Marián Šustr
27. června 2023 • 18:40

Boj o Kincla. Pirát se vrací na Štvanici, v cestě mu stojí znovu Polák

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Bojovník Šín, tvář nového Baníku. Čím připomíná Ševčíka a kde má strop?
Jarolím: Slavia? Míň arogance, víc kreativity. Drahé posily zatím nejsou znát
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na Štvanici se rozhodne o budoucím soupeři Patrika Kincla. Nejvýše postavený muž střední váhy Robert Bryczek v Oktagonu už vyhlížel titulovou bitvu, ale před ní musí absolvovat poslední test. Po neúspěchu v Gamechangeru hlásí návrat Samuel „Pirát“ Krištofič. Ten právě na Štvanici před dvěma lety pás šampiona získal. Polský střelec chce 28. července na Oktagonu 45 navázat na vlnu čtyř výher v řadě a porazit bojovníka, který ze vzájemného zápasu už jednou odstoupil.



Souboj dvou národů, dvou šampionů. Polák Robert Bryczek se chystá potvrdit pozici jedničky střední váhy a zajistit si titulovou šanci. Bývalý prozatímní král divize Samuel Krištofič si jde na turnaj Oktagon 45 pro vstupenku k odvetě s Patrikem Kinclem, který ho o pás v únoru minulého roku připravil. Právě na Štvanici slovenský bijec zaznamenal největší úspěch kariéry. Porazil zkušeného Marcina Naruszczku a získal opasek Oktagonu. „Jednou se mi tam proti Polákovi zadařilo, a teď se bude historie opakovat,“ předpovídá „Pirát“.

Oba aktéři „zápasu o Kincla“ mají identické skóre šestnácti vítězství a pěti porážek. Oba také začali svou kariéru ve střední váze, odskočili si na čas do velterové a teď se vrací. Paralely najdeme i ve výšce a věku. Krištofič je ve svých třiatřiceti letech pouze o osm měsíců starší a jeden centimetr vyšší než jeho polský protivník. Přes to všechno měli jejich kariéry dost rozličný spád.

Robert Bryczek už v šestadvaceti držel titul PLMMA a byl považován za jednoho z nejtalentovanějších polských bijců. Přišla ale nepříjemná zranění, která si vynutila tříletou pauzu.

Comeback ohlásil v roce 2019. Podepsal smlouvu s Oktagonem a v premiéře porazil tehdy vycházející hvězdu Matého Kertézse. Výhled na titulovou šanci zhatil Silva. Veterán UFC Bryczeka deklasoval a sám se vydal na cestu za titulem. Polák si odskočil na dva zápasy do organizace FEN, kde vypnul oba soupeře a získal opasek. Při návratu do Čech však opět narazil. Nejdříve brutální KO od šampiona Kaika Brita, poté těsná prohra na body se Zdeňkem Polívkou.

Zklamaný Bryczek se vrátil do střední váhy, kde se mu skvěle daří. Do zápasu s Krištofičem táhne šňůru čtyř KO vítězství v prvním kole. Zdecimoval zkušené bojovníky Abdela Driaie, Lee Chadwicka nebo Mateusze Strzelczyka. Jeho poslední souboje byly ukázkou krásného, tvrdého boxu. V divizi do osmdesáti čtyř kilogramů patří k těm nejdynamičtějším bojovníkům.

Po popravě bývalého šampiona britské organizace Cage Warriors, Lee Chadwicka, se zdálo, že je jasným vyzyvatelem Patrika Kincla. Oktagon však Bryczekovi přichystal ještě jednu překážku.

Samuel Krištofič je pevně spojený se značkou Oktagon MMA. Do povědomí se fanouškům zapsal účastí ve druhé sérii reality show „Oktagon Výzva“. Šanci nastartovat svou profesionální kariéru slovenský „Pirát“ naplno využil a dobyl celou soutěž.

Perfektní rekord osmi vítězství v řadě pokazila prohra v tehdy obrovské ruské organizaci Fight Nights Global. Po úspěšném návratu do Oktagonu si řeklo velkou prověrku. Silák Grzegorz Siwy Slováka utavil ve wrestlingu a ukázal na fakt, že byl v té době Krištofič na střední váhu „malý“.

„Pirát“ sestoupil do velterové váhy a hned v prvním duelu vyzval šampiona Davida Kozmu. Tomu v pětikolové bitvě podlehl na body. Chuť si spravil o tři měsíce později v Bratislavě. Prvním úderem zápasu poslal Andersona Queiroze k zemi. Následovala řada tří důležitých výher.

Další titulová šance, tentokrát na ikonickém turnaji na Štvanici. Samuel Krištofič v tvrdém souboji přebodoval veterána Naruszczku a získal prozatímní pás šampiona. Ten však ztratil s elitním Patrikem Kinclem. „Vše, co tomu zápasu předcházelo, jsem si vzal dost osobně. Snažil jsem se ho jen pořádně trefit, ublížit mu. Teď mám vidinu titulu a už to beru jen po té sportovní stránce. Chci pás a opět kralovat střední váze,“ říká Slovák o odvetě.

Poté Krištofič porazil Zdeňka Polívku stylem, který může být právě proti Bryczekovi velmi platný. Nepřistoupil na přebíjení ze vzdálenosti. Zkracoval distanc, tahal protivníka na klec do klinče, kde ho trápil údery na žebra, lokty a koleny. Přesně tak může neutralizovat Polákův boxing.

Poslední zápas, opět ve veltrové váze, „Pirát“ ztratil v jedné z nejlepších bitev historie Oktagonu proti Alexi Lohorému. První kolo slovenský bijec na svou stranu sice získal, ale ve druhém přistoupil na hru Francouze. „Mrzí mě, že jsem nedělal věci, s kterými by byla cesta k vítězství snazší. Moc dlouho jsem zůstával na nohou. I když si myslím, že mám kvalitní postoj, s Lohorém jsem tahal za kratší konec. Poučilo mě to. Musím být v boji víc adaptivní,“ hledí Krištofič zpět.

V zápase Bryczek versus Krištofič jde o budoucnost. Slovák má možná poslední šanci postoupit už k čtvrtému titulovému zápasu. Druhá prohra v řadě by mu znatelně zbrzdila kariéru. Pro Poláka by porážka znamenala ztrátu kýžené šance v UFC, která je už tak u bojovníků z Evropy po třicítce dost nízká. Výhry nad „Pirátem“ a Kinclem by ho naopak vystřelily do elitní světové padesátky.

Robert Bryczek
Věk: 32 let
Výška: 185 cm
Skóre:16 výher/ 5 proher
Ukončení: 10 KO/1 Submise
Tituly: šampion FEN, šampion PLMMA

Samuel „Pirát“ Krištofič
Věk: 33 let
Výška: 186 cm
Skóre: 16 výher/ 5 proher
Ukončení: 4 KO/ 5 Submisí
Tituly: vítěz Oktagon Výzvy II., prozatímní šampion Oktagon MMA

Posledních 5 zápasů:

Krištofič:
4. března 2023           Alex Lohoré                 prohra na body
15. října 2022             Zdeněk Polívka            výhra na body
26. února 2022           Patrik Kincl                  prohra na body
24. července 2021     Marcin Naruszczka    výhra na body
19. června 2021         Al Matavao                  výhra na body

Bryczek:
20. května 2023          Lee Chadwick             výhra KO v 1. kole
3. prosince 2022        Abdel Driai                   výhra KO v 1. kole
24. září 2022               Mateusz Strzelczyk    výhra KO v 1. kole
12. března 2022         Silas Robson                výhra KO v 1. kole
6. listopadu 2021       Zdeněk Polívka            prohra na body

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud