Marián Šustr
10. září 2023 • 17:00

Největší šok v historii. Král Adesanya padl, UFC oslavuje nového šampiona

Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Outsider z Ameriky sesadil jednoho z nejdominantnějších šampionů v UFC. Sean Strickland v neděli ráno v Sydney předvedl něco nevídaného. Hned v prvním kole poslal Israele Adesanyu k zemi a následující čtyři dějství ho trápil neúprosným tlakem. Dvaatřicetiletý Američan jednomyslně zvítězil na body poté, co vzal životní zápas na poslední chvíli.



Nový král střední váhy Sean Strickland. Outsider, jehož všichni experti odepisovali, v neděli ráno v Syndey dokázal šokovat svět. V zápase, který vzal na poslední chvíli, přemohl legendárního Israele Adesanyu a ukázal mistrovský výkon. „Jsem snad ve snu? Rychle mi někdo dejte ránu, ať se vzbudím,“ smál se šampion bezprostředně po vítězství.

Předvedl nejen výhru, ale i velkou dominanci. „Čekal jsem, že pokořit šampiona bude mnohem těžší. Představoval jsem si, že skončím se zakrváceným obličejem a rozbitým tělem. Teď mě jen trochu bolí noha z krytí jeho kopů,“ vyprávěl Strickland po životní výhře.

Američan nastoupil v tlaku a nenechal Adesanyu udělat jediný krok vpřed. Po úvodních minutách, během nichž vyslal jen zlomek úderů oproti soupeři, připravil šílenou bouři. Na konci první pětiminutovky zasáhl bradu Nigerijce granátem ze zadní ruky. Obhajující šampion padl a musel přečkat krizových dvacet sekund, než salvu Stricklandových dalších ran ukončí gong oznamující konec kola.

Obhajující Adesanya před soubojem prohlašoval, že pátý muž žebříčku střední váhy nepředstavuje nic, čemu by již dříve nečelil. „Extrémně mě podcenil. Jsem jeden z nejlepších postojářů planety. Když trénuji se světovými boxery, dokážu je porážet,“ vyjádřil se nový král střední váhy.

„Před zápasem mě srovnával s Kelvinem Gastelumem. Že prý nemám jeho tvrdou bradu. Zbláznil se? Když jsem se střetl s Kelvinem na tréninku, museli mě trenéři zastavit, jak jsem ho ničil,“ vyprávěl na vítězné tiskové konferenci. „Někdy asi tak moc kecám na kameru, až lidé zapomínají, že umím i bojovat.“

Strickland překvapil hlavně vytříbenou obranou, která byla před soubojem největším terčem kritiky jeho stylu. Právě zásadní změna v defenzivě možná rozhodla o šokujícím výsledku. Adesanya pálil z ústupu obrovské množství kopů a úderů. Američana však takřka nepocítil ohrožení.

„Plánem bylo dostat se mu na tělo, hodit ho na zem a to opakovat celou dobu. Přípravu jsme zaměřili hlavně na wrestling. Když jste trošku autističtí, jedete podle pocitu,“ vtipkoval bijec.

Zatažený výkon nigerijského bojovníka vyvolal velká překvapení i v jeho týmu. „Cítil jsem frustraci. Kemp proběhl perfektně. Technicky i sparingově se Israelovi dařilo. Nevím přesně, co se v něm večer zlomilo,“ kroutil hlavou Eugene Bareman, hlavní trenér Adesanyi. „Po prvním kole mi přišlo, že si v hlavě vytvořil mentální blok. Pokaždé, když se snažil vypálit, Sean přísně kontroval. Znejistěl a nedokázal vykročit do útoku,“ hodnotil zklamaně.

Své překvapení netajil ani šéf UFC Dana White. „Vůbec nevím, co se s Israelem dělo. V kleci vypadal zpomaleně a ztuhle. Nedokázal přitlačit ani v pátém kole, kdy už všichni věděli, že potřebuje KO, aby zvítězil,“ prohlásil White. „Určitě bych chtěl vidět odvetu. Myslím, že po vyhrocené rivalitě s Alexem Pereirou a následném vítězství Stricklanda přehlížel. Podruhé už by chybu nezopakoval,“ doplnil záhy.

MMA není o číslech a statistikách. Stricklandovo vítězství je toho jasným důkazem. Podle všech analýz měl Adesanya amerického bijce rozstřílet takřka bez námahy. Triumf v Sydney se bez pochyb zařadí mezi největší překvapení v historii bojových sportů vedle výher Conora McGregora, Michaela Bispinga nebo Leona Edwardse.

Nový šampion si ale zisk největší MMA trofeje nijak zvlášť nepřipouští. „Nezáleží mi na titulech, zlatých pásech. Ve skutečnosti zápasím, jen abych mohl trénovat. Bojovat pro UFC je způsob financování mého hobby,“ vyprávěl Strickland.

Po těžkém dětství, v němž trpěl roky násilí a týrání ze strany otce, byl sport pro tehdy čtrnáctiletého mladíka vysvobozením. Dle svých slov poprvé zažil pocit radosti až na tréninku. „Kdyby neexistovalo MMA, někoho bych náhodně zabil na ulici. Trauma a démony, které jsem si odnesl z mládí, zvládám jen díky sportu. Ten mi dal rodinu a smysl života. Děkuji UFC, že zachraňuje životy, včetně mého,“ zpovídal se šampion na tiskovce.

Vstoupit do diskuse
2
Aktuální události
Články odjinud