Marek Stodůlka
15. prosince 2019 • 09:00

Zběsilá přestřelka! Usman sestřelil Covingtona, král UFC byl sesazen

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ohromná noc! Tři titulové souboje, jeden nový šampion. Turnaj UFC 245 v Las Vegas nabídl další úspěšnou obhajobu Amandy Nunesové, korunovaci nového vládce pérové váhy Alexandra Volkanovského a duel znepřátelených rivalů Kamaru Usmana s Colbym Covingtonem, ve kterém vyslali dohromady 823 úderů. „Jsem nejlepší na světě a budu to stále dokazovat,“ prohlásil Usman, když minutu před koncem soupeře knokautoval.



Titulové souboje bývají často takticky svázané. Ne však ten mezi Kamaru Usmanem a Colbym Covingtonem. Znepřátelení soupeři vletěli do zápasu opravdu po hlavě, a přestože jsou oba zejména výborní wrestleři, předvedli nevídanou přestřelku v postoji, kdy vysílali jeden úder za druhým.

Za necelých pět kol jich nakonec přilétlo jedním či druhým směrem 823.

Velmi vyrovnaný střet rozhodl šampion veltrové váhy z Nigérie osmačtyřicet sekund před koncem, když amerického rivala posadil trefenou tvrdou kombinací na podlahu, kde jej zasypal salvou ran a donutil rozhodčího duel ukončit. Covington ale i tak zaslouží uznání, bojoval totiž se značným handicapem, jelikož mu Usman v průběhu souboje zlomil čelist.

Usman zvítězil pojedenácté v řadě.
Usman zvítězil pojedenácté v řadě.

„Tohle není jen mé vítězství, ale vítězství pro celý svět,“ reagoval vítěz v pozápasovém rozhovoru. Američan je totiž ve světě MMA dost neoblíbenou postavou, a tak jeho prohra udělala určitě radost mnoha lidem. V průběhu zápasu však publikum domácího reprezentanta podporovalo. „USA, USA, USA,“ skandovali fanoušci chvíli po začátku střetnutí.

„Jsem nejlepší na světě a budu to stále dokazovat,“ pokračoval Usman v interwiev. „Důvod, proč jsem nejlepší na světě, je ten, že moje psychika je lepší než kohokoliv v divizi,“ rozprášil nakonec jakékoliv debaty o tom, zda jej Covington nalomil svou psychologickou hrou, při níž šampiona zasypával urážkami několik měsíců v kuse. Oblíbenec amerického prezidenta Donalda Trumpa tak po čtyřech letech prohrál, Usman zvítězil pojedenácté v řadě.

Jinou úspěšnou šňůru přetrhl nový šampion pérové divize. Alexander Volkanovski totiž porazil Maxe Hollowaye, což se ve váze do 66 kilogramů povedlo naposledy Conoru McGregorovi v roce 2013.

Bývalý šampion se nemohl dostat do tempa, jelikož si jej Australan kopy na nohu a údery, při nichž využíval svých dlouhých rukou, velmi dobře držel od těla.

Přestože se výbornému wrestlerovi nepodařilo strhnout soupeře k zemi, i v postoji dokráčel k vítězství na body. „Myslel jsem, že jsem udělal dost, abych vyhrál. V roce 2020 se vrátím a budu připraven, budu lepší,“ prohlásil na tiskové konferenci poražený Holloway.

Stejným způsobem triumfovala také Amanda Nunesová v odvetném zápase s Germaine de Randamieovou. Ze začátku to vypadalo na rychlý konec, když Brazilka poslala soupeřku v prvním kole k zemi, kde ji zasypávala údery, ta však vydržela až do pauzy, po které se oklepala. I přesto, že vítězství Nunesové bylo dominantní a vyhrála vyjma jedné každou pětiminutovku, nutno říci, že i Nizozemka byla nebezpečná.

V jeden moment dokonce neměla daleko k tomu šampionku uškrtit. Nunesová se však z nepříjemné pozice dostala, obhájila pás bantamové divize a potvrdila svou pozici jedničky na poli světového MMA.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud