • 09:10

Tohle se nevidí! Na slavných kostkách tlačily i hvězdy, vítěz nesesedl

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tohle v silniční cyklistice jen tak nevidíte. Profíci v jednom z nejsledovanějších závodů sezony svá kola do kopce tlačí. A nešlo o aprílový žertík, monumentální klasika Kolem Flander se jela 31. března. Jejím vítězem se stal, stejně jako už dvakrát předtím, Mathieu van der Poel. Pomohlo mu k tomu i to, že je úřadujícím světovým šampionem v cyklokrosu. Zkušenosti z terénu teď zúročil.



Nepředvedl žádný strhující nástup. Naopak by se dalo říct, že si Mathieu van der Poel připsal jedno z dalších parádních vítězství hlavně proto, že ze svého kola nesestoupil. Věhlasná klasika Kolem Flander totiž závodníkům nachystala nástrahy, se kterými si zdárně poradilo jen pár cyklistů. A Nizozemec žijící nedaleko belgických Antverp, odkud se v neděli startovalo, to zvládl ze všech nejlépe.

Přestože byl už pár dnů považován za největšího favorita, když se jeho hlavní sok Wout van Aert ve středu nepříjemně zranil, neměl to Van der Poel snadné.

„Byl to jeden z nejnáročnějších závodů, které jsem kdy jel. Bylo to jen o přežití,“ ulevil si v cíli cyklistický univerzál. „Přijel jsem úplně prázdný. Jen jsem zavřel oči a snažil jsem se dojet,“ dodal.

Tím, že na startu chyběli výrazní soupeři, jako třeba i loňský vítěz Tadej Pogačar, nemusel během dne lídr sestavy Alpecin-Deceuninck čelit až tak velkým výzvám a jeho kolegové závod kontrolovali. Jenže ve chvíli, kdy začalo pršet, problesklo mu hlavou: Na Koppenbergu to bude pořádný chaos. Přitom slavné Ronde nabízí hned několik záludných stoupání po kostkách.

Jenže Van der Poel zná Koppenberg moc dobře z cyklokrosu. „Takže když na nás ostatní týmy začaly útočit, řekl jsem klukům, abychom jen kontrolovali situaci do nájezdu na Koppenberg. Tam jsem věděl, že už to bude jen na mně,“ prohlásil pak vnuk slavného Raymonda Poulidora.

Měl naprostou pravdu ve všem. Do stoupání, jehož nejprudší část má sklon k 21 procentům, najel jako první jezdec Movistaru Iván García Cortina. V těžkých pasážích mu však na mokrých kostkách podklouzlo zadní kolo, on musel sesednout a už se na svůj bicykl zpět nedostal. Nejhorší části musel zdolat pěšky.

V tu chvíli kolem něj projel nejprve Van der Poel, poté Matteo Jorgenson a ještě Mads Pedersen. To byli z první skupiny jediní, kterým se, i když také s obtížemi, povedlo udržet v sedle. Když se terén trochu narovnal, ukázal slavný MVDP, co má v nohou.

„Nečekal jsem, že za Koppenbergem budu sám, nebyl to plán jet 45 kilometrů sólo, ale už nebylo cesty zpět,“ pronesl ke svému vítězství z dlouhého úniku jediného jezdce.

Závěr totiž nebyl vůbec jednoduchý, hlavně kvůli počasí, kdy střídavě pršelo a k tomu foukal vítr. I přesto ale šlo o nejrychlejší Flandry historie, když Van der Poel zvládl 270,8 kilometrů za 6:05:17 hodiny, jeho průměrná rychlost byla 44,48 km/h.

Nizozemce mohla těšit výhra, mnohé ale Koppenberg zdrtil. „Kolo tam vůbec nedrželo, snažil jsem se trochu upustit vzduch, ale stejně nešlo znovu nasednout,“ popsal García Cortina.

Podobná slova pronesl i Matteo Trentin, lídr českého mladíka Petra Kelemena. „V dešti a blátě tam prostě nemůžete znovu nasednout. Navíc i nohy jsou po vyčerpávajícím závodě už vysílené, takže nezbývá, než jít, ale i boty kloužou,“ prohlásil Ital, který si nebyl vědom, že by viděl někoho, kdo kopec vyjel.

Nejvíc vyhraných monumentů

19 Eddy Merckx (Bel.)
11 Roger de Vlaeminck (Bel.)
9 Costante Girardengo (It.), Fausto Coppi (It.), Sean Kelly (Ir.)
8 Rik van Looy (Bel.)
7 Tom Boonen (Bel.), Fabian Cancellara (Švýc.), Gino Bartali (It.)
6 Alfred de Bruyne (Bel.), Moreno Argentin (It.), Johan Museeuw (Bel.), Henri Péllisie (Fr.), Alfredo Binda (It.), Francesco Moser (It.)
5 Rik van Steenbergen (Bel.), Michele Bartoli (Bel.), Philippe Gilbert (Bel.), Mathieu van der Poel (Niz.), Tadej Ppogačar (Slovin.)

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud