Patrik Czepiec
1. března 2023 • 21:00

Gamechanger: turnaj, jaký tu nebyl. Kdo je kdo v pyramidě o miliony?

Vstoupit do diskuse
0
  • Video se připravuje ...

    Projekt, který nemá obdoby. Organizace Oktagon MMA v sobotu pořádá úvodní kolo přelomového turnaje Tipsport Gamechanger. Do klece se v Ostravě postupně vrhne 16 hladových borců z velterové váhy. Co jméno, to zástupce evropské špičky. Kdo padne, končí. Vítěz pyramidy si odnese 300 tisíc eur (přibližně 7,1 milionu korun), celkově čekají na bijce odměny v hodnotě jednoho milionu eur. Dosud ve světě smíšených bojových umění cosi nevídaného. Představujeme „čtvrtfinálové“ dvojice a přidáváme tipy na vítěze.

  • Glismann vs. Gogoladze

    Louis Glismann
    32 let (7. února 1991)
    Dánsko
    180 centimetrů
    Skóre: 9-2-0

    Amir Gogoladze
    25 let (9. prosince 1997)
    Gruzie
    185 centimetrů
    Skóre: 14-3-0

    Gruzínský „Snajpr“ se vrací do zápasového víru poprvé od prohry v Dana White’s Contender Series, kde si nedokázal zajistit smlouvu v UFC. Nyní volí cestu, na jejímž konci čeká šťavnatá odměna pro vítěze. Gogoladzemu už veřejně vyjádřil podporu jeho krajan a současný šampion Oktagonu Sanikidze. „Jdi k**va do toho,“ burcuje vládce pérové divize.

    Proti jeho nadšení stojí elitní dánský zemař. Dosud má v kleci méně zkušeností než Gogoladze. Půjde o střet rozdílných stylů a vyhraje ten, kdo účinněji prosadí své zbraně. Gruzínec rozdává ničivé rány a v organizaci M-1 stále drží rekord pro nejrychlejší KO – deset sekund!

    Tip deníku Sport a webu iSport.cz: 45 % Glismann – 55 % Gogoladze

  • Jungwirth vs. Primera

    Christian Jungwirth
    36 let (25. února 1987)
    Německo       
    181 centimetrů
    Skóre: 13-6-0

    Tato Primera
    31 let (17. listopadu 1991)
    Španělsko
    177 centimetrů
    Skóre: 18-12-0

    Srážka dvou bláznů. Primera otřásl česko-slovenskou MMA scénou už během Oktagonu 16, kdy si poradil s oblíbeným Borárosem. Jakmile přetlačil i Kalašnika, současnou šestku žebříčku, elita velterové váhy zbystřila. Jenže pak Španěl nasedl na tobogán a sklouznul ke třem porážkám v řadě.

    Nyní se postaví bombérovi z Německa. Ten se vymyká přírodním zákonům, v předchozích dvou letech si střihnul osm zápasů, do klece vstoupil i tři týdny před Gamechangerem. Je otázkou, kolik mu tříkolová tahnice s Nevesem de Oliveirou vzala sil. „Kelt“ navíc dosud v soubojích se špičkou Oktagonu ztrácel. Primera může obstarat první překvapení.

    Tip deníku Sport a webu iSport.cz: 40 % Jungwirth – 60 % Primera

  • Veličkovič vs. Surdu

    Bojan Veličkovič
    34 let (18. prosince 1988)
    Srbsko
    183 centimetrů
    Skóre: 21-12-2

    Ion Surdu
    27 let (27. dubna 1995)
    Moldavsko
    185 centimetrů
    Skóre: 12-4-0

    V posledních letech zažila „Ocel ze Srbska“ dvě velká zklamání. Někdejší přemožitel nejlepšího českého bojovníka Procházky měl nejprve v titulovém zápase na lopatě Kozmu, který mu doslova bruslil před očima. Nakonec dobře rozjetý duel ztratil. Po vítězství nad Kertészem mu zase bodoví sudí nedopřáli radost v těsné bitvě proti Leandru Silvovi. Nyní může teoreticky oba potkat znovu.

    Nejprve si ovšem musí poradit s nevyzpytatelným Ionem Surduem. Moldavská jednička zvládá přepínat mezi dvěma váhovými kategoriemi, ve velteru patří do elitní stovky světového žebříčku. „Jdu si pro krev,“ vzkazuje svému nadcházejícímu soupeři. V Ostravě chce překvapit.

    Tip deníku Sport a webu iSport.cz: 55 % Veličkovič – 45 % Surdu

  • Úškrt vs. Van Suijdam

    Radovan Úškrt
    31 let (26. srpna 1991)
    Slovensko
    180 centimetrů
    Skóre: 7-3-0

    Melvin van Suijdam
    34 let (30. června 1988)
    Nizozemsko
    180 centimetrů
    Skóre: 13-5-0

    Prosím, nemrkat. Z celkových 28 bitev těchto borců došly jen tři k bodovým lístkům, nedá se proto čekat, že by vzájemné měření nabídlo trpělivou tahanici na tři kola. Nizozemec od roku 2018 marně naskakuje na delší vítěznou šňůru, zato Úškrt se vloni vrátil po tříleté pauze dvěma úspěchy.

    Ale hlavně: slovenský bijec kvůli projektu přesedlal o divizi níž. Dosud figuroval ve střední váze, nyní tak může ještě více prodat své pověstné granáty. Výraznější úspěch v pyramidě by mu zajistil raketový vzestup v evropském velterovém žebříčku. Van Suijdam, šampion nizozemské organizace LFL, zase z pozice outsidera větří v 34 letech šanci na svůj kariérní vrchol.

    Tip deníku Sport a webu iSport.cz: 60 % Úškrt – 40 % Van Suijdam

  • Silva vs. Michailidis

    Leandro Silva
    37 let (11. listopadu 1985)
    Brazílie
    175 centimetrů
    Skóre: 26-10-1, 1 NC

    Andreas Michailidis
    34 let (18. července 1988)
    Řecko
    183 centimetrů
    Skóre: 13-6-0

    Střet zkušeností, mimo jiné ze světa UFC. Oba muži v nejvěhlasnější organizaci světa svedli několik bitev, Řek dokonce předloni sdílel oktagon se současným šampionem Pereirou. Jedinou výhru z posledních čtyř duelů zapsal na turnaji, jehož hlavní zápas obstaral Jiří Procházka. Michailidis nyní zkusí kariéru restartovat v Gamechangeru.

    V prvním kole vyzve Brazilce, který však dávno pevně přilnul k evropské scéně. Trénuje se světovou elitou v American Top Team, právem je označovaný za jednoho z nejlepších boxerů v Oktagonu. V souboji veteránů se musí popasovat s vyšším sokem, ale jeho výrazná „vyzápasenost“ (38 duelů proti 19) by měla být znát.

    Tip deníku Sport a webu iSport.cz: 70 % Silva – 30 % Michailidis

  • Kertész vs. Grabinski

    Máté Kertész
    30 let (17. října 1992)
    Maďarsko
    183 centimetrů
    Skóre: 13-5-0, 1 NC

    Marcel Mohamed Grabinski
    31 let (9. září 1991)
    Německo
    182 centimetrů
    Skóre: 22-7-0

    Pro maďarského zápasníka zdánlivé vysvobození. Původně totiž schytal nejtěžšího možného soupeře – Johna Hathawaye, Angličana se stále platnou smlouvou v UFC. Ten se ovšem zranil a na poslední chvíli jeho místo přijal jiný obávaný borec.

    Grabinského skóre budí respekt, v organizaci GMC vládnul lehké i velterové váze. Kategorie zvládá přepínat dodnes. Kertész zase proslul svou fantastickou výdrží a strategickou vyspělostí. Z dvanácti duelů v Oktagonu dovedl hned devět k bodovému rozhodnutí. A nedá se očekávat, že by proti nebezpečí z Düsseldorfu přesedlal na zběsilý styl boje. V Ostravě ho čeká vcelku velké sousto. Poradí si?

    Tip deníku Sport a webu iSport.cz: 55 % Kertész – 45 % Grabinski

  • Krištofič vs. Lohoré

    Samuel Krištofič
    33 let (15. srpna 1989)
    Slovensko
    183 centimetrů
    Skóre: 16-4-0

    Alex Lohoré
    33 let (19. prosince 1989)
    Francie
    185 centimetrů
    Skóre: 22-8-0

    Nejvyrovnanější partie úvodního kola? Papírové předpoklady mohou brzy vzít za své. „Pirát“ bude hledat inspiraci u Patrika Kincla, který přejel Francouze v titulové bitvě drtivým tlakem za minutu a 54 vteřin. Další Lohorého sok – Matúš Juráček – zvolil opatrnější přístup a tvrdě za něj zaplatil.

    Že Krištofič nehodlá spoléhat na náklonnost bodových rozhodčích, ukázal už na sociálních sítích. „Hej! Kdo je nejlepší boxer v Oktagonu?“ ptal se, zatímco bleskově mlátil do pytle. Lohoré by jej rád vyvedl z omylu. Francouz žijící ve Velké Británii si do klece přinese solidní arsenál. V minulosti vydržel třeba pětikolovou tahanici s Vémolou, přestože vzal duel na poslední chvíli.

    Tip deníku Sport a webu iSport.cz: 45 % Krištofič – 55 % Lohoré

  • Kozma vs. Siwiec

    David Kozma
    30 let (13. srpna 1992)
    Česko
    183 centimetrů
    Skóre: 30-12-0

    Lukasz Siwiec
    31 let (9. října 1991)
    Polsko
    178 centimetrů
    Skóre: 8-1-0

    Zmáčknout restart, zapomenout. A jít si pro pořádný balík peněz. „Růžový panter“ z Česka se vrací do klece poté, co přišel o korunu pro krále velterové divize Oktagonu. V souboji s Kaikem Britem ztratil pás, který držel čtyři roky. Neúspěch mu nalil do žil novou motivaci. V pyramidě má vítanou možnost ukázat, že patří znovu na vrchol.

    Vstupní překážka? Nevyzpytatelný borec z Polska. Na severovýchod republiky ho jistě přijede podpořit řada fanoušků. Všech svých osm vítězství dokázal doručit ještě před limitem, vynikající je zejména při pokusech o submise. Kozma proti Britovi narazil na fantastické rány v postoji, teď vyhlíží typologicky jiného protivníka.

    Tip deníku Sport a webu iSport.cz: 85 % Kozma – 15 % Siwiec

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud