Marek Stodůlka
13. června 2021 • 09:00

Nový král muší váhy z Mexika, Adesanya obhájil titul. Oblíbenec Diaz padl

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Finální tečku za spory s Marvinem Vettorim dopsal Israel Adesanya. Nigerijský šampion dominoval v souboji na galavečeru UFC 263 v Glendale o titul střední váhy a vyhrál jasně na body. Odvetu naopak nezvládl Deiveson Figueiredo, když odklepal novému králi nejlehčí divize Brandonu Morenovi. Prohrál také oblíbenec fanoušků Nate Diaz.



Žádné udobření se nekonalo. Když rozhodčí zopakoval oběma aktérům pravidla a poslal je do svých rohů, rukavicemi si neťukli. Oba měli v očích i v hlavách jediné, porazit rivala, nejlépe jednoznačným ukončením.

Dominantní představení to přeci jen bylo, i když souboj skončil na body. Israel Adesanya si s Marvinem Vettorim pohrával. Přestože se Italovi párkrát podařilo dostat protivníka na zem, nic nevymyslel. Šampion střední váhy se vždy bez problémů postavil a dokázal se umně vytočit také v kritickém momentu, kdy hrozilo škrcení ze zad. Po bitvě si tak musel vyzyvatel vyslechnout nepříjemný verdikt, podle rozhodčích nezískal jediné kolo. (50-45, 50-45, 50-45)

„Říkal jsem mu, že ho nemám rád, on nemá rád mě, ale tohle jsou bojová umění, ať ukáže respekt,“ přiblížil po vyhlášení Adesanya rozhovor, který se soupeřem v kleci měl, když zazněl finální gong. „Odpověděl, že neprohrál. Tak jsem mu řekl, že si to může dál myslet, pokud mu to pomůže v noci spát.“

Vettori tak, stejně jako při prvním vzájemném duelu, porážku neuznal. V zápase ale nestíhal, přestože se snažil utvářet tempo a tlačit, v postoji spíše inkasoval. Zejména calf kicky (kopy na lýtko), dopadaly na jeho přední nohu a omezovaly mu pohyb. V pozdějších kolech začal strádat také fyzicky a neměl dost síly, aby dokázal překvapivě zvrátit nepříznivý průběh. 

Viva Mexico

Nečekaně hladce naopak proběhlo střídání stráží na trůnu muší váhy. Když loni v prosinci Brandon Moreno udržel krok v zápase s Deivesonem Figueiredem a i díky strženému bodu za opakující se fauly Brazilce vybojoval remízu, většina fanoušků se divila. Čekala se jasná dominance Jihoameričana, který zůstal obrovským favoritem i do odvetné bitvy.

SESTŘIH z UFC 263: Craig vs. Hill. Rozhodčí skandálně neviděl gumovou ruku
Video se připravuje ...

Teď už ale Moreno nenechal nic náhodě a bijce s výrazným červeným pruhem na hlavě ve třetím kole uškrtil. Od úvodního zazvonění byl aktivnější a preciznější, až ve třetím kole mírně zachyboval, což ho paradoxně přivedlo k vítězství. Přepadl do protaženého úderu a nechal se svázat. Vypadalo to, že se proletí k zemi, jenže Moreno situaci skvěle přetočil a naskočil soupeři na záda. Figueiredo ještě chvíli bojoval s rukama, které se mu okamžitě obmotaly kolem brady, pak ale na chvíli znepozorněl, nechal si předloktí zajet na krk a odklepal.

Žádná zlá krev k vidění, na rozdíl od hlavního střetu, nebyla. Brazilec prvnímu mexickému šampionovi v historii zatleskal, pogratuloval a dokonce jej po vyhlášení vyzvedl na rukou. „Cítím se tak skvěle, tak skvěle,“ soukal ze sebe dojatý šampion se slzami v očích. „Pracoval jsem pro to fakt tvrdě. A dívejte se na mě teď, jak držím tenhle pás, to je neuvěřitelné,“ natahoval Moreno s očima upřenýma na titulový opasek. Mexičan pak při burácení arény prozradil, že celých šest měsíců od prvního duelu strávil promýšlením taktiky a tvrdým tréninkem, což byl podle něj hlavní klíč k úspěchu. 

Závěrečné vzepjetí

Fanoušci v Arizoně si tak aspoň trochu spravili chuť po prohře oblíbeného Nata Diaze. Ten, jak už u něj bývá zvykem, skončil zápas s potoky krve na obličeji. Ty pramenily z tržné rány nad okem, kterou mu Leon Edwards způsobil loktem. Američan tahal v zápase za kratší konec, čtyřiadvacet minut prohrál, v posledních šedesáti sekundách ale málem způsobil poprask. 

Mohla za to jedna přesně trefená kombinace. Angličan se po ní začal kymácet, utíkal kolem klece a nervózně pokukoval po hodinách. Diaz už ale nenavázal dalšími trefami, které by Edwardse uspaly, a tak prohrál na bodovacích kartách. (49-46, 49-46, 49-46)

Gumová ruka

O UFC 263 se ale nebude mluvit pouze jako o skvělém galavečeru plném kvalitních bitev. Zas a znovu se totiž řeší rozhodčí, respektive jejich chyby. Tentokrát byl mužem v hlavní roli Al Guinee, který dostal na povel úvodní střet hlavní karty mezi Paulem Craigem a Jamahalem Hillem. Skotský specialista na jiu jitsu na sebe hned v začátku stáhl protivníka, aby se mohl ze zad pokoušet o submise. 

Povedlo se, hned po chvíli už svíral Hillovu ruku a snažil se utáhnout armbar. Povedlo se, Craig totiž soupeři zlomil levačku v lokti. Ringového sudího na to dokonce upozornil, ten ale nereagoval, Američan naopak v záplavě adrenalinu asi ani netušil, že se mu stal úraz. Craig tak začal do soupeře, kterého si mezitím přehodil do trianglu, sázet lokty a údery, jelikož rozhodčí se stále neměl k tomu zápas odmávat. Až když se úplně přestal bránit a duel byl ukončen, podíval se Hill na takřka gumovou končetinu, s kterou nemohl hýbat.

„Pokud máte aspoň z půlky ponětí, na co se díváte, viděli jste moment, kdy jeho ruka praskla,“ zlobila se na Twitteru rozhodcovská legenda John McCarthy. „Pokud může sedět na gauči a vidět, kdy se to stalo, tak by měl i třetí muž v kleci. Je jeho prací, aby to věděl, na to ho trénují.“

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud