Ondřej Němec
13. listopadu 2022 • 09:05

Šok v UFC! Šampion střední váhy padl, s novým králem slavil Teixeira

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Úžasná podívaná. Šachy v kleci, ale zároveň bitva, která nabídla napětí od začátku do konce. Dosavadní šampion střední váhy Nigerijec Israel Adesanya předváděl precizní techniku a skvělou taktiku. Ale nebezpečný rival, který jej dokázal dvakrát porazit v kickboxu, byl hrozbou do posledního okamžiku. Ač vůbec poprvé Brazilec Alex Pereira bojoval v MMA na pět kol, právě v závěru souboje zasypal soupeře natolik fatálními údery, že rozhodčí duel ukončil. Na turnaji UFC 281 v New Yorku tak byl korunován nový vládce střední váhy. 



Dramatický obrat v divizi. Šampionem střední váhy UFC byl Israel Adesanya od roku 2019. V dubnu toho roku ukořistil prozatímní pás, o půl roku později vyrval plnohodnotný titul z rukou Roberta Whittakera a dokázal ho následně obhájit v pěti duelech. Třiatřicetiletý bijec nigerijského původu panoval střední divizi pevně, zdánlivě neotřesitelně. Až se v UFC objevil temný stín jeho kickboxerské minulosti. Brazilec Alex Pereira. Ten ho dokázal dvakrát porazit v ringu (v dubnu 2016 a v březnu 2017) a nyní i v kleci. 

Většinu souboje se přitom zdálo, že má Adesanya situaci pevně v rukou.

„Izzy šel do zápasu neskutečně koncentrovaný. V prvním i druhém kole dobře využíval pohybu a rychlých rukou. Hlavně zadní ruky, která zasahovala,“ říká Martin Karaivanov, trenér bojových sportů a jeden z hlavních koučů Jiřího Procházky. „Alex dobře tlačil, držel vzdálenost a několikrát zahrozil. Rozhodlo třetí a čtvrté kolo. Třetí pro Izzyho, kdy takticky utahal Alexe a čtvrté, návratové pro Alexe. Soustavný tlak Alexe a hrozba tvrdých úderů udělala svojí práci v patém kole, kdy sebral Izzymu pohyb, dostal jej pod tlak a trpělivě dokončil svou práci.“

Pereira rivala fatálně natrefoval v druhé minutě pátého kola. Do té doby suverénní Adesanya byl náhle zjevně otřesen a nedokázal se adekvátně bránit. Obdivuhodnou bitvu tak ukončil tři minuty před koncem rozhodčí a svět poznal nového krále střední divize UFC. 

Brazilec se stal šampionem už ve čtvrtém duelu pod nejslavnější značkou. Vedení organizace dobře vytušilo, že pokud někdo může být relevantním vyzyvatelem pro suverénního Adesanyu, je to právě Pereira. 

Je to až k nevíře, vždyť nový brazilský šampion má ve smíšených bojových uměních odzápaseno jen osm duelů, první prohrál, v ostatních triumfoval. Nicméně z trenérského rohu mu dával pokyny krajan a MMA velikán Glover Teixeira, poslední i příští soupeř českého bijce Procházky. Jako kouč prožíval zkušený Brazilec duel svého kamaráda neuvěřitelně emotivně a po vítězství Pereiru pozvedl uprostřed oktagonu do výšky. Ten chtěl ale hned k zemi, únava byla znát.

Nyní se bude určitě čekat na další plány UFC, zda nabídne fanouškům hned odvetu nesmiřitelných rivalů, nebo kvality nového šampiona otestuje někdo jiný. 

Nicméně lze určitě očekávat, že Adesanya dříve či později dostane šanci pro návrat na trůn. A může se mu to podařit, jako se to teď na turnaji UFC 281 v New Yorku povedlo staronové šampionce slámové váhy Číňance Weili Zhangové, která vyhrála škrcením ve druhém kole nad Američankou Carlou Esparzaovou.

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální události
Články odjinud